Erdélyi Riport » Politika » 5. oldal

Tunézia: revolúció, devolúció, evolúció

Nem kis meglepetésre fontos világpolitikai szereplők helyett tunéziai társadalmi szervezetek kapták az idei Nobel-békedíjat. Nyilván ez annak elismerése, hogy az arab tavaszok egyetlen igazán sikeres története a tunéziai. Hogy a helyzet ennél összetettebb, ezt igyekszik bemutatni Ady András újabb elemzése.

 


TOVÁBB

Nem jött be a „tarkatehén”

Október 25-én helyhatósági választásokat tartottak Ukrajnában. 1990 óta Kárpátalja magyarsága most, 2015-ben érte el a legjobb eredményt képviselőinek a megyei, járási és településszintű tanácsokba való bejuttatása terén. Szilágyi Aladár elemzése.


TOVÁBB

Óceáni projekt tengernyi kérdéssel

Öt ázsiai, öt amerikai állam mellett Ausztrália és Új-Zéland próbálkozik, USA-dominanciával a TTP néven ismert Csendes-óceáni Partnerség egyezmény működtetésével. Az egyelőre Kína nélkül a kezdő lépéseket megtenni készülő projekt esélyeit Ady András elemzi.


TOVÁBB

A katalán elszakadás türelemjátéka

Nem tette egyértelművé a helyzetet a katalóniai régiós választás eredménye, ma még kiszámíthatatlan, mi lesz Spanyolország Barcelona központú tartományának sorsa, csak az nem kétséges, hogy a függetlenséget célzó folyamat hosszú lesz és konfliktusokkal terhes. Ady András elemzése.


TOVÁBB

„A többség nem az ISIS elől jön”

Európa gyengébb, mint amennyire ezt eddig hinni akarta magáról, arról, hogy mi folyik a Közel-Keleten alig van információnk. Az viszont nem bizonyított, hogy az ideihez hasonló újabb menekültválság közeledne. Széky János író, szerkesztő a menekültkrízis nemzetközi összefüggéseiről, és arról, hogyan működik a világpropaganda. Parászka Boróka interjúja.


TOVÁBB

Kárpátalja tarka tehene

Október 25-én – a megszállt területek és a jelenleg bizonytalan státusú kisrégiók kivételével – Ukrajna szerte helyhatósági választásokat tartanak. Szilágyi Aladár elemzése a másfélszázezres kárpátaljai magyarság esélyeiről, lehetőségeiről.


TOVÁBB

A foglyul ejtett Görögország

Gazdasági válság, példátlan menekült nyomás: rendkívül nehéz körülmények között szavazott Görögország a hétvégén. POGÁTSA ZOLTÁN közgazdász, szociológus Athénból foglalta össze, milyen európai következményei lehetnek a görög voksolásnak. Parászka Boróka interjúja.


TOVÁBB

Szíria, a nagyon sok ismeretlenes egyenlet

Miközben polgárai tömegesen hagyják el az országot, Szíriában sokféle érdek és sokféle erő igyekszik befolyást szerezni. A világpolitika szinte minden fontos szereplője jelen van, illetve jelen szeretne lenni a nem csupán Szíria miatt fontos játszmában. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Stabil káosz Kadhafi után

Szeptember huszadikán lesz a végsőnek mondott, az ENSZ égisze alatt tárgyalás a Líbia egyes vidékeit uraló erők között. Valamiféle kiegyezés előnyös lenne nem csupán az ISIS elleni küzdelemre gondolva, hanem az európai menekültválság helyi kezelésére. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Béke az utolsó vörös szigettel

Obama kevés számú külpolitikai sikerei egyikeként könyvelheti el a diplomáciai kapcsolatok újraindítását Kubával. Ady András elemzése arról, hogy a két ország közeledésében lesznek még kanyarok, kátyúk.


TOVÁBB