Erdélyi Riport » Kultúra

Végigköltözni egy évszázadot

A családtörténetek magukon hordozzák a történelmet, talán a családtörténetek összessége alkotja a történelmet - a leghitelesebb formában. Fám Erika filmjegyzete.


TOVÁBB

Körös és Criş egy mederben

Blând curge Körös în Criş címmel műfordító műhelynek és kollokviumnak adott helyt november 24. és 27. között a nagyváradi Iosif Vulcan Emlékmúzeum és az Ady Endre Múzeum. A résztvevők asztalára, olyan klasszikusok mellett, mint Janus Pannonius és Petőfi Sándor, kortárs váradi költők kerültek. Az eseményről Tasnádi-Sáhy Péter írt beszámolót.


TOVÁBB

Négy íróvendég a Helikonnál

A Futóalbum Mahlerrel, asztalizene Szarajevóban című rendezvényen találkozhattunk Kolozsváron Kollár Árpád költővel, a Fiatal Írók Szövetsége elnökével, Orcsik Roland költővel, Sopotnik Zoltán költővel, szerkesztővel, valamint Térey János József Attila- és Babérkoszorú-díjas íróval, költővel. A Balázs Imre József által koordinált beszélgetésen műfaji hierarchiáról, migrációról, átdolgozásokról hallhattak az érdeklődők. A Bulgakovban rendezett eseményen Sarány Orsolya járt.


TOVÁBB

Északi Színház: egyedül is menne

A Szatmárnémeti Északi Színház Erdélyben az utolsó, önkormányzati fenntartásban álló színház, amely két tagozattal működik. A Harag György Társulat több éve szeretné, ha külön intézményként működnének a tagozatok. Bessenyei Gedő Istvánnal, az önállósodás lehetőségeiről beszélgetett Simon Judit az Ifeszt-en, amikor egy titkot is megtudott.


TOVÁBB

Részesei lehettünk a csodának

Újabb kimagasló magyar művész távozott az élők sorából, 64 éves korában elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester. Szilágyi Aladár főhajtása.


TOVÁBB

Végtelenített mozdulatok

Infinite Dance Festival (IDF), más szóval Végtelen Táncfesztivál, vagy Végtelentánc Fesztivál. Akár így, akár másként nevezzük, befejeződött a második. Tavaly rendezték az első IDF-et és megjósolható volt, hogy folytatódik. A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének a művészeti vezetője ugyanis, amit elkezd, azt jókedvű konoksággal folytatja. Az idei fesztivál gazdagabb, az előadások érdekesebbek voltak, bővült a kínálat. Simon Judit szubjektív beszámolója.


TOVÁBB

Medvetánc a Műhelyben

A magyarországi Barabás Lőrinc Quartet Erdély több városában is lemezbemutató koncertet adott, bemutatva az nemrégiben megjelent Beardance albumukat. A kolozsvári koncerten, az Atelier kávézóban Sarány Orsolya járt.


TOVÁBB

Táncfestők, versszabászok, zongorajzolók

COMPOS – összművészeti performansz címmel várta egy kísérleti produkció az Infinite Dance Fesztivál közönségét a nagyváradi Darvas-La Roche házba pénteken délután. A hallottakat-látottakat Szűcs László próbálta szavakba önteni, Tasnádi-Sáhy Péter képeivel.


TOVÁBB

Szimpatikus számkivetettek

Vademberek hajszája, ez a magyar címe Taika Waiti új-zélandi rendező, a Comedy Cluj-on is vetített, legújabb filmjének. Első ránézésre pontatlan a fordítás, hiszen az eredeti cím, Hunt for the wilderpeople, egyértelműen arra utal, hogy a vadembereket üldözik, és nem fordítva, de a film végén könnyű elbizonytalanodni, ki is a vadember. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

JamZug – Zene elvárások nélkül II.

Tavaly már ellátogatott pár alkalommal a kolozsvári JamZugra, így minden gondolkodás nélkül igent mondott az invitálásra, hogy nézzen be az évadnyitó együttzenélésre. Újabb Zug-élményét Sarány Orsolya foglalja össze.


TOVÁBB