Erdélyi Riport » Kultúra

Összeraktuk az erdélyi magyart

Vitaszínházi esttel zárta az évet csütörtökön az Oberon Kulturális Egyesület, valamint a Várad Kulturális Folyóirat Élő Várad Műhelye a Szigligeti Stúdióban. Egy kérdőív kitöltésével és irodalmi szövegekkel tettek kísérletet arra, hogy megalkossák a tipikus erdélyi magyar profilját. Szűcs László tudósítása.


TOVÁBB

Könyv a temesváriakról, képek a jelenről

Könyvbemutatóval egybekötött sajtófotó-kiállítást nyitott meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Kolozsváron a Minerva művészeti galériában. A Brassaï 2015 sajtófotó-pályázat díjnyertes alkotásaiból készült válogatás mellett bemutatták az egyesület idei, temesvári riportkötetét is. Az eseményen Sarány Orsolya járt.


TOVÁBB

Film, könyv és díjak az Interferenciákon

A gazdag színházi program mellett az Interferenciák fesztivál Kolozsváron alternatív rendezvényeket is kínál a TIFF Házban vagy a Tranzit Házban. Sarány Orsolya egy könyvbemutatóval egybekötött díjátadón is járt, továbbá egy filmet is beiktatott az ebéd és a színház közé.


TOVÁBB

Végigköltözni egy évszázadot

A családtörténetek magukon hordozzák a történelmet, talán a családtörténetek összessége alkotja a történelmet - a leghitelesebb formában. Fám Erika filmjegyzete.


TOVÁBB

Körös és Criş egy mederben

Blând curge Körös în Criş címmel műfordító műhelynek és kollokviumnak adott helyt november 24. és 27. között a nagyváradi Iosif Vulcan Emlékmúzeum és az Ady Endre Múzeum. A résztvevők asztalára, olyan klasszikusok mellett, mint Janus Pannonius és Petőfi Sándor, kortárs váradi költők kerültek. Az eseményről Tasnádi-Sáhy Péter írt beszámolót.


TOVÁBB

Négy íróvendég a Helikonnál

A Futóalbum Mahlerrel, asztalizene Szarajevóban című rendezvényen találkozhattunk Kolozsváron Kollár Árpád költővel, a Fiatal Írók Szövetsége elnökével, Orcsik Roland költővel, Sopotnik Zoltán költővel, szerkesztővel, valamint Térey János József Attila- és Babérkoszorú-díjas íróval, költővel. A Balázs Imre József által koordinált beszélgetésen műfaji hierarchiáról, migrációról, átdolgozásokról hallhattak az érdeklődők. A Bulgakovban rendezett eseményen Sarány Orsolya járt.


TOVÁBB

Északi Színház: egyedül is menne

A Szatmárnémeti Északi Színház Erdélyben az utolsó, önkormányzati fenntartásban álló színház, amely két tagozattal működik. A Harag György Társulat több éve szeretné, ha külön intézményként működnének a tagozatok. Bessenyei Gedő Istvánnal, az önállósodás lehetőségeiről beszélgetett Simon Judit az Ifeszt-en, amikor egy titkot is megtudott.


TOVÁBB

Részesei lehettünk a csodának

Újabb kimagasló magyar művész távozott az élők sorából, 64 éves korában elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester. Szilágyi Aladár főhajtása.


TOVÁBB

Végtelenített mozdulatok

Infinite Dance Festival (IDF), más szóval Végtelen Táncfesztivál, vagy Végtelentánc Fesztivál. Akár így, akár másként nevezzük, befejeződött a második. Tavaly rendezték az első IDF-et és megjósolható volt, hogy folytatódik. A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének a művészeti vezetője ugyanis, amit elkezd, azt jókedvű konoksággal folytatja. Az idei fesztivál gazdagabb, az előadások érdekesebbek voltak, bővült a kínálat. Simon Judit szubjektív beszámolója.


TOVÁBB

Medvetánc a Műhelyben

A magyarországi Barabás Lőrinc Quartet Erdély több városában is lemezbemutató koncertet adott, bemutatva az nemrégiben megjelent Beardance albumukat. A kolozsvári koncerten, az Atelier kávézóban Sarány Orsolya járt.


TOVÁBB