Erdélyi Riport » Kultúra

Bezárt a Csontváry-kiállítás

Balogh Noémi volt a csíkszeredai Csontváry-kiállítás 41031., egyben utolsó látogatója szeptember 20-án. A Csontváry képek Erdélyben című tárlat május 7-én nyílt, és az eredeti tervek szerint augusztus 20-ig lehetett volna látogatni, ám a nagy sikerre való tekintettel a nyitvatartást egy hónappal meghosszabbították. A keddi finisszázson beszédet mondott a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt, valamint Füleki Zoltán alpolgármester. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB

Törzsasztal évadnyitó Váradon

Tizenegyedik évadát kezdi pénteken, kivételesen este héttől a Várad folyóirat és a Szépírók Társasága közös Törzsasztal sorozata. A vendég a Kitömött barbár című regény írója, Péterfy Gergely.


TOVÁBB

Az erdélyi magyar „s”

Két szelíd és barátságos mondatban is felizzik a feszültség Erdély közepén. Markó Béla verseit magyarul és románul is bemutatták Marosvásárhelyen. Kik lépik át a kerítést? Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Amiről nem beszélünk

Tamás Kincső A Csinált-patak állatkertje című novelláskötetét Tasnádi-Sáhy Péter ajánlja az olvasók figyelmébe.


TOVÁBB

Barokk világ kortárs térben

Sok éve, egy fehér bull terrierrel, egy madárszárnnyal és egy vörös drapériával kezdődött az egész. Véletlenül bukkantam rá a festményre az interneten, név és cím nélkül. Nem hagyott nyugodni. Pár napos intenzív kutatás a világhálón, s végre megvolt. A festőművész, akinek alkotása ennyire lenyűgözött, Temesváron született, Fikl György, akinek festményei az angol királyi család magángyűjteményében is fellelhetőek. Kemenes Henriette interjúja.


TOVÁBB

Színházünnep aktualizált kiskacsával

Bemutatóval, köszöntőkkel és igazi bulival ünnepelte a Szigligeti Színház és annak Lilliput Társulata a Színház az iskolában, iskola a színházban programot a bábszínházban, illetve a Szigligeti Stúdió teraszán. Simon Judit az előadást is megtekintette, s a fiatalok bulijába is belekóstolt.


TOVÁBB

HolnapFeszt: ellesett pillanatok

Egy hete ugyan vége már az idei váradi HolnapFesztnek, a társművészeti minifesztiválnak, amely egy békebeli nappaliba is befér, néhány kép erejéig felidézzük a történteket.


TOVÁBB

Útravaló nem haladóknak

Napi politikai költészet is lehetne Markó Béla Kerítés című kötete, ha az aktualizáló olvasathoz ragaszkodunk. Ne tegyük! Merészkedjünk tovább a szövegek ösvényein és zárványain. Parászka Boróka olvasónaplója.


TOVÁBB

HolnapFeszt a szecesszió házában

A Várad Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület ismét megrendezi társművészeti fesztiválját, a 2012-ben alapított, az idén immár harmadízben jelentkező nagyváradi HolnapFesztet.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Helikon?

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon jelent meg a Helikon folyóirat hétszázadik lapszáma, amely a hétszáz éves Kolozsvárt és a kolozsváriság fogalmát járja körül. A lapszámról, a szerkesztőség mindennapjairól és a folyóirat jövőjéről André Ferenc szerkesztőt kérdezte Sarány Orsolya.


TOVÁBB