Erdélyi Riport » Kultúra

A megszólaltatott Atlantisz

Újabb színvonalas egyéni kiállítás nyílt a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. A ceglédi Apáti-Tóth Sándor Atlantisz című tárlatát Szűcs László méltatja.


TOVÁBB

Ki leszek – ki vagyok?

Ötödik évét tapossa a nagyváradi Szigligeti Társulat Színház az iskolában – Iskola a színházban című színházi nevelési programja. A diákok idén egy klasszikus darab helyett, önmagukat vették górcső alá színész-mentoraik segítségével, a Ki leszek, ha nagy leszek? kérdésre keresve a választ. Az őszi bemutatót előkészítő, eddigi munkát összegző zártkörű műhelybe Tasnádi-Sáhy Péter osont be.


TOVÁBB

Ódzsa könyve, Ódzsa élete

Könyvbemutatóval és díjátadásokkal gyakorlatilag végéhez ért a nagyváradi Szigligeti Színház idei évada. Hogy milyen évadot zárt a három társulat, arra visszatérünk, most a szezonzárás ünnepélyes, illetve különleges pillanatait vegyük számba. Simon Judit írása.


TOVÁBB

A Melodeustól zengett a ZUG

Minden előítéletre rácáfolva, formaújító koncerttel zárta az évadát a Melodeus kolozsvári kórus. Május 19-én, a Váróterem Projekt független színház udvarán (a ZUG-ban) VJ Lamaskier vizuális művész egészítette ki a fellépést. A nézők gumiabroncsokon, tákolt padokon, üdítős rekeszeken is ültek, miközben a kórustagok foszforeszkáló rudacskákkal világították meg a kottáikat és egymást. Sarvadi Paul tudósítása.


TOVÁBB

Egy korty levegő a Parno Graszttal (Nem választási napló)

A Parno Graszt (jelentése: fehér ló, ami a tisztaság és a szabadság jelképe) roma népzenei együttes koncertezett Marosvásárhely központjában. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Múzeumok telt házas éjszakája

A Múzeumok Éjszakáját Nagyvárad egyik legújabb kulturális létesítményében töltötte sokadmagával Simon Judit.

 


TOVÁBB

Kortárs az egész világ - hat tárlat az Ecsetgyárban

A kolozsvári Ecsetgyár művészeti galériáiban egyszerre nyitottak meg hat kiállítást május 10-én. Az első két órában látogatók százai jelentek meg, a több szintes épületben nagy volt a nyüzsgés. Le-fel sétáltak a műkedvelők az emeletek között, s élvezték a napsütést az épület tetején kialakított függőkertben. A sok fiatal, a kisgyerekes családok, az extravagáns hipszterek és a külföldi kurátorok vagy műgyűjtők jelenléte újra bebizonyította, Kolozsvár egy dinamikus és élettel teli művészetkedvelő város. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul tárlatajánlója.


TOVÁBB

Réz

„Játékos ember volt, játékos férfi. Játékos férfi is. Nem az, aki pókerarccal pókerezik, hanem az, és ő az egyetlen ebben a játszmában is, aki pókerarccal pasziánszozott!” Kőrössi P. József írása a napokban elhunyt Réz Pálról.


TOVÁBB

Fellini árnyéka

Kozma Attila Férfiak, Nők, Fellini című koreográfiájával Nagyváradon vendégeskedett a Miskolci Balett. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Ceauşescu, az oltyánok és a III. Richárd

Krajován tizedik alkalommal rendezték meg a Shakespeare Nemzetközi Színházi Fesztivált, ahol ismét világhírű társulatokat láttak vendégül. Április 14. és 23. között egymást váltotta a színpadon a Tokiói Arte Saitama Színház, az A&M dél-afrikai társulat, a Worcester Repertory Színház Nagy-Britanniábol, az Izraeli Beer-Sheva Színház, vagy a szentpétervári Baltic House, amely egy Luke Perceval által rendezett darabot mutatott be. Messze a legnagyobb várakozást a Berlini Schaubühne III. Richárdja keltette, Thomas Ostermeier redezésében. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul írása.


TOVÁBB