Erdélyi Riport » Kultúra » 2. oldal

Táncfestők, versszabászok, zongorajzolók

COMPOS – összművészeti performansz címmel várta egy kísérleti produkció az Infinite Dance Fesztivál közönségét a nagyváradi Darvas-La Roche házba pénteken délután. A hallottakat-látottakat Szűcs László próbálta szavakba önteni, Tasnádi-Sáhy Péter képeivel.


TOVÁBB

Szimpatikus számkivetettek

Vademberek hajszája, ez a magyar címe Taika Waiti új-zélandi rendező, a Comedy Cluj-on is vetített, legújabb filmjének. Első ránézésre pontatlan a fordítás, hiszen az eredeti cím, Hunt for the wilderpeople, egyértelműen arra utal, hogy a vadembereket üldözik, és nem fordítva, de a film végén könnyű elbizonytalanodni, ki is a vadember. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

JamZug – Zene elvárások nélkül II.

Tavaly már ellátogatott pár alkalommal a kolozsvári JamZugra, így minden gondolkodás nélkül igent mondott az invitálásra, hogy nézzen be az évadnyitó együttzenélésre. Újabb Zug-élményét Sarány Orsolya foglalja össze.


TOVÁBB

Komédiáznak Kolozsváron

Nyolcadik alkalommal szervezik meg Kolozsváron a Comedy Cluj nemzetközi filmfesztivált, október 21–30. között. A fesztivál hat helyszínén összesen 120 filmet és négy színházi előadást lehet majd megtekinteni. Sarány Orsolya programajánlója.


TOVÁBB

Ki(é) Brâncuși?

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér adott otthont a Brâncuși fiai és lányai. Egy családi intrika című kiállításnak, amely fiatal kortárs román képzőművészek alkotásait gyűjti egybe, az Alexandra Croitoru által koordinált projekt közvetítésével, amelynek célja Brâncuși hazai recepcióját körüljárni. Fám Erika írása.


TOVÁBB

Szélfútta Nobel

Egy dalszövegíró igenis irodalmár, még az is, aki azt írja, hogy „nyald meg a fülem bébi, nem tudok nélküled élni”, Bob Dylan pedig hatványozottan az, aki messze nem ezt írja, hanem hat, befolyásol, bátorít, elgondolkodtat, súlya van. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB

Amikor a színház útra kel

Idén négy különböző állomása volt a KaravanAct utazó színházfesztiválnak, összesen hat előadást tekinthettek meg az érdeklődők. A fesztivál, amellett, hogy több helyszínre elviszi az előadásokat, így próbálva újraéleszteni az utazó színházak hagyományát, workshopokat is szervezett színművészetis hallgatóknak és a nézőknek egyaránt. Sarány Orsolya tudósítása.


TOVÁBB

Élet(ek) a hamis Aranykor előtt

Marosvásárhely után Nagyváradon is bemutatta majdnem tényregényét Kovács Levente színházi rendező, egyetemi oktató. Az És akkor jött az aranykor című könyvet Molnár Judit közíró, tanár segítségével ismerhették meg az érdeklődők. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Bezárt a Csontváry-kiállítás

Balogh Noémi volt a csíkszeredai Csontváry-kiállítás 41031., egyben utolsó látogatója szeptember 20-án. A Csontváry képek Erdélyben című tárlat május 7-én nyílt, és az eredeti tervek szerint augusztus 20-ig lehetett volna látogatni, ám a nagy sikerre való tekintettel a nyitvatartást egy hónappal meghosszabbították. A keddi finisszázson beszédet mondott a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt, valamint Füleki Zoltán alpolgármester. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB

Törzsasztal évadnyitó Váradon

Tizenegyedik évadát kezdi pénteken, kivételesen este héttől a Várad folyóirat és a Szépírók Társasága közös Törzsasztal sorozata. A vendég a Kitömött barbár című regény írója, Péterfy Gergely.


TOVÁBB