Összeraktuk az erdélyi magyart

2016. 12. 29. 23:51

Vitaszínházi esttel zárta az évet csütörtökön az Oberon Kulturális Egyesület, valamint a Várad Kulturális Folyóirat Élő Várad Műhelye a Szigligeti Stúdióban. Egy kérdőív kitöltésével és irodalmi szövegekkel tettek kísérletet arra, hogy megalkossák a tipikus erdélyi magyar profilját. Szűcs László tudósítása.

 

Békés munkalégkör uralta a vitaszínházat a Szigligeti Stúdióban  A szerző felvételei

Színpad és nézőtér helyett öt asztalt ülhettek körül a stúdió fehér termében a javarészt fiatal érdeklődők. Tasnádi-Sáhy Péter játékmester (fotónkon a filmező Villányi Zoltán mögött) a tudósítani érkezett újságíró kollégákat is rávette, hogy vegyenek részt ebben az irodalmi-színházi történésben. A vitát ez esetben nem nyíltszíni szópárbaj jelentette, hanem az, hogy a kerek asztaloknál összeállt alkalmi csapatok milyen eredményekre jutva alkottak profilt a kérdőív alapján arról, kicsoda és hogyan él a tipikus erdélyi magyar. Közben Ungvári Oszkár a háttérben csöndesen gitározott, míg az élővárados csapat kéziratokkal felszerelkezve jelezte, az aktív publikummal ellentétben ők nem rögtönöznek, kész munkákkal érkeztek.

Úgy fél óra jutott annak megválaszolására, milyen az az erdmagyar átlagember, aki ugye nem is létezik. Négy asztalnál férfiként, egynél nőként gondoltak rá, a férfi többnyire negyvenes-ötvenes, apróbb betegségek kínozzák, s gyakran aggódik, hogy egyikbe-másikba belehalhat. Végzettsége valahol az érettségi és a főiskolai diploma között van, nem igazán beszél idegen nyelveket, s az is jellemző rá, legyen ő Zoli, Béla vagy János, hogy nem a tanult szakmájában dolgozik, már ha egyáltalán van neki olyan. Megoszlott az asztalok véleménye arról, hogy ha lenne spórolt pénze, ami nem tipikus, akkor bankban tartaná vagy otthon. Azt is vita övezte, hogy jellemzőnek tekintett barátunk engedné-e serdülő lányának, hogy a barátjánál aludjon. A közmegegyezés szerint tizenhat felett talán. A szerelemben nem hisz, de szeretne, Istenben inkább, önmagában pláne.

Ozsváth Zsuzsa (középen) olvas fel

 

Mértékkel fogyaszt alkoholt (sör, pálinka), s folyton leszokna, nem sok sikerrel a dohányzásról. Fürdés helyett jellemzően zuhanyozik, kedvence a töltött káposzta és/vagy a rántott hús. Nagy eséllyel van kutyája és/vagy macskája. Farmernadrágban jár legszívesebben, a tévében sportot néz vagy híradót, kedvence a Republik, de még mindig ellágyul a szíve, ha megszólal a Most múlik pontosan. Médiát jellemzően az interneten fogyaszt, szeret politizálni, de utálja a politikusokat. Emberünk könyvet, verset nem olvas, de szívesen és gyakran használja a bazdmeg kifejezést. (Isten nevét is hasonló összefüggésben veszi a szájára.) Fél munkahelye elvesztésétől, a betegségtől, legnagyobb öröme, ha gyermekei révbe érnek. Eltörölné a román-magyar határt és az adókat, természetes ellenségként tekint a románokra. Amennyiben harcba kellene indulnia, fegyverként tankot vinne magával, bicskát, esetleg egy fehér zászlót.

A megfontolt jelzővel illetett asztal tagjai látták egyedül nőként a tipikus erdélyi magyart

 

Leegyszerűsítve a fenti válaszok gyűltek össze, s miközben az asztalfelelősök prezentálták a maguk tipikus embereit, méghozzá, ha már vitaszínház, akkor színesen, színészi kvalitásokat mutatva, egy digitális kütyü és egy méretes képernyő segítségével azt is láthattuk, hogy készül el egy-egy karikatúra az adott személyiségről.

Ami eddig vicces volt és tanulságos, azt hasonlóan szellemes, kiérlelt irodalmi szövegek, jellemzően versek követték, a szerzők, Bíró Árpád Levente, Kemenes Henriette, Jock Evelin és az előzőleg még a digitális rajzokat készítő Ozsváth Zsuzsa előadásában. Igazából az volt az érdekes, hogy hasonló karakterek, kulcsszavak bukkantak fel, mint ami a kérdőívekből is kirajzolódott.

Az Élő Várad Műhely tagjai: Jock Evelin, Bíró Árpád Levente, Kemenes Henriette, Tasnádi-Sáhy Péter és Ozsváth Zsuzsa

 

A formátum igazán sikeres volt, hálásan meg is tapsolta a végén önmagát a publikumként is, előadóként is funkcionáló, közel harminc fős társaság, míg az öt tipikus figura valamiféle dramatizáláson átesve alighanem hamarosan alakot ölt. Majd tizenhétben.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!