Erdélyi Riport » Terra

Szigorodó szabályok a vízerőművekre

A WWF Románia és a Környezetvédelmi Minisztérium megállapodása alapján május végéig megszülethet a törpe-vízerőművek létesítését tiltó jogszabály az ökológiailag ép, illetve védett területeken. Vannak, akik szeretnének még átbújni a csukódó kapun. Tasnádi-Sáhy Péter riportja.

TOVÁBB

Ahol tíz fokban miniszoknyát húznak

Mi sem tesz jobbat az elviselhetetlen hőségben, mint olyan vidékről olvasni, ahol az emberek évi kilenc hónapon át fagyoskodnak, a nyári időszakban pedig – tíz fokos „melegben” – ingre, gatyára vetkőzve élvezik a kellemes időt? Egy kalandvágyó francia fiatalember, GUILLAUME MARTINEAU három alkalommal járt Szibériában, a világ legészakibb fekvésű, száznyolcvanezres városában, Norilszkban. Tapasztalatairól Kustán Magyari Attila kérdezte..

TOVÁBB

Tunézia két évszaka: forró tavasz, perzselő nyár

Bő két és fél esztendeje Tunézia volt az első helyszíne az arab tavaszként később elhíresült, a régió több államát érintő, több-kevesebb áldozattal járó társadalmi-politikai folyamatnak. Az észak-afrikai országban azóta lezajlott folyamatokat Ady András írása mutatja be.

TOVÁBB

Tiszta energiák, ellenszélben

Zöldenergia, zéró emisszió, biomassza, passzívház – nem feltétlenül vagyunk tisztában a szavak pontos definícióival, de ezek a fogalmak, minimum a hírekből legtöbbünk számára ismerősek, legalább hallomásból. Tasnádi-Sáhy Péter riportja.

TOVÁBB

Köztünk élő idegenek

Ha idegeneket és inváziót emlegetünk, a legtöbb ember fejében a földönkívülis katasztrófafilmek apokaliptikus képei elevenednek meg. Pedig sokszor elég egy kontinensnyi távolság is ahhoz, hogy egy faj hódító idegenként pusztítson a valamilyen úton-módon meghódított területen. KUHN THOMAS biológus e betolakodókról mesélt Temesvárott. Az elhangzottakat Tasnádi-Sáhy Péter foglalta össze.

TOVÁBB

Nem a lábak száma a fontos

Az állatvilág olyan lakótársunk a bolygón, amelynek védelmét a lehető legjobban ki kell terjesztenünk – a kolozsvári Ecsetgyárban előadását megtartó Peter Singer amerikai morálfilozófus szerint ez emberi kötelességünk. A Princeton Egyetem bioetika professzora az állatvédelem múltját, jelenét és jövőjét vázolta fel, szavait Kustán Magyari Attila rögzítette.

TOVÁBB

Nagy fába vágnák

Érvek, politikai pártok, nézetek mentén csapnak össze az erők az osztrák Holzindustrie Schweighofer háromszéki befektetése kapcsán. A fafeldolgozó ellen aláírások gyűlnek, a másik oldalon a majdani alkalmazottak számát és a remélt, jelentős bevételeket mutatják fel. Kustán Magyari Attila több felet megszólított, a hétköznapi emberek meglátásaitól a szakemberek véleményéig számos szempontból közelítve a kérdést.

TOVÁBB

Ökoöntudat Sztancsafalván

Nálunk is egyre több fiatal értelmiségi csömörlik meg annyira a nagyvárosi létformától, hogy akár tapasztalatok híján is vidékre meneküljön egy élhetőbb élet reményében. A 21. század szellemi és gyakorlati vívmányait, a Nyugat-Európában egyre népszerűbb zöld ideológiát és az internetről elleshető energiatakarékos praktikákat viszont magukkal viszik. Tasnádi-Sáhy Péter egy ilyen történetnek járt utána az Erdélyi Riport 2012/23. számában.

TOVÁBB

Vízből, fűzből energia

A Hargita megyei mikro-vízierőművek és a Kovászna megyei energiafűz-mezők felkeresésével kaphattak betekintést a zöldenergia-termelés gyakorlati részébe a képviselőház ipari és szolgáltatási bizottságának tagjai. A honatyákat az elfogadás előtt álló zöldenergia-törvénycsomag kapcsán hívták tapasztalatszerző terepútra ANTAL ISTVÁN és OLOSZ GERGELY parlamenti képviselők. Domján Levente írása az Erdélyi Riport 2012/13. számában.

TOVÁBB

Oroszlánváros – Szingapúr

Földrajzilag ugyan nem, kulturálisan annál inkább kötődik Kínához Szingapúr, mely az „anyaországtól” több ezer kilométerre délre, az Egyenlítő mentén fekszik. A Malakka-szorosban fekvő szigetország egy fő és hatvan kisebb szigetből áll, 4,6 millió lakójának háromnegyede kínai. Neve a szanszkritul oroszlánt jelentő szimha és várost jelentő pura szavakból származik.Králik Lóránd Ezerszínű Kína című sorozatának zárórésze az Erdélyi Riport 2010/11. számában jelent meg, jelent meg június 11-én.


TOVÁBB