Erdélyi Riport » Publicisztika

Zsazsa korig, boldogan

A karácsonykor elhunyt legendás énekesre és filmszínésznőre is emlékezve 2016 veszteséglistáját próbáltuk összerakni. A névsort, ami nem hálás műfaj, hiszen óhatatlanul lesz, aki lemarad róla. Szűcs László írása.

 


TOVÁBB

Szeressétek ellenségeiteket

Mi lett volna, ha a magyar értelmiség az origót valahová Pilinszky és Hamvas öröksége körül tűzte volna le? Tasnádi-Sáhy Péter ünnep utáni publicisztikája.


TOVÁBB

Édes kis hazugságok

Metafizika terén, láthatóan éppen annyira kedveljük a könnyebb utat, mint bármi másban, kontroll nélkül engedünk be bármilyen hangzatos maszlagot az életünkbe. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB

Parlamenti arcképcsarnok

A PSD jó kampány, ellenfelei dadogásai nyomán aratott elsöprő győzelmet. A jövő titka, hogy a baloldal él, vagy visszaél az előtte megnyílt lehetőséggel. Furcsa, hogy négy nappal győzelmük után sem lehet tudni, ki lesz a szociáldemokrata kormány miniszterelnöke. Simon Judit elemzése.


TOVÁBB

Dacia népe, ugyanolyanságok országa

Ebben a nagy egyformaságban, meg összecserélhetőségben csak az számít, amit a slusszkulcs nyit. Mi van, ha abban az autóban, ami igazából az enyém, most egy hasonlóan megzavarodott, eltévedt román ül? Mint tévedésből erdélyi magyar? Akkor kié az ország? Parászka Boróka jegyzete.


TOVÁBB

Kortársunk, Brecht

Olyan az ország, mint Andrei Șerban előadása: semmi dráma, semmi mélység, semmi esztétikai fakszni. Harsány, felületes, vásári. Talán ezért van esélye a jónak is gyökeret verni. Mert minden lehetséges. Simon Judit színházi jegyzete.


TOVÁBB

Szókimondás – kimondott szó

Emberi mivoltunkból fakadóan elsősorban szavakon keresztül kapcsolódunk a világhoz, és a hídként választott szavak, nevek visszahatnak az adott tárgyhoz fűződő kapcsolat minőségére. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB

Nemzetállamok néma gyerekei

A török nemzetállamban nagyon sok olyan kurd él, aki úgy vállalja a nemzetiségét, identitását, hogy nem beszéli a kurmancit. Így születtek az alulteljesítő, az elnémított gyerekek generációi, akik nyelvileg korlátozva inkább nem szólaltak meg, vagy csak keveset beszéltek nyilvánosan. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Semmi kis ünnepeink

Bögözi Attila esete az ajándékozás hónapjával, a világnapokkal, valamint egy megkönnyebbülést ígérő, heccnek vélt ajánlattal.


TOVÁBB

Elment az ifjú doyen - búcsú Bernáth Lászlótól

A kiváló újságírótól, filmkritikustól, a 86 éves korában elhunyt Bernáth Lászlótól, aki az Ady Endre Sajtókollégium mentora is volt, Szűcs László írásával búcsúzunk.


TOVÁBB