Hová lóg a sztráda lába?

2016. 11. 26. 10:25

Három nappal az Erdélyt Havasalfölddel összekötő sztráda végső nyomvonalának bejelentése után a szakemberek máris sorolják a tervezési hibákat. Szilágyi Aladár írása.

 

Fantáziarajz a Déli-Kárpátok alatt épülő alagutak egyikéről   Illusztráció: automarket.ro

 

„2018 első felében elkezdjük, és 2021 végére befejezzük a Nagyszeben-Piteşti közötti autósztráda építését. Ennek a tervnek a teljesítését immár semmi sem fékezheti a munkálatok befejezéséig!” – jelentette be ünnepélyesen Cătălin Homor, az Országos Útügyi Igazgatóság vezérigazgatója, miután a kormány kedden, november 21-én eldöntötte, hogy a javasolt hét nyomvonal-változat közül melyiken engedélyezzék a sztrádaépítést. „Az első útszakasz megvalósíthatósági tanulmánya már decemberben elkészül – fogadkozott az igazgató –. Nagyon jó tervezőnk van, elég pénzt is kapunk a költségvetésből, a siker elkerülhetetlen.”

Cătălin Homor meglepően derűlátó, talán már el is felejtette, hogy kinevezésekor eképpen lamentált: ami a Nagyszeben-Piteşti autósztráda ügyét illeti „csak egy, a klinikai halál állapotában lévő projekt” állt a rendelkezésükre. De már nincs idő felmondani a szerződést, és mindent előről kezdeni, mert sürget az idő, de újabb szakemberek bevonásával 11 millió euróért revideálják és kiigazítják a 2014-ben el nem készült tanulmányt. Maga az Erdélyt Havasalfölddel összekötő útszakasz a jelenlegi becslések szerint kb. 1,6 milliárd euróba kerül – uniós támogatással.

De máris támadt egy nem kis gubanc: Cătălin Homor lelkendező bejelentése után alig három nappal jelentkezett egy kellemetlen, akadékoskodó társaság, a JASPERS-szakcsoport, a maga véleményével. Ez a mérnökökből és közgazdászokból álló szerv hivatott az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank részéről felügyelni az EU kohéziós alapjaiból finanszírozott beruházásokat. Nos, a JASPERS szakemberei –hogy, hogy nem – észrevették: a hét nyomvonal közül kiválasztott első, „ideális trasszé” nem veszi figyelembe a 703-as megyei, illetve a 7-es országos út nyomvonalát, sem a Băiaşu folyó medrét. Ugyanis az álomsztráda viaduktjainak egy-egy pillére a két autóút, illetve a folyócska kellős közepére kerül.

Szerintünk, ha Homorék, és a közlekedési tárca ragaszkodik a minap ünnepélyesen beharangozott elképzeléshez, akkor a „fékmentes autósztráda” felépítése érdekében a két inkriminált utat és a folyót kell eltéríteni alóla…Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!