Hír plusz komment, 2016. december 9.

2016. 12. 09. 15:55

A kéményseprést Magyarországon hamarosan közfoglalkoztatottak végezhetik sok településen – írja a Népszava a Kéményseprők Országos Szakszervezetére (KOSZ) hivatkozva. A feladatra a katasztrófavédelem készíti fel őket. A szakmabeliek szerint ez a megoldás veszélyes lehet, és akár tovább növelheti a szénmonoxid-mérgezéses esetek számát. Egyhetes oktatást követően három hónapos szakmai gyakorlat, majd újabb hátrom hónapos elméleti oktatás és sikeres vizsga után a közfoglalkoztatottból kéményseprő lehet, havi 180 ezer bruttó bérért.

Kéményen meg fognak dolgozni a pénzükért. (Sz. L.)

A vakbél elvileg rutin műtét, azt is ki lehetne így szervezni, orvosból úgyis hiány van. (tsp)

Ez egy komoly szakma! Az előírások szerint a kéményseprőnek a következő feladatokat kell elvégeznie: az égéstermék-elvezető (értsd: kémény) ellenőrzését, tisztítását és műszaki felülvizsgálatát; a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését; az égéstermék paramétereinek ellenőrzését; a szén-monoxid érzékelő berendezés működőképességét; stb. stb. (Sz. A.)

Akkor már nem kell fogni a gombot, mert a kéményseprő sem igazi. (Diákszokás volt ugyanis, ha kényseprőt látunk, megfogjuk a kabát-, ruha-, nadrággombot, hogy ne érjen semmi kellemetlen meglepetés.) Azt senki nem merte kipróbálni, mi történik, ha kéményseprő láttán nem kap a gombjához. (S.J.)

 

Mick Jagger 73 évesen újra apa lett. Az énekesnek megszületett a nyolcadik gyereke. A Rolling Stones örökifjú frontemberének hét korábbi gyermeke most 17 és 45 év közötti, négy különböző anyától. Jaggernek öt unokája is van már, akik közül az egyik, Jade már szült neki egy dédunokát is 2014-ben. Jagger legkisebb gyerekének nem akármilyen játszótársai lesznek: Ronnie Woodnak, a Rolling Stones immár 69 éves gitárosának és dalszerzőjének ugyanis ikerlányai születtek májusban.

A család lassan egy koncerttermet is képes lesz megtölteni. (Sz. L.)

A végén kiderül, a rock and roll felelős a túlnépesedésért. (tsp)

Az ötödik anyuka, Melanie, gyönyörű! Viszont Mick szeretőinek sora David Bowie-tól kezdve Carla Brunin keresztül Angelina Jolie-ig húzódik; bevallása szerint kb. 4 ezer nővel volt dolga… Miközben az együttes felemelkedésében elvitathatatlan érdeme volt, az ő üzleti vénája is kellett ahhoz, hogy a zenekar tagjai ma már sokszoros milliomosként ordítsák a világba a Satisfactiont. (Sz. A.)

És ki a gyerek nemzőatyja? (S. J.)

 

Ismeretlen tettesek romboltak a nemrégiben felújított dévai várban. A három éven át, 39 millió lejből felújított vár idén tavasszal nyílt meg ismét az idegenforgalom számára. A műemlék karbantartásával megbízott közszolgálati hivatal képviselője arról tájékoztatott: az elkövetők összetörtek és elhajítottak több padot, összezúzták az egyik fakaput, több, világítótesteket tartó oszlopot kidöntöttek, az égőket védő burkolatot betörték, színes lámpákat zúztak szét, és néhány, a vár falát megvilágító reflektort is tönkretettek.

A létesítmény rendbehozását a Kelemen Kft. végzi majd e, fél véka ezüstért, fél véka aranyért. (Sz. L.)

És hol voltak a várvédők? (tsp)

Meg nem erősített hírek szerint, mire elfogták az öt tettest, Dévára érkezett Kőműves Kelemen a brigádjával. Összetanakodának, és tüstént hozzáláttak egy ötszemélyes fülke építéséhez magos Déva vára falában. (Sz. A.)

Figyelő kamerák? Polgárőrség? – kérdezném. Ebben a hidegben? – válaszolnák. (S.J.)

 

Felfüggesztette tisztségéből a belügyminiszter javaslatára a kormány Marossy Zoltán Györgyöt, Temes megye alprefektusát – jelentette be Liviu Iolu kormányszóvivő. Marossynak azért kell távoznia tisztségéből, mert egy nyilatkozatában elhibázottnak nevezte az Alkotmányban található „egységes nemzetállam” kifejezést. Iolu hozzáfűzte, minden prefektustól és alprefektustól elvárják, hogy az Alkotmány és a törvények tiszteletben tartásával teljesítse hivatali kötelezettségeit. A prefektusok és alprefektusok magas rangú közhivatalnokoknak számítanak, beiktatásukkor esküt tesznek, hogy „tiszteletben tartják az Alkotmányt, nem pedig értelmezik azt”.

Még egy érv amellett, hogy legalább az ország törvényhozása ne legyen nemzetállamilag annyira egységes. (Sz. L.)

Érdekes filozófiai probléma,  hogy lehet-e valamit értelmezés nélkül tisztelni. (tsp)

Szerintem Temes megye alprefektusa nem az Alkotmányt értelmezte, hanem a valóságot elemezte. Körültekintett és arra a következtetésre jutott, hogy Románia tényleg nem nemzetállam, és főleg nem egységes. (Sz. A.)

Az alprefektust úgy magával ragadta a kampány, hogy elfelejtette: ebben a tisztségben nuku politika. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!