Erdélyi Riport » Politika

A világ dolgai 2016-ban (II.)

Világpolitikai évértékelője második részében Ady András néhány olyan válságövezet helyzetét összegzi, ahonnan a következő évben is bizonyosan ellátják hírekkel a lapok politikai rovatait.


TOVÁBB

A világ dolgai 2016-ban (I.)

Ugyan az esztendő utolsó napjai is tartogatnak váratlan fejleményeket, Ady András megkezdi 2016 világpolitikai történéseinek összefoglaló elemzését. Az anyag első részében az amerikai elnökválasztásra és a Brexitre tekintünk vissza. Folytatás egy hét múlva.


TOVÁBB

Az ismeretlen kormányfő

Liviu Dragnea arra engedett következtetni, hogy szerdán, az államfővel tartott megbeszélésen, nem önmagát javasolja miniszterelnöknek. Elmondta továbbá, hogy a PSD-n belül megalakul a kormány és kormányfő munkáját ellenőrző bizottság. Lényegében azt akarta közölni ország-világgal, hogy bárki is legyen a miniszterelnök, a kormányt, az országot ő vezeti majd. Simon Judit írása.

 


TOVÁBB

A populizmus viadala

2017-ben alaposan átrajzolódhat Európa politikai térképe, hamarosan elnököt választ Ausztria, referendum lesz Olaszországban, majd a franciák, hollandok, németek döntenek a maguk és a kontinens közös jövőjéről, Moszkva figyelő tekintete mellett. Ady András helyzetképe.


TOVÁBB

Váradi kampánystart kisinyovi tanulságokkal

A Bihar megyei szervezet kampányindítója előtt tartott hétfőn este sajtótájékoztatót az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, méghozzá a szomszédvár, Debrecen korábbi polgármestere, Kósa Lajos társaságában. Nem meglepő módon a megjelent újságírók egyéb témákra is rákérdeztek. Szűcs László tudósítása.


TOVÁBB

Döglött ügyek az obamai finis előtt

Az utóbbi időben kevesebb figyelmet kapó izraeli-palesztin helyzet előtérbe kerülhet a leköszönő Obama elnök utolsó, hivatalban töltött heteiben. A helyzetet, annak lehetséges kimeneteleivel Ady András elemzi.

 


TOVÁBB

A Trump-paradoxon

Jelentősen változhat az USA közép-kelet európai politikája Donald Trump elnökké választása után, a magyar nyelvű cikkek, kommentek azonban egyelőre nem a térséget érintő folyamatokra összpontosítanak. Mit mondunk magunkról, amikor Trumpról beszélünk. Parászka Boróka helyzetképe a digitális harcmezőről.


TOVÁBB

A kalóz és a királynő

Egy olyan országot szerintem, ahol a Miss Word-re delegált szépségkirálynő otthagyja a versenyt, ahelyett, hogy diétázna, szerintem nem kell félteni. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete egy előre hozott választásról.


TOVÁBB

Két grúz álom közt a földön?

Az októberi választáson a Grúziai Álom (GD) 49.3%-ot, az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) 26.5%-ot kapott (bár ahány forrás, annyi eredményfinomítás), a 150 helyes tbiliszi parlamentért novemberben is eltarthat a küzdelem. Az UNM csalást kiáltott, valójában semmi sem változik. Ady András grúziai helyzetképe.


TOVÁBB

Díjazott béke, díjnyertes polgárháború?

Hiába a látványos békekötés, hiába a béke Nobel-díj, a fél évszázados kolumbiai polgárháború végére nem biztos, hogy pont kerül, miután a szeptember végi népszavazáson kis többséggel ugyan, de azok voltak többen, akik elutasították a paktumot. Ady András elemzése.


TOVÁBB