Az ismeretlen kormányfő

2016. 12. 17. 17:50

Liviu Dragnea arra engedett következtetni, hogy szerdán, az államfővel tartott megbeszélésen, nem önmagát javasolja miniszterelnöknek. Elmondta továbbá, hogy a PSD-n belül megalakul a kormány és kormányfő munkáját ellenőrző bizottság. Lényegében azt akarta közölni ország-világgal, hogy bárki is legyen a miniszterelnök, a kormányt, az országot ő vezeti majd. Simon Judit írása.

 

Vajon ki lesz a ma még ismeretlen, párthű szocdem szuperpolitikus?

 

Tiszta sor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alakíthat kormányt, már csak az a kérdés, kit szánnak miniszterelnöknek. Călin Popescu Tăriceanu ugyanis nem hajlandó visszatérni és visszavinni híveit a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), még akkor sem, ha Alina Gorghiu lemondott, az ideiglenes pártelnök pedig Raluca Turcan, CPT pedig azt kérhetne, amit akar. A Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) marad, ahol a kampányban is volt a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett csicskásnak vagy mérleg nyelvének, kinek hogy tetszik. A volt liberális kormányfő azt mondja, nem akar áruló lenni, nem hagyja el eddigi partnerét.

Ezzel az ígérettel a szocdemek nyeregben érezhetik magukat, megvan a kényelmes többségük. Klaus Iohannis államfőnek pedig az a lehetőség sem adódik meg, hogy megkíséreljen összehozni a kormányalakításhoz szükséges többséget az újnevezett jobboldali alakulatok, az RMDSZ és a magukat mindig kormányközelbe, navigáló kisebbségi frakcióval. A kiszivárogtatott hírek szerint az államelnök ötletére próbálták a nemzeti liberálisok Tăriceanuékat visszaédesgetni a közös szabadelvű akolba.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke sajtótájékoztatón hosszan ismertette pártja programját, biztosítva a lakosságot, hogy azt szóról szóra végrehajtja a leendő kormány. Úgy tett, mintha nem tudná, az újságírók most a miniszterelnök személyére kíváncsiak, és rezzenéstelen arccal fogadott és válaszolt a kérdésekre, azokra is, melyek az ő büntetett előéletére vonatkoztak. Biztosította hallgatóságát, olyan személyt választ a párt a végrehajtás élére, aki megfelel minden alkotmányos és törvényes előírásnak. A kormányfőt pártja soraiból nevezi meg.

A sajtótájékoztatón arra engedett következtetni, hogy a jövő héten nem önmagát javasolja miniszterelnöknek Iohannissal egyeztetve. Elmondta továbbá, hogy a PSD-n belül megalakul a kormány és kormányfő munkáját ellenőrző bizottság. Lényegében a szocdem vezető azt akarta közölni ország-világgal, hogy függetlenül a miniszterelnök személyétől, a kormányt ő, Liviu Dragnea vezeti majd. Vélhetően a kormányt ellenőrző bizottság elnökeként.

Román politikai elemzők Dragnea bejelentése után sem zárják ki, hogy a pártvezetés nyomására a partelnök megpróbálkozik önmaga nevezésével, bár nem valószínű, hogy megkockáztat egy durva elutasítást. Sokkal inkább olyan személyt választ, aki az utasításait követve kormányoz, s akit nem zavar túlságosan a bizottságosdi. Találgatások vannak a sajtóban, számos nevet írtak le, mondtak ki, de nem könnyű kisakkozni, ki lehet a megfelelő ember a PSD-n belül. Annál inkább nem, hogy Dragnea elmondta: egyetlen nevet mond Iohannisnak, és az nem képezi vita tárgyát.

A nemzeti liberálisok még álmodoznak egy kicsit a kormányról, merthogy az államfő kiemelte, egyetlen alakulat sem rendelkezik abszolút többséggel a törvényhozásban.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a parlamenti többséggel kapcsolatos államfői kijelentés vezethette Dragneat ahhoz a döntéshez, hogy találjon egy kormányfőként megnevezhető illetőt, aki nem ő.

A titkolózásnak oka lehet az is, amit a győztes alakulat nem szívesen mondana el a nyilvánosan: ha Dragnea nem vállalja be a visszautasítást, illetve nem kockáztatja, a nimbuszát, amit a választások megnyerésével szerzett magának, akkor a PSD-ben még nem tudják, kit nevezzenek jelöltnek. Nincs név, ami kiszivárogjon. Karácsonyig talán kiderül, kinek a neve szerepel majd a kormányfői iroda ajtaján.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!