Erdélyi Riport » Társadalom

A sakkmániás exdiktátor

Sakk és politika: Szilágyi Aladár összeállítása a FIDE „örökös” elnökéről, a Kalmük Autonóm Köztársaság hajdani diktátoráról.


TOVÁBB

Mindent az online kommunikációról

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a BBTE Kommunikáció és közkapcsolatok szak végzős diákjai a Kommunikációs Napokat. A két napos konferenciát minden évben a harmadéves diákok szervezik, a témaválasztástól a lebonyolításig. A rendezvényen Sarány Orsolya is jelen volt.


TOVÁBB

Mit ér a sportlegenda, ha erdélyi magyar?

Erdélyi sportlegendákról szóló portrékönyveket mutattak be Kolozsváron. Móra László újságíró, szerkesztő Károlyi Béla, Kovács István és Jenei Imre életét, edzői karrierjét felidéző könyveit a Kolozsvár Társaság székhelyén mutatták be. Sarány Orsolya tudósítása.


TOVÁBB

Az elefánt átsétált a tű fokán

Rácáfolva minden várakozásra, nem mondta ki december 9-én a csődöt a bíróság a marosvásárhelyi ASA labdarúgóira, amely ma már csak a három kezdőbetűben azonos a város egykor népszerű csapatával. Ami igazán aggasztó, hogy futball címén a város urai inkább a közpénzekkel játszottak. Bögözi Attila írása.


TOVÁBB

A jezidi ügy. Diyarbakiri napló 8.

A romániai parlamenti választások előtt néhány nappal írom ezt a naplórészletet, a diyarbakiri jegyzeteket rendezgetve rettenetesen frivolnak tűnik az, amiben élünk, ahonnan érteni próbálom, mit láttam, éltem meg Kurdisztánban. Parászka Boróka sorozata.


TOVÁBB

Nyilas Misi, a lúzer

December 6-án hozták nyilvánosságra a 2015-ös PISA-tesztek eredményeit, amely szerint mind matematikából, mind természettudományokból, mind szövegértésből javultak a romániai diákok képességei, de még mindig nem sikerült elszakadni a többek között Uruguay és az Egyesült Arab Emírségek alkotta csoporttól, a kilencedikesek majd 40 százaléka nem rendelkezik alapvető szövegértési képességekkel. Zsírós Anikóval, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium matematika szakos igazgatónőjével és Tamás-Péter Réka magyartanárnővel Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett mindennapi tapasztalataikról a felmérési eredmények kapcsán.


TOVÁBB

Száraz November V. – Itt a vége?

Kollégánk, Tasnádi-Sáhy Péter a magyarországi Kékpont Alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozva, egy hónapon keresztül nem fogyasztott alkoholt. Az antialkohol napló utolsó bejegyzésében a tapasztalatokat összegzi.


TOVÁBB

Felnőttek a csodagyerekek

November 30-án ért véget New Yorkban a 2016-os férfi sakkvilágbajnokság döntője, mely az eredeti 12 játszma alatt nem zárult le. A rátjátszásként tartott négy rapid játék során a címvédő Magnus Carlsen győzött kihívója, Szergej Karjakin ellen. Szilágyi Aladár összeállítása.


TOVÁBB

Kulcs az álmainkhoz?

Van-e intimebb, személyesebb, titkosabb, rejtettebb, felfedhetetlenebb, mint az álmaink? Talán azért is szeretjük, dédelgetjük őket, mert olyan tulajdonunk, ami semmiképpen nem tulajdonítható el, amit nem lehet elrabolni, amitől soha nem tudnak megfosztani, a mieink és csak mi tudjuk milyenek. Lehetnek ezek az álmok éber álmok is, ugyanazok a tulajdonságok jellemzik, mint amiket éjszaka látunk alvás közben. Fám Erika tévéjegyzete.


TOVÁBB

Castro, a hős és az ellenség

Ellentmondásosan von mérleget a világ Fidel Castro életútjával kapcsolatban. Véreskezű diktátorként és a jogsértő, bár a legszegényebbekkel méltányosan eljáró állam létrehozójaként egyaránt emlékeznek ma rá. A Fidellel szembeni rajongás és lázadás egy tőről fakad: a Padilla és a Vallades ügy tanulságai. Parászka Boróka összefoglalója.


TOVÁBB