Egy kikényszerített döntés

2016. 11. 24. 11:32

Ellenszavazat nélkül döntött a Maros Megyei Tanács a vidrátszegi repülőtér kifutópályájának felújításáról. Az előzmény, hogy a reptéren egyedüliként forgalmat lebonyolító Wizz Air légitársaság meghatározatlan ideig Kolozsvárra költöztette vásárhelyi járatait. Bögözi Attila írása.

 

Félő, hogy jó ideig még ez a kép jellemzi majd a vidrátszegi terminált

 

A kétségek és a kétségbeesett remények ideje végképp lejárt a marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren. Ami még e hét elején is csupa bizonytalanság volt, e hét közepétől valóság lett. A Wizz Air szerdán bejelentette, az átmenetileg Kolozsvárra költöztetett marosvásárhelyi járatai addig maradnak ott, amíg a vidrátszegi légikikötőben a hatóságok újjá nem építik a kifutópályát.

Ez pedig a lehető legrosszabb forgatókönyv, ami történhetett, mert a bejelentés ideális esetben jövő nyárig, de könnyen megeshet, hogy ennél hosszabb ideig küldi padlóra a Transilvania repteret.

 

A becsapott ajtó nyitva marad

Amint azt az Erdélyi Riportban megírtuk, a Ryanair és a Tarom korábbi kivonulása után, a Wizz Air heti 22 járata jelentette az oxigént a túléléshez a vásárhelyi reptérnek, egészen addig, amíg a fapados légitársaság be nem jelentette: minden járata azonnali hatállyal Kolozsvárról indul, és oda is érkezik.

Előbb két napra, utána két hétre, most pedig meghatározatlan időre maradt tevékenységének tárgya – azaz, gépek indítása és fogadása – nélkül a repülőtér.

Tamara Vallois, a fapados légitársaság kommunikációs igazgatója egyértelművé tette: a Wizz Air gépei mindaddig nem szállnak le Marosvásárhelyen, ameddig Vidrátszegen a kifutópálya minőségi paraméterei nem felelnek meg a követelményeknek.

Hiábavaló volt tehát az a szintén múlt héten nyilvánosságra hozott szakfelmérés, amely azt hivatott igazolni, hogy a nyilvánvaló hiányosságok ellenére, a vásárhelyi reptér kifutópályájára biztonságosan szállhatnak le a Wizz Air Airbus A320-asai. A légitársaság nem kockáztat sem jó hírnevet, sem utasai biztonságát, annál is inkább mivel becsapva érzi magát, amiért a reptér korábbi vezetése hosszú időn keresztül eltitkolta a kifutópálya valós műszaki adatait.

A kommunikációs igazgató mégsem úgy csapta be az ajtót, hogy az végérvényesen csukva is maradjon, hanem reményét fejezte ki, hogy a Transilvania repülőtérnek mielőbb olyan kifutópályája lesz, amely hosszú ideig hoz majd hasznot a régiónak.

Január 8-ig a Kolozsvárra költöztetett járatok a vásárhelyi menetrend szerint közlekednek, míg január 9.-től az átköltözött járatok menetrendjét összehangolják a kolozsváriakkal. A légitársaság azt is bejelentette, hogy megkeresnek minden utast, akinek foglalása van a vásárhelyi járatokra, és három választási lehetőséget ajánlanak fel nekik: a jegyár visszafizetését, ingyenesen új időpontot, vagy Wizz Creditet. December 7-ig a Wizz Air buszos transzfert biztosít Marosvásárhelyről Kolozsvárra.

Amennyiben elkészül az új betoncsík, visszatérhetnek a Wizz Air Airbus A320-ai

A legnagyobb ellenfél az idő

A reptér ügyében szerdán komoly fordulat történt: a Maros megyei Tanács egyhangúlag elfogadta a Transilvania Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának felújítására vonatkozó határozatot. Péter Ferenc megyei tanácselnök komolyan gondolta múlt heti bejelentését, hogy a kormányzati ellenszéllel dacolva a megyei tanács akár saját források felhasználásával, de újjáépíti a vidrátszegi reptér kifutópályáját.

A testület döntését kommentálva Peti András azt mondta, nem szeretne nagy szavakat használni, de a légikikötő életében a következő 50 évet fogja meghatározni ez a beruházás, amelyhez az első, döntő fontosságú lépést – politikai színezettől függetlenül – ellenszavazat nélkül támogatta a testület. Ez remélhetően megnyitja az utat az anyagi források beazonosításához, amelyből a felújítási munkálatokat finanszírozhatja a tulajdonosi jogokat gyakorló testület, és elindulhat a közbeszerzési eljárás is.

Péter Ferenc megyei tanácselnök az Erdélyi Riportnak is megerősítette, a megyei önkormányzat eltökélt szándéka, hogy végső esetben kölcsönhöz folyamodik a reptér teljes felújítása végett. Úgy véli, az előtanulmányban szereplő 77 millió lej egy irányár, majd a versenytárgyaláson dől el, hogy ténylegesen mennyibe kerül a munkálat. A gyakorlat azt mutatja, akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek az összegek.

Péter Ferenc a tanácsülést követő sajtótájékoztatón a legnagyobb ellenfélnek az időt nevezte, és úgy fogalmazott, azt szeretné, ha a közbeszerzés még az idén elindulna. „Minél előbb lépnünk kell, nem engedhetjük, hogy a vásárhelyi reptér megszűnjön” - mondta.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!