Hír plusz komment, 2016. november 23.

2016. 11. 23. 22:40

A forradalmár-igazolások kibocsátásával kapcsolatosan vizsgálódó miniszterelnök ellenőrző testülete sorozatban tárja fel a rendellenességeket. Kiderítették, hogy olyan személyek is hozzájutottak forradalmár-igazolványhoz, akik 89-ben ötévesek, tehát óvodások voltak. Az igazolvány adókedvezményekre és más juttatásokra jogosítja fel a tulajdonosát. A forradalmár-igazolványok ügyében ügyészségi eljárás is indult több személy ellen. A forradalmárok ügyeivel foglalkozó államtitkárt letartóztatták.

Előre a demokráciáért a játékmackók élén! (tsp)

Az ovisoknak már csak azért sem járna forradalmár-igazolvány, mert a haza sólymaiként kiszolgálták a kommunista rendszert, és folyton folyvást a diktátort éltető dalokat énekeltek. Bezzeg az öreg tábornokok és pártemberek… (S.J.)

De mi itt a gond? Minek a kákán (esetünkben: a kakán) csomót keresni? Tudok olyan, leigazolt forradalmárról, aki 89 decemberében, ötéves korában fellázadt az óvoda komcsi párttitkáraként is tevékenykedő óvó néni ellen, és forradalmi következetességgel a nadrágjába tojt. (Sz. A.)

A forradalmat felfalják saját mostohagyermekei. (Sz. L.)

 

Donald Trump megválasztott amerikai elnök videó üzenetben ismertette, milyen fontos döntéseket hoz első hivatali napján. Az Egyesült Államok kivonul a nagy szabadkereskedelmi megállapodásokból, és elindíttatja a munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát az esetleges visszaélések kiszűrésére. Az Egyesült Államokat kivonja a készülő ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP), amit kétoldalú, „korrekt” kereskedelmi egyezményekkel helyettesít majd. Trump a TPP-t az Egyesült Államok „potenciális katasztrófájának” minősítette. Kitért arra is, hogy az átmenet "gördülékenyen és hatékonyan" zajlik, s hangsúlyozta, hogy "igazán nagyszerű és tehetséges emberekkel, valódi hazafiakkal" folytat megbeszéléseket, akik közül sokan nemsokára a kormány tagjai lesznek és „ismét naggyá teszik Amerikát”.

A globális felmelegedésről meggyőzte már valaki? (tsp)

Trump még nem tudja, ki mindenki szól majd bele az elnöklésébe, még akkor is, ha mindenhová a saját embereit helyezi vezetőnek. (S.J.)

A TPP, a Trans-Pacific Partnership, azaz a Transz-csendes-óceáni Partnerség öt éves tárgyalássorozat végén született meg, 2016 februárjában, az Egyesült Államok és még tizenegy ország csatlakozásával. Ha Trump első dolga valóban a TPP-ből való kilépés lesz, az immár transz-cendens partnerség helyett az új elnök nagyszerű, tehetséges embereinek, a valódi hazafiaknak hamar ki kell ötölniük, mivel teszik naggyá Amerikát. (Sz. A.)

Hivatalból viszolygok minden olyan rendszertől, ahol egy ember mondja meg, mit és hogyan csináljon a többi egy, két, tíz, esetleg kétszáz millió ember. (Sz. L.)

 

Romániában állomásoztatják az amerikai hadsereg jövőre Európába érkező harckocsizó dandárjának egyes alegységeit, az amerikai légierő Németországba telepítendő dandárja pedig a Fekete-tenger térségében szervezendő hadgyakorlatokon is részt vesz. A Pentagon Romániában is növelni akarja az amerikai katonák és a harci felszerelés jelenlétét az Atlantic Resolve elnevezésű - a Krím-félsziget elcsatolása után a keleti NATO-tagok védelmi készültségének fokozása céljából elindított - állandó rotációs hadgyakorlat keretében.

Trump kétszer leül trécselni Putyinnal, s az Atlantic Resolve állomásoztatás helyett inkább megtámadja Romániát. (Sz. L.)

A holland tulipánkertészeknek jobban örülnék. (tsp)

Ez így rendben van, de még jobb lenne, ha Varsóból Bukarestbe költöztetnék a parancsnokságot. (S.J.)

A legújabb generációs nehéz harckocsik Romániában állomásoztatása, az Atlantic Resolve rotációs jellegű hadgyakorlat keretén is túlmenően, egyre inkább emlékeztet a hidegháború nagyon pazarló időszakára. Hacsak Trump „tehetséges emberei” nem szorítanak a nadrágszíjon… (Sz. A.)

 

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Románia ellen, ha nem változtat a szupermarket-törvény néven ismert jogszabályon, amely meghatározza, hogy az üzletek polcain lévő termékek legkevesebb 51 százalékának Romániából kell származnia – nyilatkozta Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető szerint az Európai Unió figyelmeztette az országot, hogy ezzel az előírással megszegi az uniós normákat.  Irimescu nem tudta pontosan, hogy milyen szankciókra számíthat Románia, ha nem iktatja ki a törvényből a hazai termékek arányára vonatkozó előírást. A törvényt júliusban hirdette ki az államfő, és január elsején lépne életbe.

Hát az EU alapja a javak szabad áramlása, ha kell a pénz, ezt is be kell tartani. (tsp)

Meglepődtek, mint télen a hóeséstől. Valaki szólhatott volna, hogy ez a törvény népszerű ugyan, de ellentétes a szabad kereskedelemmel és piaci versennyel. (S.J.)

Érdekes lenne utána járni: ki, mit nem tudott a szupermarket törvény kidolgozásakor. Ki nem tudta például, hogy milyen uniós normákat szeg meg Románia, ha bevezetik; azt sem, hogy a hazai termékeket promoválni kívánó jogszabály miatt milyen szankciók várhatóak. Azt viszont az érintett üzletláncok bízvást tudják: a hazai termelők képtelenek megtölteni a polcok 51 százalékát hazai termékkel. (Sz. A.)

Válaszintézkedésként el kell árasztani nyugat európát olcsó és jó minőségű romániai termékekkel, miccsel, kürtőskaláccsal, medvebrummogással. (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!