Erdélyi Riport » Interjú

A prózaírás kulcsszava a szisztematikusság

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár a szerző vértrilógiájáról, legutóbbi, a nyolcvanas évek Kádár-Magyarországában zajló regényéről, műhelytitkokról, s a nyomtatott könyv tökéletességéről faggatja Benedek Szabolcs írót.


TOVÁBB

A szálak egy idő után összeérnek

A váradi Törzsasztal sorozat idei utolsó vendége Benedek Szabolcs író volt. Szilágyi Aladár interjújának első részében a könyvek apropóján az írói eszközök, valós és fiktív figurák mellett szóba kerül a foci, a szabadkőművesség, a pestisjárvány.


TOVÁBB

Ténymentesített, érzelmes, új politikai valóság

A fiatal nemzedék jobbratolódásáról, Trump és a Brexit jelentőségről, a politikai „érzelmek” kielégítéséről, a magyar baloldal permanens bukásáról és a közélet reracionalizálásának esélyeiről Böcskei Balázs politológussal, politikai elemzővel, az ELTE TáTK oktatójával Parászka Boróka beszélget.


TOVÁBB

Szabadságharc csicsókával, karfiollal

Elvarázsolta a Törzsasztal közönségét, előtte és utána pedig sokat sétált Nagyváradon Tolnai Ottó. A vajdasági Palicson élő, Kossuth-díjas költőt Szűcs László igyekezett faggatni.


TOVÁBB

Hogyan nem szabad háborút csinálni?

A dr. Pollmann Ferenccel folytatott beszélgetés befejező részében Szilágyi Aladár az olaszok hadba lépésétől az első világégés lezárulásáig tartó fontosabb mozzanatokról kérdezte a jeles hadtörténészt.


TOVÁBB

Przemyśl-től Mărăşeşti-ig

Dr. Pollmann Ferenc hadtörténésszel az első világháború kezdeti harci cselekményei, a Monarchia szerbek elleni kudarcos támadása után a beszélgetés folytatásában Szilágyi Aladár kérdései az orosz és a román erőkkel folytatott küzdelmekre vonatkoznak.


TOVÁBB

A szerbek picivel tovább bírták

Dr. Pollmann Ferenc, a budapesti Hadtörténeti Intézet kutatója Szilágyi Aladár interjújának első részében az első világháborúval kapcsolatban a Monarchia seregének felkészültségéről, Potiorek tábornok szerepéről, s a szerbek elleni fellépés kudarcáról beszél.


TOVÁBB

Naivitás nélkül nem lehet színházat csinálni

Nagy Botond a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem utolsóéves rendező szakos hallgatója, jónéhány hazai színházi produkciót jegyzett már, kísérletező hajlama, újszerű látásmódja sajátos világokba enged betekinteni. Szakmai tapasztalatokról, személyes élményvilágról, a színház szerepéről beszélgettünk. Fám Erika interjúja.


TOVÁBB

„A fikciót jobban meg tudom ragadni”

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája Álljunk meg egy szóra rendezvénysorozatának az eddigi leghosszabb és talán az egyik legszórakoztatóbb eseményének az idei évadnyitó beszélgetés bizonyult. Molnár Vilmos írót, szerkesztőt László Noémi kérdezte. Sarány Orsolya tudósítása.


TOVÁBB

Hogyan lettem magyar? – románul

Néhány soros értesítést kaptunk Berekfürdőről, szerkesztőségünk barátjától, Horváth Andor nyugdíjas, de nyugalomba nem vonult kolozsvári egyetemi tanártól, melyben a miniszterséget is viselt jeles esszéíró, műfordító, lapszerkesztő közli: könyvet írt román nyelven, Carte de vizită. În care autorul povesteşte cum a devenit maghiar (Névjegykártya. Melyben a szerző elbeszéli, hogyan lett magyar) címmel. A távinterjút Szilágyi Aladár készítette.


TOVÁBB