Erdélyi Riport » Interjú » 2. oldal

JamZug - zene elvárások nélkül

Van, aki egy este több hangszeren játszással, van, aki három percnyi énekléssel, egyesek lábuk dobogtatásával, a térdük csapkodásával, mások a sörös dobozuk ütögetésével, de valahogy mind hozzájárulnak a zene megszólalásához. A kolozsvári JamZug ötlete 2014-ben született, idén októberben már megtartották a harmadik évad nyitóestjét. Csoma Nóra programkkordinátort Sarány Orsolya kérdezte.


TOVÁBB

Aranyok Szalontán – háromszáz éve

Júliusban elkezdett beszélgetés-sorozatunk záró részében a nagyszalontai Dánielisz Endre egyebek közt az Arany kritikai kiadásról beszél, továbbá egy fáskamrából előkerült értékes dokumentum történetéről, s arról, miként volt lehetséges, hogy saját nővére szoptatta a néhány hónapos Arany Jánost. Szilágyi Aladár interjúja.


TOVÁBB

A nyelv nálunk valami hatalmasabb

Beszélgetésük utolsó részében a nyelv jelentőségétől indulva a lehetséges német recepción, s a spirálként örvénylő regényszerkezeten át azt is megtudhatjuk, hogyan nem lett rádiójáték a Kitömött barbárból. Péterfy Gergely írót Szilágyi Aladár kérdezte.


TOVÁBB

Fikció és valóság furcsa találkozása

„Folyamatosan azt akartam jelezni a kortárs mai nyelvvel, hogy ez a kétszáz éves történet igazából a jelenben játszódik” – fogalmaz Kitömött barbár című regénye kapcsán Péterfy Gergely író Szilágyi Aladár interjújának harmadik részében.


TOVÁBB

Valami csodálatos, iszonyatos, nagyszerű történet

Beszélgetésük második részében Péterfy Gergely prózaírót három olyan regényéről kérdezte Szilágyi Aladár, melyek előkészítették a szerző legsikeresebb könyve, a Kitömött barbár megírását. Az Aegon-díjas mű megszületése maga is felér egy regénnyel…


TOVÁBB

Abban nőttem fel, hogy a hely, ahol élünk, nem az a hely

Péterfy Gergely íróval kezdte új évadát a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő váradi Törzsasztal. A Kitömött barbár című, Aegon-díjas regény szerzőjét családjáról, Erdély képéről, íróvá válásáról Szilágyi Aladár kérdezte.


TOVÁBB

Pörgős nyár a vármegyeházán

Június végén, harmadik nekifutásra, a nemzeti liberálisok dulakodásig fajuló tiltakozása mellett választotta a Bihar Megyei Tanács elnökévé Pásztor Sándort a testületben egy fős többséggel rendelkező PSD-RMDSZ-ALDE koalíció. A vízügyi szakembert, korábbi államtitkárt két hónappal hivatalba lépése után kérdezte Szűcs László.


TOVÁBB

A diáknak legyen jó az oktatási hálózat

Néhány héttel ezelőtt, a menetrendszerűen sok bukást eredményező érettségi után adott kritikus hangvételű interjút lapunknak a csíkszeredai Balázs Lajos egyetemi docens, a román nyelv oktatásának egyik szakértője. Az elhangzottakra reagálni kívánt az oktatásügyi tárca államtitkára, Király András, akit a téma egyéb vonzatairól is kérdezett Szilágyi Aladár és Szűcs László.


TOVÁBB

Magyarórák Montevideoban

Szatmárnémetiben született, Marosvásárhelyen diplomázott, egy ideig Nagyváradon volt a PKE munkatársa. Egy kis portugál kitérő után ma Uruguay fővárosában tanítja magyarra a diaszpóra tagjait és a kultúránk iránt érdeklődő uruguayiakat. Szakács Zsuzsanna szociálpedagógus Montevideoból válaszolt Szűcs László kérdéseire.


TOVÁBB

Kivirágzik-e a falra hányt borsó?

A román nyelv nem megfelelő módszertanú oktatása a kisebbségek, esetünkben a magyar diákok körében, évről-évre visszatér a lehangoló vizsgaeredmények idején. A téma egyik elkötelezett szakértője és szószólója Balázs Lajos csíkszeredai néprajzkutató, egyetemi docens, aki tanári pályáját a hatvanas években romántanárként kezdte. Szilágyi Aladár és Szűcs László interjújának második része.


TOVÁBB