Erdélyi Riport » Thália

Egy kusza időóda nyomában

Hiányzott a dramaturg, hogy rendet vágjon az ötletek között, a rendező a saját színházi nyelvén sem fogalmazta meg azt, ami az előadás beharangozója szerint szándékában állt. Nonverbális színház helyett, szavak nélküli jövés-menés kerekedett zenei kísérettel. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Interferenciák 6.: Hol van Szecsuán?

Vasárnap, egy nappal Mikulás érkezése előtt Kolozsváron véget ért, az idén Az idegen ödüsszeája alcímet viselő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A seregszemlén 13 nyelven 14 ország 22 előadása különböző formákban, színházi nyelven fogalmazta meg: a kirekesztés, a gyűlölet, a másság elutasítása az egyén, a közösség tragédiájához vezet. Simon Judit egy dél-koreai csodáról és két szecsuáni jóemberről számol be fesztiválkrónikája záró részében.


TOVÁBB

Arcunk a másik arcának tükrében

Nagy Botond szeptemberben rendezte meg első szerzői előadását, egy performatív színházi produkciót, All over your face címmel, a kolozsvári Reactorban megvalósult Fresh-Start projekt keretei közt, rezidens alkotóként. Fám Erika írása.


TOVÁBB

Interferenciák 5.: Klasszikusok másként

Moszkvai, kolozsvári és macedóniai előadásról számol be Simon Judit az Interferenciák fesztiválkrónikájának ötödik részében.


TOVÁBB

Interferenciák 4.: látvány és őrület

Gogol, Ionesco, Urmuz, avagy Egy őrült naplója, Rinocéroszok, Fuchsiada szerepel Simon Judit kolozsvári fesztiválkrónikája negyedik részének kínálatában.


TOVÁBB

Interferenciák 3.: Jób, Médea, Beckett

A kolozsvári Interferenciák fesztivál krónikájának harmadik részében Simon Judit többek között arról számol be, hogy történnek a csodák, hogyan ér véget egy Beckett-játszma, valamint hogyan nézne ki egy ógörög tragédia hősnője a jelen médiájában.


TOVÁBB

Lessing Náthánjától Farkasék nappalijáig

A kolozsvári Interferenciák fesztivál krónikájának második részében Simon Judit beszámol az előadásról, amelyből díjnyertes film is készült, valamint egy neves rendező közel sem sikerült előadásáról, Sarány Orsolya pedig összefoglalja az előadásokat követő beszélgetéseket.


TOVÁBB

Színház és idegenség Kolozsváron

Az idegent, az idegenséget járja körül az idei, 5. Interferencia Nemzetközi Színházi Fesztivál, melynek alcíme: Az idegen odüsszeája. A seregszemlére olyan színházak, társulatok érkeztek, és érkeznek, melyek előadásait aligha láthatnánk másutt, mint Kolozsváron. Tizenegy nap alatt 14 ország 20 előadása szerepel, 13 nyelven, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadása. A kínálatot szakmai beszélgetések, könyvbemutatók, kiállítások gazdagítják. Simon Judit a fesztivál előadásairól, Sarány Orsolya a szakmai beszélgetésekről, könyvbemutatókról számol be. Intereferncia krónikánk első rész.


TOVÁBB

Máli néni, múlt időben

Részint a műsorpolitika, részint a Füst Milán jelentette kihívás, és nem utolsó sorban Csíky Ibolya színművész nagyszerűsége indokolhatta a nagyváradi Szigligeti Társulatot és Koltai M. Gábor budapesti rendezőt a Máli néni című komédia előadására. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Ifeszt 6.: Udvarhely, Gyergyó

Simon Judit hatodik és egyben utolsó szatmári fesztiválkrónikájában sorozatgyilkos kerestetik, szerepel egy Caragiale átirat, s ismét elmarad a randevú a Kampf-fal. Az Ifeszt után hamarosan az Interferenciákról jelentkezünk.


TOVÁBB