Hír plusz komment, 2016. november 28.

2016. 11. 28. 19:38

Hozzáférhetetlenekké váltak a Román Nemzeti Könyvtár fővárosi gyűjteményébe elhelyezett doktori dolgozatok az intézmény látogatói számára. Bár a könyvtár olvasói szabályzata lehetővé teszi a a doktori munkák tanulmányozását, Ileana Şerbănescu, a gyűjtemény szeptember elesején kinevezett új igazgatója bejelentette: tekintettel az utóbbi időben egymást követő plágiumbotrányokra, a könyvtárba letétbe helyezett doktori tézisek „elérhetetelenek maradnak a következő nemzedékek számára.”

Nem a lopást szüntetjük meg, hanem lekapcsoljuk a villanyt. Bravúros. (tsp)

Biztosabb hatású lenne elégetni valamennyit! (Sz. L.)

Szerintem a plágiumnak minősülő doktori dolgozatokat nyugodtan közszemlére lehet tenni, közprédára lehet bocsátani. A lopott szövegek továbblopása már nem ártana az intézmény presztízsének. (Sz. A.)

És benyújtani is lehet láthatatlanul? Mert az lesz az igazi! A tudományos címet pedig módosítják: doctor honoris inkognitó. (P. B.)

Ez a biztos. Nehogy már kiderüljön, hogy az eddig feddhetetlennek tartott doktorok is Lopacsek úrtól kértek segítséhet. (S.J.)

 

Annak a 746 romániai politikusnak, akiknek esélye van a parlamentbe jutáshoz, majdnem a fele: 352 személy ellen emelhető kifogás, vagy mert bűnvádi, illetve összeférhetetlenségi eljárás indult ellenük, érdekellentétben állnak, konfliktusuk támadt a jogállamisággal, netán háromszor is pártot váltottak stb. stb. Az Adevărul statisztikája szerint az ALDE jár az élen, 71,3 százalékkal, a PMP követi, 67,7, a PSD 52,2 százalékkal. Az RMDSZ 43, a Nemzeti Liberális párt 38,8 százalékon áll.

Csodálatos! (tsp)

Na ez az a szempont, ami a választópolgárt (lásd csak Nagybánya polgármesterét) marhára nem érdekli. (Sz. L.)

Ki kéne ötleni, fel kéne szítani valamiféle parlamentáris tisztítótüzet a kifogásolható honatyáknak menendők számára. Akiken a purgatórium sem segít, menjenek a pokolba. (Sz. A.)

Zárjuk rövidre a parlamenti ciklust, meg a parlamenti demokráciát is, ha már itt tartunk: akinek eszébe jut az érdekképviselet, azt rögtön, egyből a dutyiba viszi a gondolatrendőrség. (P. B.)

Valamiért az az érzésem, hogy éppen az a 352 van biztos befutó helyen. (S.J.)

 

Hackerek vették át az uralmat a villamoshoz hasonlító – városok között és városban is közlekedő – San Franciscó-i kötött pályás tömegközlekedési eszköz rendszere fölött, és váltságdíjat követeltek az ellenőrzés visszaadásáért cserébe. A Municipal Railway számítógépes automata rendszerének irányíthatatlanná válása miatt, több mint egy napon át nem jártak menetrendszerűen a város szimbólumaivá vált szerelvények.

Az okos otthonok terjedésével nemsokára a hűtőszekrényen keresztül fognak zsarolni. (tsp)

Szerződjenek le egy tökéletesen offline forgalmistát. (Sz. L.)

Nekünk sokkal dörzsöltebb és szorgalmasabb közlekedéshackereink vannak. Nálunkfelé nem csupán egyetlen napig nem járnak menetrendszerűen a szerelvények. (Sz. A.)

Ez az új, “száraz terrorizmus”? Semmi gyilkosság, csak megbénul az élet? Végülis, ha ezzel ki lehet váltani az áldozatokat, miért ne? Vajon milyen lesz, amikor a bankrendszer adatait törlik majd, és eltűnik a pénzforgalom a Földön? (P. B.)

Nyugodtan fizethet a Municipal Railway, a futja a magas jegyárakból, amit a szimbólumokon való utazásért kérnek. (S.J.)

 

A Román Televíziótársaság elhalasztotta a Dacian Cioloş miniszterelnökkel készült interjúját. Az egyik ok az, hogy a kormányfő az egyik párt kampányának arca, ami azt a benyomást keltheti, hogy a szóban forgó interjú kampányműsor. A miniszterelnök az illető párt plakátjain és kampányvideóiban is megjelenik, azokban is, amelyeket a TVR sugároz. A másik ok, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének még aktuálisak. További ok a TVR szerint, hogy a kormányfő már részt vett a kampány kezdete óta egy egyórás élő műsorban a TVR1-es csatornán, amelyben kormányzásának éves mérlegéről számolt be. Amennyiben a miniszterelnök képviselői jónak látják, hajlandóak az interjút a köztévé on-line csatornáján korábban adásba tenni, illetve felajánlják a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), hogy a számára biztosított választási műsoridőben tegye közzé a kormányfővel készült interjút.

De aktív miniszterelnök, ez senkit nem zavar? (tsp)

Hülyeség a halasztás, de jó olvasni, hogy van még köztévé, ahol nem csak az számít, mit akar, gondol a kormány(fő). (Sz. L.)

Tehát a korrekt TVR ilyen sok okot talált arra, hogy sajtóetikai meggondolásokból bizonytalan időre elhalassza a Dacian Cioloş-sal készült interjú sugárzását. De mi értelme volt egyáltalán elkészíteni, ha „nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat”? (Sz. A.)

Gondolkodom, hogy hány ilyen befagyasztott interjú lehet a román történelemben. Kerülhet-e még elő hanganyag Petre Romannal, Ceauşescuval, Mihály királlyal, esetleg Vitéz Mihállyal? (P. B.)

A TVR vezetői előrelátók, mi van, ha a választások után más lesz a miniszterelnök. Ők minden körülmények között ragaszkodnak az állásukhoz. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!