Könyv a temesváriakról, képek a jelenről

2016. 12. 08. 13:51

Könyvbemutatóval egybekötött sajtófotó-kiállítást nyitott meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Kolozsváron a Minerva művészeti galériában. A Brassaï 2015 sajtófotó-pályázat díjnyertes alkotásaiból készült válogatás mellett bemutatták az egyesület idei, temesvári riportkötetét is. Az eseményen Sarány Orsolya járt.

 

Tárlatnyitó és könyvbemutató a Minerva-házban   Fotók: Rohonyi D. Iván/Szabadság

 

December 3-án Temesváron mutatta be a MÚRE új, Hol vagytok, temesvári magyarok? című riportkötetét, amely a város egy pillanatképét rögzíti. A temesvári bemutatóra nagy számú közönség volt kíváncsi, s ez három nappal később Kolozsváron sem volt másként. A teremben az előkészített székeket hamar elfoglalták a résztvevők, így még két alkalommal kellett a szervezőknek újabb székeket bevinni a terembe, hogy mindenki helyet tudjon foglalni.

De a könyv előtt a képekről. Brassaï-2015 címmel hirdetett sajtófotó-pályázatot tavaly a MÚRE, majd a zsűrizett anyagból történetében először szervezett vándor sajtófotó-kiállítást. A fotókat eddig Nagyváradon és Nagykárolyban mutatták be, decemberben Kolozsváron állomásoznak a hamarosan albumban is megjelenő képek. Öt kategóriában várták a műveket: hírkép, fotóriport, portré, szociofotó és dokumentarista fotó, illetve sportfotó. A zsűri 35 pályázó több mint 1000 képéből válogatott ki 105-öt, ezek közül látható most Kolozsváron mintegy negyven.

Az egyik zsűritag, Găină Dorel méltatta a képanyagot

 

A kiállítást Găină Dorel, a pályázat egyik zsűritagja, a kolozsvári Művészeti Egyetem tanára nyitotta meg. Magyar nyelven elmondott üzenetében úgy fogalmazott, ez az anyag egy nagyon finom és csiszolt tükörre emlékezteti, amelybe úgy látunk, hogy a világ az mi magunk is vagyunk. Fontosnak nevezte a kiállítást, amelynek folytatása kell legyen, időről-időre tanúi lehessünk annak, hogy az egymástól távol élő magyar fotósok – akik mindig is jelen voltak a fotográfia történetében – miként látják és láttatják a világot. Annak a jelentőségét is kiemelte, hogy a tárlat több városba is eljut, nem csupán ebbe a varázslatos terembe a Minerva házban.

A temesvári riportkötet bemutatója előtt levetítették Sárosi István, újságíró szakos diák, a Krónika napilap munkatársa filmjét, amely a riporttáborban készült. A kisfilmből kép alkotható arról, hogy néz ki egy MÚRE riporttábor, mit csinálnak ott az újságírók, hogyan keresnek témákat. A filmet követően Győrffy Gábor kérdezte a kötetről a MÚRE elnökét. Rácz Éva, aki egyben a válogatás egyik szerzője, elmondta, az ő elnöksége alatt ez volt a harmadik riporttábor. Az elsőt Farnason és Zsobokon tartották, a második riportkötet pedig a Beszterce megyei Óradnán és Radnaborbereken élők életét mutatja be, az idei, harmadik kötetet pedig Temesváron, a nagyvárosi szórványban készült.

Rácz Éva és Győrffy Gábor beszsélgetett a temesvári riportkötetről

 

Fontos célnak nevezte, hogy a szórványban történő események is eljussanak az erdélyi magyar sajtó segítségével a közvéleményhez. Szerinte sokat jelent az, hogy két tucat újságíró ellátogat szórványtelepülésekre, hisz így a sajtó munkatársai közelebb kerülhetnek az adott településeken lakókhoz, az ott történő eseményekhez, így érzékenyebben reagálnak az ott végbemenő változásokra. Példaként említette, hogy nagy médiavisszahangja volt annak, hogy az óradnai iskolába magyar tanítónőt keresnek, és ennek köszönhetően számos tanár érdeklődött az állás iránt.

*

A Brassaï-2015 fotópályázat anyagából válogatott kiállítást december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében. Januárban Marosvásárhelyen, februárban Csíkszeredában folytatódik az anyag bemutatása, egybekötve a riportkötet bemutatójával.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!