Értve vagyok?

2016. 12. 07. 22:16

Az első hírek a nemzetközi PISA felmérés eredményei kapcsán magyarországi visszaesésről és romániai fejlődésről szólnak. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzetéből az is kiderült: összevetésben ez a kettősség meglehetősen viszonylagos.

 

Kedden, december 6-án, kijött a háromévente esedékes, PISA-teszt (Programme for International Student Assessment, azaz a nemzetközi tanulói teljesítménymérés) eredménye, mely félmillió 15 évessel készített tesztek alapján igyekszik 72 ország 28 millió kilencedikes diákjának képességeit felmérni, szövegértésből, természettudományokból és matematikából.

Az eredmény Románia számára – első ránézésre – örömhír, hiszen átlagos pontszámban mind a három területen sikerült javítani, és ha még a kárörvendés-faktort is hozzászámítjuk, akkor duplán is, hiszen mindeközben Magyarország minden területen drasztikusan rontott.
Mélyebben elemezve a helyzetet (ezzel a közeljövőben nem maradunk olvasóink adósa) viszont még mindig inkább sírni van okunk, hiszen az olvasási kompetenciák terén a szint alatt teljesítők – tehát a minimális szövegértésre képtelenek – aránya továbbra is közelíti a 40 százalékot, amiről talán kimondhatjuk, botrány.

Hogy hozzávetőleg mit jelent ez, sorolom mely országokkal vagyunk ez ügyben egy szinten: Uruguay, Egyesült Arab Emírségek, Bulgária, Törökország, Costa Rica, Trinidad és Tobago, Montenegró, Kolumbia.

 

A témára visszatérünk.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!