Erdélyi Riport » Gazdaság

Hová lóg a sztráda lába?

Három nappal az Erdélyt Havasalfölddel összekötő sztráda végső nyomvonalának bejelentése után a szakemberek máris sorolják a tervezési hibákat. Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB

Egy kikényszerített döntés

Ellenszavazat nélkül döntött a Maros Megyei Tanács a vidrátszegi repülőtér kifutópályájának felújításáról. Az előzmény, hogy a reptéren egyedüliként forgalmat lebonyolító Wizz Air légitársaság meghatározatlan ideig Kolozsvárra költöztette vásárhelyi járatait. Bögözi Attila írása.


TOVÁBB

Két reptér az ígéretek légörvényében

Kőkemény harcot vív a piacért, a légitársaságokért, közvetve az utasokért a kolozsvári és a marosvásárhelyi repülőtér. Ugyan kölcsönösen egymást vádolják alkalmatlansággal, mindkét reptér működését veszélyezteti a kifutópályák állapota. Bögözi Attila írása.


TOVÁBB

Kreatív délelőttök Kolozsváron

„A Kreatív Kolozsvár vállalkozói készségfejlesztői program, amely olyan készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, amit az iskolának, a szülőknek és a társadalomnak kéne megtanítania.” Egy mondatban így foglalja össze a Kreatív Kolozsvár tevékenységét, mibenlétét Mostis Gergő, a Kreatív Kolozsvár csapatának projektmenedzsere. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB

Szabad a gazda(g)?

Érthetetlen, miért emlegetik Európát az öreg kontinensként, hiszen igen mozgalmas magánéletet bonyolít: egy szenvedélyes, vitákkal terhelt házasságból éppen kifarolni készül mindig is félszívű szerelmese, Nagy-Britannia, mindeközben pedig sokak által veszélyesnek vélt érdek-házasságra készül az Egyesült Államokkal. Tasnádi-Sáhy Péter írása.

 


TOVÁBB

Vásárhely: öreg buszok a zsákutcában

Négyből három vásárhelyi elégedetlen a helyi közszállítással. Ebben az adatban csak az a meglepő, hogy a megkérdezettek negyede mivel elégedett abban a városban, amely országos szinten sereghajtó a szolgáltatás minőségét illetően. Bögözi Attila összefoglalója.


TOVÁBB

Panama-iratok: elindult a lavina

Olyan politikai és gazdasági dominó indult el április elején, amelynek a kezdetét látjuk, a végét azonban nem lehet megbecsülni. Április 3-án tették közzé az úgynevezett Panama-iratok első dokumentumait. Három nap kellett ahhoz, hogy lemondjon az adókerüléssel vádolt izlandi miniszterelnök, öt nap pedig ahhoz, hogy David Cameron is elismerje érintettségét. Így működik az adatgyár. Parászka Boróka összefoglalója.


TOVÁBB

Lapraszerelt erdőbukta

A Harvard Egyetem befektetési alapja 2004 és 2014 között 100 millió dollár értékben vásárolt fel erdőket Romániában, majd ezeket tavaly eladta az IKEA-nak. Az erdők jelentős része feltehetően egy román politikusokból és üzletemberekből álló bűnszervezettől származik. Az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) oknyomozó riportját Tasnádi-Sáhy Péter szemlézte.


TOVÁBB

Olcsó lötty sör helyett a romániai polcokon?

A Romániában kereskedelmi forgalomban kapható sörök egyre nagyobb része készül, a szabályozásban rejlő kiskapuk kihasználásával, olyan kevéssé ismert, olykor genetikailag módosított mikroorganizmusokból kivont, ipari enzimek hozzáadásával, amelyek töredékére rövidítik a gyártási időt, illetve olcsó gabonafélék felhasználását is lehetővé teszik – írja az oknyomozó újságírókat tömörítő OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) portálon közölt riportban MATT SARNECKI és ANA POENARIU.


TOVÁBB

Vajdaság: indul az 50 milliárdos program

Napokon belül kiírják a magyar állam novemberben meghirdetett, 50 milliárd forintos vajdasági gazdaságfejlesztési programjának első pályázatait. A részletekről MAGYAR LEVENTÉT a külgazdasági és külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárát kérdeztük, az elhangzottakra kérésünkre SZABÓ ÖDÖN, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke reagált. A témában a VMSZ véleményére is kíváncsiak voltunk, ám megkeresésünkre nem érkeztek válaszok. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB