Erdélyi Riport » Gazdaság » 2. oldal

Ismét az Azomureș a levegő ura

Két hete ismét törvényesen, új környezetvédelmi engedély birtokában működik a marosvásárhelyi Azomureș kombinát. Ám ettől nem lesz tisztább a város levegője. A műtrágyagyár működése körüli kérdésekre Bögözi Attila írása igyekszik választ adni.

 


TOVÁBB

Nyakunkon a Fekete Péntek

Rossz nyelvek szerint Romániában egész évben Fekete péntek van, mert a hazai vásárló, amint meghallja azt, hogy „árleszállítás”, azonnal tárcája után kap, és hanyatt-homlok fut költeni a pénzét, sokkal többet, mint amennyit megengedhet magának. De vajon tényleg azok vagyunk-e, amit megveszünk? És tényleg csak a divat mondja meg, hogy kik vagyunk? BÖGÖZI ATTILA írása ezekre a kérdésekre is keresi a válaszokat, egyúttal arra biztatva, hogy a nagy napon semmit se vásároljunk.


TOVÁBB

Borson is besegít a Nap

Komoly beruházást adtak át nyár elején közvetlenül a határ mellett, a Bihar megyei Bors községben: június óta egy 4168 panelből álló, kedvező időjárás esetén akár napi 7 megawatt áram termelésére alkalmas napelem-telep csökkenti az önkormányzat közüzemi költségeit. BÁTORI GÉZÁVAL, Bors polgármesterével, Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett.


TOVÁBB

Kombinát-ügy: pánik van

Újabb fordulathoz érkezett a marosvásárhelyi vegyi kombinát ügye: a civil szervezetek tiltakozást szerveznek, s már az eddig kivárásra és alkura törekvő önkormányzat is elégedetlen. 1990 óta lappangó feszültségek kerülhetnek felszínre, tüntetés és ellentüntetés is jöhet. Sok múlik azon, hányan lesznek csütörtökön Marosvásárhely főterén Parászka Boróka összeállítása.


TOVÁBB

A periféria elsivatagosodása

Romániában sok mindent elértek az utóbbi évek kormányai a gazdasági megszorítások révén: stabilabb a költségvetés, megindult a gazdasági növekedés. Mégsem teljes a válságkezelés. Elvándorló munkaerő, elöregedő társadalom: áttekintjük mi volt azoknak a megszorító intézkedéseknek az ára, amelyek közül számosat a görög társadalom nem akar elfogadni. Parászka Boróka összeállítása.


TOVÁBB

Görögország: háború vagy béke

Külpolitikai témákban szokatlan figyelemmel és érzékenységgel követi a magyar nyelvű sajtó, hogy mi történik Görögországban: a balkáni válságban mindenki az elrettentő vagy éppen a követendő példát keresi. Számokról alig esik szó ezekben a megszólalásokban, pedig enélkül alig érthető, mi történik Európa szívében és peremén. Parászka Boróka összeállítása.


TOVÁBB

Magáncsőd, román és magyar változatban

Romániában az államfő aláírására vár, Magyarországon szeptembertől léphet hatályba az a jogszabály, ami az ellehetetlenült anyagi helyzetbe került magánszemélyek helyzetén próbál segíteni. Lakatos Péter számvevőszéki tanácsos segítségével mutatja be Szűcs László írása, ki és hogyan kérhet segítséget a kilábaláshoz a magáncsődből.


TOVÁBB

Nyugtalottóval dicsérd a napot!

Pénzjutalmat ígér a kormány azoknak a vásárlóknak, akik megőrzik a boltokban kiállított pénztári nyugtákat. Az úgynevezett nyugtalottó bevezetésétől az adócsalás csökkentését remélik. Cseke Péter Tamás egy gazdasági szakembert és a pénzügyminisztériumot is kérdezte az új típusú szerencsejáték bevezetéséről szóló rendeletről.


TOVÁBB

Hiteles megoldásokat keresnek

Néhány bank óvatos lépésén kívül egyelőre semmi sem védi a svájci frank árfolyamának elszabadulása miatt bajba került romániai devizahiteleseket. Cseke Péter Tamás az RMDSZ vonatkozó törvénytervezetének előterjesztőjét, CSEKE ATTILA képviselőt, és az OTP Románia vezérigazgatóját, DIÓSI LÁSZLÓT is kérdezte a lehetséges megoldásokról.


TOVÁBB

2015-ös költségvetés: halvány remények, halvány esélyek

Bemelegítő tárgyalások a Valutaalappal, és az Európa Bizottsággal, rövid és nem túl erőteljes vita, alkotmányos óvás, pozitív alkotmánybírósági döntés: így született az idei költségvetés. Kétséges, hogy kik lesznek a nyertesei, de biztos, hogy kik veszítenek rajta. Parászka Boróka összeállítása.


TOVÁBB