Pofaszőrtelen politika

2016. 12. 23. 19:04

Szilágyi Aladár glosszája a leendő amerikai elnök arcszőrviselési politikájáról.

 

A Washington Post hosszú cikket közölt arról, hogy Donald Trump miként választja ki a minisztereit. A lap szerint a szórakoztatóiparból (is) érkező Trumpnál fontos szempont, hogy a kormány kiemelt posztjaira jól kinéző emberek kerüljenek. Gyakorlatilag egyféle casting zajlik a jelöltek között. A kormányalakítás részleteit ismertető forrás szerint annyira fontos szempont a külső, hogy jöhet valaki akármennyire tökéletes szakmai háttérrel, ha Trumpnak nem tetszik, ahogy kinéz, nem fogják felkérni semmire. Donald ki nem állhatja a bajszos embereket! Nem csoda, hogy például John R. Bolton, az egykori ENSZ-nagykövet éppen a vastag bajsza miatt vérzett el azon, hogy komoly esélye legyen a külügyminiszteri posztra.

Óvodás koromban, a múlt század 40-es éveinek végén, valamiféle rejtélyes összefüggést véltem fölfedezni egy-egy elvtársbácsi arcszőrzetének mennyisége és tekintélyének nagysága között. A terem ajtaja fölött, „A MI TANÍTÓMESTEREINK” felirat alatt, balról jobbra Marx, Engels, Lenin és Sztálin portréja sorakozott, és ideológiai képzésünk érdekében – ha jól emlékszem, hetente legalább egyszer – kórusban elzengtük a nevüket. Az óvó néni egy hosszú pálcával mutogatta őket. Feleslegesen tette, hiszen összetéveszthetetlenek voltak! Marxnak nagyon nagy szakálla volt, Engelsnek jóval kisebb, Leninnek csak olyan… leninszakálla, Sztálin elvtársnak meg csak jókora bajsza volt. Számomra teljesen logikus volt a szőrzetfogyatkozás logikája szerint, hogy Sztálin elvtárs halála után, a helyébe kerülő Hruscsov elvtárs már teljesen csupasz legyen. Sajnáltam is, hogy őelvtárssága már nem került fel ötödiknek a négy nagy tanító mellé, pedig milyen jól mutattak volna így, együtt, decrescendo, a csupaszőr Marxtól a csupa tar Hruscsovig!

Vélhetően a nálam három esztendővel fiatalabb Donald gyereknek ovis korában, Amerikában nem volt része ilyesféle ideológiai neveltetésben, mint nekem. Szakáll-bajusz-averziója tehát teljesen más gyökerű, mint az én pofaszőr-misztikám. De a jelek szerint, nem hajlandó senkivel sem összeakasztani a nem létező bajszát…Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!