Zsazsa korig, boldogan

2016. 12. 29. 11:29

A karácsonykor elhunyt legendás énekesre és filmszínésznőre is emlékezve 2016 veszteséglistáját próbáltuk összerakni. A névsort, ami nem hálás műfaj, hiszen óhatatlanul lesz, aki lemarad róla. Szűcs László írása.

 

Meglehetősen nyomasztó, amikor az ember azt látja, hogy egykori idoljai, akik ugyanakkor a kortársai, nemzedéktársai is, oly fiatalon hagyják el egymás után ezt az egyre kevésbé lakható, élhető világot. Ami még akkor is igaz, ha azt sem hallgatom el, hogy az ózonpajzson az idén is dicséretesen zsugorodott a lyuk, Afrikában visszaszorítottuk az ebolát, az óriáspanda pedig ősszel lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról.

Szegény George Michaelt ez már aligha vigasztalja. Váratlan elhunyta mellett azzal is nehéz mit kezdeni, hogy ezt teljesen egyedül tette, utolsó képei alapján leharcoltan, elhízva, feltehetően nem túl boldogan. Ilyenkor szívesen gondolhatnánk arra, bezzeg, mi mennyivel ügyesebben kamatoztattuk volna a lehetőségeinket, éltük volna gondtalanul a hétköznapjainkat annyi millió fonttal a bankszámlánkon. Aztán ki tudja, egy idő után bennünket sem lelkesítene már a különgép, a kaviár és a limuzin. Pár éve a másik Michael, az örök gyermek is lám, hogy lépett ki örökre a dalból, s az idén elhunyt Prince, a másik énekes sem végezte sokkal különbül.

Karácsony után még alig eszmélünk az Énekes elmúltán, újabb nap sem telik el, mikor ifjúkorunk másik szimbóluma is meghal, igazából ő is indokolatlanul fiatalon. A legtöbben aligha ismertük névről a Csillagok háborúja kultuszfilmek Leia hercegnőjét, Carrie Fishert, ám azzal a különös kontyával az utcán is azonnal felismertük volna – mármint ifjúkori, filmbéli énjét, nem a hatvanas, szemüveges ősz hölgyet, aki mostanság volt. Nélküle mit sem érnek a nyolcvanas évek, és a hercegnők akkor sem járkálnak az utcán, ha kitaláltak. (Egy nappal később lánya után ment 84 éves édesanyja, Debbie Reynolds, az Ének az esőben sztárja.)

Ez a 2016 már a karácsonyi veszteségekig is kivételesen sok kiválóságot tartott meg magának. Fogalmam sincs, miként lehet összemérni az esztendők veszteséglistáit, mi a pótolhatatlanság mértékegysége, de ez a tizenhat aligha verhető abban a tekintetben, hogy milyen sok kiválóság pályája zárult le véglegesen. (Bízzunk abban, hogy az idén születettek között, ellensúlyozva a veszteséget, ott vannak már a közélet, kultúra, sport ma még csecsemőkorú majdani kiválóságai.)

Ha csak a legértékesebbeket (pontosabb azt írnom, a legismertebbeket) veszem sorra, az írók között Kertész Imre, Esterházy Péter, Csoóri Sándor, Réz Pál, Edward Albee, Umberto Eco, s a félig költő, félig énekes Leonard Cohen vezet át a muzsikusok közé. S ha már zene: Kocsis Zoltán, David Bowie, Somló Tamás, Laux József. A színpadról (no meg a bulvársajtóból) végleg eltűnt Gábor Zsazsa, Psota Irén, Bara Margit, Krencsey Marianne, Rajhona Ádám, s a mi váradi Varga Vilmosunk. És Bud Spencer majdnem kimaradt, meg Ioan Gyuri Pascu, meg az újságíró-író erdélyi Molnár H. Lajos. Az orvos-író-miniszter, a temesvári Bárányi Ferenc. De hogy is feledhetném Tempfli József püspököt, aki nélkül el sem tudnám képzelni a kilencvenes évek Nagyváradját.

A sportvilág Muhhamed Alit, Viktor Korcsnojt, Elisabeta Polihroniadet, a FIFA-elnök Joao Havelange-ot gyászolja, no és elment a csodálatos Johan Cruyff. A magyarok közül hirtelen az atléta Balázs Jolán, no és Verebes József (a Mágus!) jut eszembe. De nincs vége a nagyoknak, kategória nélkül a filmes Zsigmond Vilmos és Andrzej Wajda, a karikaturista Kaján Tibor, a publicista Megyesi Gusztáv, az időjós Aigner Szilárd, a szenátor és asztronauta Jonh Glenn is a listán. A Béke Nobel-díjas Elie Wiesel is nemrég ment el. A végére hagytam a politikusokat: Simon Peresz, Pozsgay Imre, Hans-Dietrich Genscher, Radu Câmpeanu, a politikusfeleség Nancy Reagan. És a román királyné, Bourbon Anna. No és Fidel Castro, az egyetlen az eddig említettek közül, aki kapcsán már törvény tiltja, hogy közteret nevezzenek el róla.

Mit is kívánhatnék e sok név újraolvastán? Jövő ilyenkor legyen rövidebb a lista, éljetek boldogan sokáig, Zsazsa korig, kedves ismeretlen ismerősök.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!