Lapraszerelt erdőbukta

2016. 03. 21. 12:37

 

A Harvard Egyetem befektetési alapja 2004 és 2014 között 100 millió dollár értékben vásárolt fel erdőket Romániában, majd ezeket tavaly eladta az IKEA-nak. Az erdők jelentős része feltehetően egy román politikusokból és üzletemberekből álló bűnszervezettől származik. Az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) oknyomozó riportját Tasnádi-Sáhy Péter szemlézte.

 

 

Talán senki sem lepődik meg, ha azt mondom, a kelet-európai országok rendszerváltás utáni ilyen-olyan kárpótlási ügyeinél nem sok dolog áll távolabb a hatékony jogorvoslattól, és meríti ki az ipari méretű korrupció és csalás fogalmát. Ha konkrét ügyet kell hozni a fenti állítás bizonyítására, elég csak megemlíteni a romániai erdők „visszaszolgáltatásának” ügyét, mellyel kapcsolatban egyre nyilvánvalóbb, hogy a lehetőségek születésével olyanok is felfedezték magukban az erdőtulajdonost, akik fát csak képen láttak, és hektárszámra „igényelték vissza”, kétes dokumentumokat bizonyítékként használva, a felbecsülhetetlen értékű erdőségeket, hogy aztán dollármilliós haszonnal eladhassák azokat külföldi cégeknek. A piszkos ügyekkel kapcsolatban hírbe hoztak már politikusokat, üzletembereket, sőt még a királyi család egyik tagját is.
A nyolc amerikai elnököt kitermelő híres-neves Harvard Egyetem befektetési alapja, különböző áttételekkel, 2004-től kezdve több száz kis területből összeálló, 33 600 hektárnyi erdőt vásárolt fel Romániában (ebből 13 500 hektárt Vrancea megyében) hozzávetőleg 100 millió dollár értékben. 2014-ben, rejtélyes okból, ködös ügyletekkel összekeverték a tulajdonosi szerkezetet, majd 2015 júniusában a portfolió 98 százalékát, szintén csavaros jogi manőverekkel, komoly veszteséggel eladták a világ egyik legnagyobb bútorgyártójának, az IKEA-nak, mindegy 56 millió dollárért.
Nem tűnik túl jó üzletnek, de néhány tény birtokában talán mégis indokolható. Az erdővásárlásokat 10 éven keresztül intéző Dragoș Lipant a tranzakció előtt három hónappal három éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték korrupció és pénzmosás vádjával, mivel bizonyítottan különböző juttatások fejében áron felül, illetve kétes eredetű erdőket vásárolt a Harvard romániai cége, a Scolpax Kft. számára (az ítéletet azóta a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta), illetve az ügyletből kimaradt 2 százaléknyi erdőterület ekkor már per alatt állt, az állam megpróbálta őket visszaszerezni a Harvard-tól. Azt is tudni lehetett, hogy az IKEA-nak továbbadott portfolió jelentős részének egy olyan politikusokból és üzletemberekből álló, Enigma-csoportként elhíresült társaság volt az eladója, melynek tagjai egyéb, jogtalan erdőprivatizációkkal kapcsolatos nyomozások vádlottjai.
2015. november 23-án a galați-i bíróság a Harvard tulajdonában maradt területek közül 108 hektárról kimondta, hogy törvénytelenül került a befektető birtokába, illetve a bonyolult, sok áttételes jogi ügyletből következtethetően annak jóhiszeműsége is megkérdőjelezhető. Az egyetem fellebbezett a döntés ellen.
Ez a 108 hektáros erdő egyébként egy olyan 3 ezer hektáros terület része, amellyel kapcsolatban tavaly óta nyomozás folyik, az OCCRP értesülései szerint feltehetően pénzmosásért és szervezett bűnözői csoporthoz való tartozásért emelhetnek majd vádat.
Nem lehet tudni, az IKEA birtokába került területek mekkora hányada származik csalásból (ezek nagy részének is az enigmások voltak az eladói), de jó eséllyel sok-sok hektárról kiderülhet, hogy csalással jutottak a néhánnyal korábbi tulajdonos, a Scolpax Kft. partnereihez.
Bár a bútorgyártó cég képviselői állítják, teljes körű kivizsgálást tartottak, mielőtt megvették az erdőket, az OCCRP által megszerzett dokumentumok alapján mégis úgy tűnik, hogy a Harvardtól átvett területből 491 hektár már jelenleg is per alatt áll. A svéd cég képviselői kijelentették, a helyzet tisztázásáig az érintett területeket érintetlenül hagyják, illetve együttműködnek a hatóságokkal.

 

Az OCCRP eredeti angol nyelvű riportja ITT, az Átlátszó magyar fordítása pedig ITT olvasható.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!