Hír plusz komment, március 21.

2016. 03. 21. 13:29

A Kubában vizitelő amerikai elnök, Barack Obama és családja vasárnap este egy nyüzsgő munkásnegyed magánéttermében vacsorázott. Az őket ünneplő kubai emberek megpróbáltak az elnök szigorúan őrzött konvoja közelébe férkőzni, amikor a San Cristobal étteremhez értek. Az amerikai elnök keddig marad a kubai fővárosban, látogatásáról ötven ország mintegy másfél ezer újságírója tudósít.

Munkásnegyedben magánétterem? Mi jön még? Befektetői proletárforradalom? Privát államosítás? Elvesző közvagyon jelleg? Magyarország Kuba mintaállama, vagy mi a szösz? (P. B.)

El tudom képzelni Donald Trumpot ugyanebben a helyzetben (tsp)

Kié lehet az étterem, ahová az amerikai elnököt vitték? (S.J.)

És ugyanennek a nyüzsgő munkásnegyednek a magánéttermében szoktak vacsorázgatni a negyed havi tízdolláros átlagkeresetű lakói is? (Sz. A.)

Szakmai szolidaritásom csak azt kérdezteti: hol vacsorázott a másfél ezer sajtómunkás? (Sz. L.)

 

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pártja elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választásokon, az államfő Haza Pártja 82 százalékát kapta a szavazatoknak. Még két párt, a Kazah Kommunista Párt és a Világos út nevű csoportosulás érte el a 7 százalékos parlamenti küszöböt, így nem változik a parlament alsóházának összetétele. – A demokrácia nem a kezdet, a demokrácia számunkra az út vége – fogalmazott szavazata leadásakor a 75 éves Nazarbajev.

A demokrácia végéhez értünk! Kedves utasaink kérem, hagyják el a szerelvényt! A viszontlátásra. (P. B.)

Ez Magyarországgal a szomszédban nem sokáig számít egzotikusnak (tsp)

Az biztos, hogy a Nazarbajev végét jelentené a demokrácia, de egyelőre nincs veszélyben. (S.J.)

Irigylésre méltóan harmonikus parlament lehet az, ahol a Kazah Kommunista Párt 1989-ben megválasztott elnöke – Nurszultan Nazarbajev, jelenlegi diktátor – mostani, személyére szabott pártjának az „ellenzéke” 18 százalék erejéig a… Kazah Kommunista Párt meg a kormányhoz hű vállalkozókat tömörítő Világos Út. (Sz. A.)

Nem lehet nagy biznisz manapság parlamenten kívüli pártot vezetni az illiberális kazah demokráciában. (Sz. L.)

 

Öt temesvári személyt bírságoltak meg elsőként a csütörtöktől érvényes, a dohányzást zárt nyilvános terekben megtiltó törvény megszegése miatt. Két férfit a Carmen Sylva park játszóterén érték tetten a rendőrök, ők fejenként 100 lej bírságot kell fizessenek. Egy másik férfi a Zürich park gyerekeknek fenntartott részén cigarettázott, a negyedikre azért róttak ki büntetést, mert a Józsefvárosi piacon dohányzott, az ötödik a pályaudvar várótermében gyújtott rá.

Engem is meg akartak bírságolni Marosvásárhelyen, pedig csak egy nótára gyújtottam rá. A közeg szerint viszont falcsul danoltam, ráadásul magyarul, füs szűrő nélkül és a kezemben volt egy sapka is. (P. B.)

Elegáns lenne pár hét türelmi idő, amíg csak kedvesen figyelmeztetik a delikvenst, hogy ennyi és ennyi lenne a büntetés. Ha már Európát játszunk. (tsp)

Számítani lehet a bírságokra, valahogy pótolni kell a bagóstop okozta veszteséget. (S.J.)

„Banatul e fruncea…” – tartja a cáfolhatatlannak tűnő szólás-mondás Nagy-Románia egybeeszkábálása óta. Tehát „a Bánság élen jár”, akár a törvényszegők bírságolása terén is. Egyébként a népi bölcsességnek folyatása is van: „… şi Ardealul mintea.” – „És Erdély az ész”. (Sz. A.)

Bűnbánó bánáti bagósok, üres lesz a bukszátok. (Sz. L.)

 

Verssel, versidézettel lehet fizetni ma, március 21-én, a költészet világnapján számos magyarországi cukrászdában az elfogyasztott kávé után. A Facebookon szervezett akció részeként a vendég akár saját költeményével is kiegyenlítheti a számlát. A tavaszi napéjegyenlőségre eső világnapot 1998-ban kezdeményezte Naima Tabet marokkói kultúrpolitikus.

Azt várom, mikor lehet esszével fizetni a mészárszékben. Három kila dagadót lesz szives a magyar baloldal jövőjéről írt harmincnyolc oldalas értekezésemért cserébe. A bibliográfiát és a lábjegyzeteket is megtarthatja, ha rápakol egy kis pörcöt! (P. B.)

A vers után pedig rímadót kell majd fizetni, és miután azt is ellopják, bokorrímek alatt hűsölhet majd Nárcisz kutya Orbán alcsúti kastélyában (tsp)

Végre egy jó ötlet. (S.J.)

Ha Villonnak volt még érkezése, a rövid kávéért ezzel a kurta verssel fizetett: „Francia vagyok Párizs városából, / mely lábam alatt a piszkos mélybe vész, / s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról, / és nyakamon érzem, hogy seggem mily nehéz.” (Sz. A.)

Epigrammáért egy rövid feketét, eposzért egy hosszú latte macchiatót a kedves vendégnek. (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!