Olcsó lötty sör helyett a romániai polcokon?

2016. 02. 17. 14:32

A Romániában kereskedelmi forgalomban kapható sörök egyre nagyobb része készül, a szabályozásban rejlő kiskapuk kihasználásával, olyan kevéssé ismert, olykor genetikailag módosított mikroorganizmusokból kivont, ipari enzimek hozzáadásával, amelyek töredékére rövidítik a gyártási időt, illetve olcsó gabonafélék felhasználását is lehetővé teszik – írja az oknyomozó újságírókat tömörítő OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) portálon közölt riportban MATT SARNECKI és ANA POENARIU.

 

Minőségi sört a minőségi dolgozóknak? Avagy a keleti népeknek jó lesz az enzimes folyékony kenyér is   Fotó: occrp.org

 

A nem kielégítő minőségbiztosítási szabályok miatt nem látszik világosan, hogy pontosan mely márkák érintettek, de az újságíróknak nyilatkozó sörgyári alkalmazottak illetve a megszerzett dokumentumok alapján úgy tűnik, az országban működő összes nagy gyártó (Heineken Románia, Ursus Románia, Bergenbier, Tuborg) érintett az ügyben, így miközben a fogyasztó azt hiszi, hogy egy világmárka termékét issza, sok esetben egészen más van az üvegben.

Egy lager típusú sör készítéséhez például hagyományos esetben alacsony hőmérsékletre és 12-48 nap érlelési időre van szükség, amely az enzimek hozzáadásával néhány napra csökkenthető. A sörkészítés másik fontos eljárása a sörárpa csíráztatása (malátakészítés), mely során természetes cukrok keletkeznek. Az enzimek hozzáadásával ez is kikerülhető, csírázatlan olcsó gabonából (kukorica, rizs, cirok) – is lehet „sört” készíteni.

Az OCCRP cikke a román sörpiac elmúlt tíz évének drasztikus változásait is áttekinti: míg – a Román Versenyhivatal adatai szerint – 2002-ben 50 gyártó volt jelen a piacon, jelenleg 7 nagy cég osztozik a 30 forgalmazott márkán.