Hír plusz komment, február 17.

2016. 02. 17. 11:47

Két konstanciai boltban, a Fekete-tenger partján lévő város két legrégebbi hentesboltjában a román élelmiszer-biztonsági hatóság közel negyven éves nyershúsra bukkant. Az elemzések során kiderült, hogy a húsokat az 1980-as évek elején csomagolták. A hús valószínűleg az állami stratégiai tartalékból származik. Ezekből a raktárakból csak vészhelyzet, például háború esetén szokták elővenni az élelmiszert.

Nincs ezzel semmi baj, csak a boltot kell elnevezni Nosztalgia mészérszéknek, és stílusosan csak kötelező sorbaállás után kiszolgálni a vásárlókat. (Sz. L.)

Na ha ez Románia vésztartaléka, akkor nincs ok aggódni. Ha jön az ellenség, a nyershústartalék felsorakozik magától csataláncba, és ad a pofájába. (P. B.)

Ez mind semmi! A szibériai őslakosok ennél sokkal előrelátóbbak voltak: ötezer éve – orosz jogutódaik számára – jelentős mennyiségű mamuthúst fagyasztottak le a tajgai permafroszt mélyhűtőkben. (Sz. A.)

Pont annyira finomak mint bármi, ami a kommunizmusból ránk maradt. (tsp)

 

Az RMDSZ színeiben már biztos nem pályázik újabb mandátumra Székelyudvarhely polgármestere. Bunta Levente kedd délután Facebook-oldalán közölte, nem indul az előválasztáson. Utalt viszont arra, hogy függetlenként próbálkozhat újabb mandátumszerzéssel. Az nem egyértelmű, hogy a határidőre sikerült-e összegyűjtenie az indulásához szükséges ezerháromszáz aláírást.

Néha már tényleg el is bizonytalanodik az ember, hogy milyenek is az RMDSZ színei. (Sz. L.)

Mindjárt összekarmolom izgalmamban magam. Tényleg ez az előválasztási morcogás a legizgalmasabb politikai kérdés? (P. B.)

Bunta már bánta, hogy nem jeleskedett a jelöltségét illetően a választási előjátékban, de jobb későn, mint soha, immár függetlenként foghat önjelöltesdibe. (Sz. A.)

A politikusok választások idején a szokványosnál is szánalmasabbak, pedig az alapszint sem kutya. (tsp)

 

Megdőlt a februári melegrekord kedden a román fővárosban, ahol délután három órakor 25 fokot mutattak a hőmérők. A Digi 24 hírtelevízió szerint még soha nem mértek magasabb hőmérsékletet februárban Bukarestben a meteorológiai megfigyelések kezdete óta. A mostani csúcs csaknem húsz fokkal magasabb a sokéves átlagnál: február közepén 6 fokos maximumot, és -3 fokos minimumot szoktak mérni a román fővárosban.

Olyan, mintha már június lenne, úgyhogy vasárnap meg is tarthatnánk az önkormányzati választásokat. (Sz. L.)

Nagyon helyes, a tél mondjon le. (P. B.)

Még egy rekord a román fővárosban. Az előző – igaz, nem időjárástól függő csúcs –, minden idők legnagyobb rekordja, az egy főre eső korruptak számának növekedését célozta meg. (Sz. A.)

Megérjük az első székelyföldi narancsszüretet is. (tsp)

 

Sorra bakiznak kampányukban a republikánus amerikai elnökjelöltek. Marco Rubio floridai szenátor (fotó) reklámjában azt ígéri, hogy ha őt választják meg elnöknek, akkor Amerikára új hajnal vár. A reklám csábító reggeli városképe azonban a kanadai Vancouver városát mutatja. Két másik elnökjelölt-aspiráns is pórul járt: Jeb Bush volt floridai kormányzó reklámszpotjainak egyikében a brit tőzsdéről készült képeket és délkelet-ázsiai képkockákat mutattak amerikai helyszínekként, míg Donald Trump üzletember reklámfilmjeinek egyikében a mexikói illegális bevándorlókkal kapcsolatos gondokat akarták érzékeltetni, ám a képek nem az amerikai-mexikói határt mutatták, hanem Marokkóban készültek.

Addig ugye nincs baj, amíg nem keverik össze Bukarestet Budapesttel. Bár félő, hogy az említett urak még egyik városról sem hallottak. (Sz. L.)

Ki mondta, hogy a politikai elbunkósodásnak nincsenek egyértelmű jelei? (P. B.)

Bezzeg a demokrata jelöltek esetében ilyen bakik nem fordulhatnak elő. Az ő stábjuk körültekintőbbnek bizonyult: földrajztanárokat is toborzott az önkéntesek seregébe. (Sz. A.)

Gyurcsány pedig romániai képekkel mutatta be a magyar rögvalóságot. Azokat a filmeket reklám cégek készítik, akiket a hatás érdekel, nem az igazság. Nem mintha a politikusok másként működnének. Ettől persze a problémák sajnos valósnak. (tsp)

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!