Máli néni, múlt időben

2016. 11. 26. 21:41

Részint a műsorpolitika, részint a Füst Milán jelentette kihívás, és nem utolsó sorban Csíky Ibolya színművész nagyszerűsége indokolhatta a nagyváradi Szigligeti Társulatot és Koltai M. Gábor budapesti rendezőt a Máli néni című komédia előadására. Simon Judit írása.

 

 

A rendező a műsorfüzetben közölt interjúban nem titkolja, két okból választotta a Máli nénit: a társulat műsortervében egy komédia vagy vígjáték volt betervezve, de amiért érthetőbb, hogy éppen Füst Milán darabját állította színpadra, az Csíky Ibolya színművész személye. Ez így rendben van. Azzal sincs semmi baj, amit Koltai M. a továbbiakban mond a szövegről: „Füst Milán a harmincas évek végén írta a Máli nénit, így a kiszolgáltatottság, a külső és belső káosz összecsengése alapélménye a szövegnek. A történetben ez egyrészt anyagi természetű, a szereplők féltik az állásukat, vagy épp mindent megmozgatnak, hogy este vacsora kerüljön az asztalra; másrészt érzelmi természetű, az ember kiszolgáltatott az öregedésnek, a féltékenységnek, a magánynak, saját labilis érzelmeinek. Ezek mindannyiunk számára ismerős problémák. A történet közepére viszont mindez univerzális méretűvé tágul, az ember világgal, létezéssel szembeni kiszolgáltatottságává növekszik; azt sugallja, hogy az élet egy őrületes, irracionális, kiszámíthatatlan dolog, amiben egyetlen pillanatra sem lehetünk biztonságban. Tartok tőle, hogy a világ állapota e tekintetben most sem tükröz mást, mint a harmincas években.” Minden szóval egyetérthetünk, annak ellenére, hogy Füst csupán korának divatja szerint akart komédiát írni. Megegyezhetünk abban, nem szerencsésre sikerült, ugyanis sokkal mélyebb értelműre sikeredett a történet, sokkal emberibbre a szereplők karaktere.

A váradi előadással csupán az a gond, hogy mindez csak alig jelenik meg a színpadon. Az előadás se nem bohózat, ugyanis nem csattannak a poénok, vérszegény a kevés helyzetkomikumnak szánt pillanat, az előadás vontatott, ritmustalan, kiszámítható. A szöveg valóban mindmáig érvényes, de ez Füst érdeme, a játék ugyanis pillanatra sem utal arra, hogy mindez ma vagy holnap velem is megtörténhet. A zene – a 20-as, 30-as évek amerikai dalai – ráerősít arra, hogy minden akkor történik, a szereplők akkor „élnek”. Pedig történhetne ma is, ha a rendező, a díszlet- és jelmeztervező úgy akarta volna. Az előadásból az derül ki, hogy nem akarta. „Klasszikus” előadást rendezett Koltai, klasszikusan unalmasat. A jelentek közötti tánc nem segít, sőt. (Bocsánat a szakmaiatlan megfogalmazásért.)

Rég nem láttam színpadon ennyire csúnya, a színészek számára előnytelen jelmezeket. Kivétel a címszerepet játszó Csíky Ibolya ruhája, de gyanítóm, hogy a művésznő magára alakította a ruhát.

A díszletnek sincs sok értelme, doboz színházi építmény, semmit nem fejez ki, nem is funcionális.

Mindabból, amit a rendező elmond a Máli néni szövegéről, alig mutat meg valamit a színpadon. Sima, megúszós vígjáték, semmi újszerű. Olyan szórakoztató előadás, lehet örülni a boldog végnek, hazafelé pedig már inkább a vacsorára gondolni.

Csíky Ibolya és Ababi Csilla    Fotók: Fülöp-Crişan Olivér

 

A néhány figyelemre méltó jelenet a színészeknek köszönhető. Csíky Ibolya mindig nagyszerű, akkor sem tudna rosszul játszani, ha akarná. Szerencsére nem akarja. Könnyed és szellemes, ám a humora mögött valami mély szomorúság rejlik. Ababi Csilla kisfiúja szellemes, a színésznő éppen annyira karikíroz, hogy nevettessen, de ne váljon nevetségessé. A többi szereplő is megtesz mindent, hogy érvényesebb, mozgalmasabb legyen az előadás. Maradjunk ennyiben.

 

Nagyváradi Szigligeti Társulat

Füst Milán: Máli néni

Komédia

Rendező: Koltai M. Gábor

Dramaturg: Sándor Júlia

Díszlettervező: Rákay Tamás

Jelmeztervező: Safranek Zita

 

Szereplők:

Egy vezérigazgató Kardos M. Róbert

Alfonz, a fia Balogh Attila

Tilda, a lánya Jerovszky Tímea

Máli néni, egy szegény rokon Csíky Ibolya

Novák bácsi, a férje Dobos Imre

Margit kisasszony, titkárnő  Pitz Melinda

Horváth úr, egy könyvelő Sebestyén Hunor

Egy rejtélyes kisgyerek Ababi Csilla

Egy másik Margit Gajai Ágnes

Cseléd Novákéknál Nagy TímeaOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!