Erdélyi Riport » Thália » 2. oldal

Ifeszt 5.: függőségek és főhatások

Egy viszontlátott nagyszerű előadásról és egy kísérleti produkcióról számol be a szatmári fesztiválkrónikája ötödik részében Simon Judit.


TOVÁBB

Ifeszt 4.: nők, liszt, etűdök

Az Interetnikai Színházi Fesztiválon Simon Judit egyfelől bánkódhatott, hogy értékes, érdekes produkciókat elmulasztott, miközben olyan előadásokat is megtekintett Szatmárnémetiben, amelyek csak részleteiben, egyes elemeiben jelentettek emlékezetes élményt.

 


TOVÁBB

Ütközések minden szinten

Önmeghatározás – bevallottan ez az a szándék, ami a Nagyvárad Táncegyüttest az Ütközések című produkció elkészítésére sarkallta. Fontos mérföldkő, hiszen azt jelzi, az útkeresés szakasza lezárult, a társulat elindulhat az érés, a beteljesedés útján. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Ifeszt 3., ami a nézőben elindul

Az őrült világról készült őrült előadásról, a nézőket érintő ártatlan mesékről, a hiányról, az emlékek anatómiájáról, valamint némi kellemetlenségekről számol be Simon Judit a szatmári fesztiválkrónikájának harmadik részében.


TOVÁBB

Ifeszt 2. - Egymásra és magukra utaltak

Simon Judit szatmári fesztiválkrónikájának második részében egy, a szerző által rendezett Hatházi András darabot és az ország első roma társulata, a bukaresti Giuvlipen Színház előadását ajánlja némi kritikusi önsajnálat után az olvasó figyelmébe.


TOVÁBB

Ifeszt a megújult szatmári színházban

Mert a színház összeköt. Ez a 8. Interetnikai Színházi Fesztivál mottója, melynek idei házigazdája Szatmárnémeti. Öt kultúra, 25 előadás, 21 társulat mutatkozik be a seregszemlén. Koncertek, könyvbemutatók színesítik a tíz napot, melynek minden délelőttjén szakmai megbeszélésen értékelik az előző napi előadásokat. Simon Judit fesztiválkrónikájának első része.

 


TOVÁBB

Hinta és ketrec

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az előző évadot a Bocsárdi László rendezte Liliom című darabbal zárta, Molnár Ferenc műve ősszel újra jelen van a színház műsorán. Fám Erika kritikája.


TOVÁBB

Szabadság, árengedmény nélkül

Kortárs francia drámával nyitott évadot a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata. Joel Pommerat szinte mindig a jelenkorral foglalkozó darabjait saját társulata számára írja, ami nem akadályozta abban, hogy szert tegyen a világhírre. Az én kis hűtőkamrám című drámáját Forgách András fordításában Theodor Cristian Popescu állította színpadra. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Éjszaka és fiatalok a színházban

Vonzó a színház, szeretik a váradiak – ezt lehetett megállapítani a Szigligeti Színház Éjszaka a színházban rendezvényen, melyből mindhárom társulat kivette a részét. Olyannyira vonzó, hogy az Esti mese felnőtteknek és az Élő Várad fiataljai által előadott Resti a néma Dionüszoszhoz című produkciókat meg kellett ismételni. Simon Judit délután öttől éjfél utánig volt a színházban, mégis lemaradt a pajzán mesékről.


TOVÁBB

Díjnyertes, furcsa história

Zárt a 22. Nagyváradi Nemzetközi Színházfesztivál (FITO), illetve a részét képező, patinás múltú Rövid Dráma Fesztivál. Néhány kiemelkedő előadás okozott dilemmát a zsűrinek, végül Bobi Pricop rendező vitt szinte minden díjat. Aki látta a bukaresti Caragiale Nemzeti Színház előadását, tapssal fogadta Mircea Morariu és Ion Parhon kritikusok, valamint Alexa Visarion színház- és filmrendező döntését. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB