Erdélyi Riport » Politika » 2. oldal

Rendszerváltoztatók – illúziók nélkül

A közös értékek tiszteletén alapuló nemzetközi jogrendtől szomszédainkkal együtt elmaradtunk, de e célt nem adhatjuk fel. Így summázható mindaz, ami Jeszenszky Géza volt külügyminiszter marosvásárhelyi könyvbemutatóján elhangzott. Bögözi Attila tudósítása.


TOVÁBB

Régi arányok az új Dumában

Nem született meglepetés két hete az oroszországi parlamenti választásokon, meghatározó többségben maradt a Dumában Putyin pártja. Az igazi kérdés hamarosan az lesz, mi történik az elnök 2018-ban lejáró mandátuma után. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Csúcsra járatott egymásrautaltság

Kínában találkoztak szeptember első napjaiban – egy alig kilencmilliós vidéki városban – a világ húsz legfejlettebb államának (pontosabban 19 plusz az EU) vezetői. Barack Obama búcsú-csúcsának előzményeit és fejleményeit Ady András írása foglalja össze.


TOVÁBB

Rakka, Moszul: győzni könnyű, de mi lesz utána?

Nem lenne meglepő, ha a közeli hetekben, hónapokban visszafoglalnák az Iszlám Államtól a szíriai Rakkát és/vagy az iraki Moszult. Amire még nem lehet pontos választ adni, hogy ki és hogyan veszi be e városokat, s még kétségesebb, hogy mi következik ez után, milyen lépésekre lehet számítani a nagypolitikai játszmában. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Egy befagyott konfliktus hétköznapjai

A szíriai, törökországi események, a menekült-válság mellett egy ideje kikerült a figyelem központjából mindaz, ami az ukrán-orosz majdnem-háború frontján történik. Ady András írása a legutóbbi idők folyamatait foglalja össze.


TOVÁBB

A moszuli gyűrű urai

A nizzai merénylet hatására az utóbbi napokban a francia légierő is bekapcsolódott az Iszlám Állam ostromgyűrűbe vont utolsó iraki bástyája, az egykor kétmilliós Moszult kézen tartó iszlamisták bombázásába. Csak idő kérdése, mikor foglalják el a várost az iraki-kurd erők amerikai segítséggel, a győztesek későbbi egymáshoz viszonylása problematikusabb. Ady András írása.


TOVÁBB

Erdogant erősít(het)i a pancserpuccs

Péntekről szombatra virradó éjszaka puccskísérlet zajlott Törökországban, amelyről néhány óra múltán kiderült, hogy esélytelen, s a legvalószínűbb következménye Erdogan elnök hatalmának megerősödése lehet. Ady András gyorselemzése.


TOVÁBB

Keserédes törökméz

A tavaszi kormányfőváltás óta új irányokat keres a török politika, formálisan rendezték a viszonyt Izraellel, enyhül a szembenállás Moszkvával, s talán hathatósabban támadják az Iszlám Államot is. A folytonos mozgásban lévő viszonyrendszert Ady András írása elemzi.

 


TOVÁBB

Igen a Brexitre

Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – dőlt el a román idő szerint éjfélkor záruló referendumon. A közvélemény-kutatások inkább a maradásnak kedvező, megjósolhatatlanul szoros eredményt jósoltak, a végeredmény viszont 51,9-48,1 lett a kilépéspártiak javára. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Enter-you, vagy exit-us?

Csütörtökön döntenek arról a brit polgárok, hogy a szigetország kilépjen-e az Európai Unióból. A Brexit lehetséges következményeit Ady András írása összegzi.


TOVÁBB