Erdélyi Riport » Politika » 3. oldal

Török játszma, tisztcserével

Miközben Európa próbál megoldásra jutni a törökökkel a menekültválság megoldása érdekében, Erdogan elnök eltakarította az útból az ügy egyik kulcsfiguráját, a nem mindenben kritikátlanul egyetértő miniszterelnökét. Ady András írása.


TOVÁBB

Kérdőjelek Cleveland és Philadelphia előtt

Végéhez közeledik az előválasztási folyamat az Egyesült Államokban: Trump már teljesítette az induláshoz szükséges feltételeket, de érhetik meglepetések, Hillary Clinton szinte biztosan összegyűjti a kellő számú támogatót a rokonszenves Bernie Sanders-szel szemben, de ez még távolról sem elég ahhoz, hogy visszaköltözzön a Fehér Házba. A talpon maradt jelöltek kínálatát Ady András írása értékeli.


TOVÁBB

Abszurd kezdőknek és haladóknak

Adtak a látszatra az önkormányzati kampány elmúlt hetében Marosvásárhelyen: négyszáz éves városszületésnap, táncünnep a központban, ifjúsági vitafórum. Idillinek tűnhet messziről, közelről azonban az látszik: egyre ádázabb harc folyik a magyar szavazatokért. Parászka Boróka választási naplója.


TOVÁBB

Egyenlő szándékú háromszög

Három dudás egy békétlen csárdában: Törökország, Szaúd-Arábia és Irán törekvései érdekeik érvényesítésére igen bonyolult képletet eredményeznek. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Pakisztán: káoszgyanús csődprevenció

Erőszakos demonstrációk és véres merényletek jelzik, hogy Pakisztánban a sokféle szélsőséges szervezet működése és a hatóságok tehetetlensége és taktikázása miatt tartósan labilis a helyzet. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Oroszok Szíriában, retúr jeggyel

Moszkva bejelentett kivonulása bonyolítja a szíriai válságot, amiben az az érdekes, hogy soha nem ismerte el a teljes körű bevonulást. Az első hírek után az is kiderült, a távozást sem úgy tervezik, ahogy azt a világ gondolta. Ady András helyzetelemzése.


TOVÁBB

A bal volt, vagy a jobb lesz a jobb?

Változóban vannak Dél-Amerikában a politikai trendek, a baloldali kormányok, elnökök sikerszériája megtorpant. Legutóbb a bolíviai szavazók döntöttek úgy, hogy nem szeretnének örökös elnököt látni az ország élén. A folyamatokat Ady András írása elemzi.


TOVÁBB

„Hatott, hogy visszakiabáltam”

Kis híján verekedéssé fajult egy szakmai vita az Európai Parlamentben. A szélsőjobbos görög Arany Hajnal emberei Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselőre támadtak rá, aki hangos kiabálással kergette ki az aktivistákat a gyülekezési jogról szóló egyeztetésről. A régi és új kisebbségjogi vitákról kérdeztük a romániai magyar politikust. Parászka Boróka interjúja.


TOVÁBB

Török dilemmák a szír határon

A felemás sikerű szíriai tűzszünet idején aktuális kérdés, hogy Törökország elhatározza-e magát egy komolyabb katonai beavatkozásra a térségben. A meglehetősen bonyolult helyzet szereplőinek esélyeit Ady András elemzése boncolgatja.


TOVÁBB

Moldávia: a politikai kupleráj

Állandósult politikai válság, utcai összecsapások, elsíbolt eurómilliók: Moldávia vergődik Európa, Ukrajna, Románia és Oroszország között, közen saját „kerti” oligarcháitól szenved. Tamás Pál szociológust helyszíni tapasztalatairól Parászka Boróka kérdezte.


TOVÁBB