Erdélyi Riport » Politika » 4. oldal

Rohani Európában, szankciók múltán parolák

Hasszán Rohani iráni államfő januári európai körútjával kapcsolatban a sajtóban a legélénkebb figyelmet az kapta, hogy a Vatikánt is felkereső politikus szeme elől paravánokkal gondosan eltakarták a múzeumok antik és meztelen márványszobrait. Hogy e figyelmességnek az iráni belpolitikára is hatása lehet, s a látogatás többről szólt, mint múzeumi sétákról, azt foglalja össze Ady András elemzése.


TOVÁBB

Nem tudjuk, kinek az ujja van a ravaszon

Iszlamista, szélsőjobboldali csoportok alakulnak Európa szerte, legújabban Romániában is, Vlad Țepes Gárda néven. Nem látni, kik lehetnek taggá, kit hogy szerveznek be. Nő a politikai erőszak a térségben, erről készített felmérést a Political Capital intézet. A kutatás állásáról Krekó Péter politológust kérdezte Parászka Boróka.


TOVÁBB

Moldova: kormány van – béke nincs

Szinte titokban tette le hivatali esküjét Moldova Köztársaság új miniszterelnöke, akinek megválasztása ellen az utcán és a bíróságon is küzd-tiltakozik az oroszbarát ellenzék. A moldovai helyzet nagyhatalmi érdekek középpontjában is van, miközben hiába keresik a bankokat egymilliárd euróval megrövidítő csalás felelőseit. A kusza helyzetben Székely Ervin írása segít eligazodni.


TOVÁBB

Irányító vagy irányított tálibok?

Távolról sem kínálnak tiszta képet az afganisztáni történések, visszaszivárgóban a vezetőválsággal küzdő tálib struktúra, erős az ISIS jelenlét, míg a Nyugat a menni vagy maradni dilemmájával van elfoglalva. A helyzetről Ady András elemzése kínál áttekintést.


TOVÁBB

Románia 2015, a forrongás éve

A hazai politikai élet eseményeit, változásait nem kronológiai sorrendben tárgyalja Székely Ervin összefoglalója, hanem azzal próbálkozik meg, hogy gyűjtőfogalmak köré rendelve írja le azokat, elsősorban a jelenségekre és folyamatokra koncentrálva.


TOVÁBB

Válságbarométer: változékony idők 2016-ba

Egyszerre kínál gyors, éves vissza- és előrepillantást Ady András elemzése a nemzetközi eseményekre, válsággócokra, azzal az autós tapasztalattal, hogy a tükörben látszó tárgyak közelebb vannak, tehát a távoli konfliktusok, minimum hatásaikkal a mi jelenünknek is részesei.


TOVÁBB

Presidente? Aló!? Letűnőben a chávezizmus

Az év egyik legnagyobb politikai meglepetése volt, hogy december 6-án Venezuelában kétharmados győzelmet szerzett a parlamenti választáson az ellenzék. Az eredmény hamarosan Maduro elnököt is megfoszthatja hatalmától. Az új helyzet lehetséges következményeit Ady András írása összegzi.


TOVÁBB

Szavatolt békétlenségek

A közelmúlt államközi, illetve államokon belüli konfliktusainak kezelése, jegelése nem kevés fejfájást okoz a válságok rendezésében érdekelt (?) nagyhatalmaknak. S ugyan széles a kínálat a politikai, katonai megoldásokból, a fellépések hatásfoka többnyire alacsony. Régi és új vitás ügyek ADY ANDRÁS elemzésében.


TOVÁBB

Háború vagy háború?

Ha a menekültválságot nem sikerül kezelni, a terrorfenyegetést csökkenteni, beköszönthet a harmadik világháború. A harmadik világháború nem csak közeledik, már itt is van. Ilyen figyelmeztetésekkel van tele a nemzetközi sajtó, magas rangú politikusok nyilatkoznak erről. Mi következik a háborús fenyegetettségből, a háborús bejelentésekből, a háború gondolatához való módszeres hozzászoktatásból? Mi a jelentése, és mi a mozgástere ma a pacifizmusnak? PARÁSZKA BORÓKA összefoglalója.


TOVÁBB

Kanada: folytassa, ifjú Trudeau!

Jelentős várakozással fogadja országa és a nemzetközi közvélemény az ifjú kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau színrelépését. Az ambiciózus liberális politikusra és figyelemre méltó összetételű kormányára komoly kihívások várnak. ADY ANDRÁS elemzése.


TOVÁBB