Válságbarométer: változékony idők 2016-ba

2015. 12. 27. 14:34

Egyszerre kínál gyors, éves vissza- és előrepillantást Ady András elemzése a nemzetközi eseményekre, válsággócokra, azzal az autós tapasztalattal, hogy a tükörben látszó tárgyak közelebb vannak, tehát a távoli konfliktusok, minimum hatásaikkal a mi jelenünknek is részesei.

 

Szíriában januártól fegyvernyugalom lesz?

December 18-án ülésezett New Yorkban az ENSZ BT és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG), a találkozó végén határozatot fogadtak el, nota bene konszenzussal! Január elején beindulnak az intra-Szíria béketárgyalások, s életbe kell léptetni, majd azt be is tartani egy tűzszünetet a harcoló felek között. Az év vége felé sűrűsödtek a szíriai polgárháború lezárására szervezett találkozók, itt már nem csak az Amerika és Rijád-vezérelt koalíció hangadó, de az oroszok is. Informális pozitív vonzat: Moszkva kvázi nyíltan vállalja: a békefolyamathoz nem föltétlen kell Aszad. Formálisan még hiányzik ez a kitét, ami buktató lehet. Moszkva eddig hintázott-hintáztatott, bár sejthető volt, hogy ha érdeke úgy hozza, ejtik Aszadot, esetleg meghagyják Latakia tartomány ruszofil kormányzójának. Kérdés, az ENSZ-nek milyen eszközei vannak egy fegyvernyugvás ellenőrzésére, ha harci zónákba, önvédelemből, nem nagyon mehetnek? Kik kerülnek fel a terrorszervezet-listára, amely a további tárgyalásokból kizár sok esetben a szíriai felkelőkkel együtt harcoló szervezeteket? E sértett egységek megfúrhatják a békét. Ettől áttekinthetőbb lesz a kaotikus, kapkodó és sokszor távkapcsolásos rebellis felfegyverzési folyamat? Januártól kiderül.

Tárgyaló felek a Szíria-konferencián. Tűzszünetet kötni könnyebb, mint betartatni

 

Klimatizált konferencia

December 12-én Párizs megmutatta, hogy a Charlie Hebdo tragédiája után, és a novemberi terrorsorozatos hangulatban is képes megrendezni és megvédeni egy 195 állam vezetőit egybeterelő ENSZ klímakonferenciát. Nyereség: bár sok fosszilis fogyasztó az ipari forradalom berobbanása körüli értékhez viszonyított 2 fok globális hőmérséklet-emelkedési érték-engedményt kért, a maximalizált határérték a szigorúbb 1,5 fok marad. Most valahol 1 fok körül vagyunk. A fejlettek kellene segítsék a fejlődőket a zöld technológia elérésében, a fejlődőek viszont, éppen mert fejlődnek, nem érdekeltek annyira egy napelemben, mint egy lapát szénben, így passzolnák a fejlesztési költségek támogatását a fejletlenekhez. A fejletlenek örvendtek is, meg nem is: kellene a fejlettek pénze, de előbb fejlődővé kellene lenniük a nagy semmiből, na de épp egy szélerőművel kezdeni a nulláról való általános fejlesztést? De ki is a gazdag? Például az EU mint egész, vagy tagállamonként? Pénz is lesz zöld fejlesztésre, igen: 100 milliárd a dollár. Évente, vagy csak egy százas és slussz? Az előző százasokból mennyi ment célirányosan és valóban ahová kellett? Mintha mindez csak öt év múlva lenne kötelező, addig lesz egy tervezési időszak, majd újabb ötéves turnusokban szankciósan számonkérhető, azaz öt év múlva lehet számon kérni az 1,5 fok tartását. Közben mindenki azt égeti, amije van. És ha a fő teherviselő USA-ban, egy év múlva szárba szökken egy republikánus elnök a maga egészséges klímakérdés-herótjával?

Biztonsági okokból csak cipők „tüntethettek” Párizsban, a klímacsúcs idején

 

Patyomkin Aszad Patyomkin oroszai?

Oroszország az ősz elején kissé beleunt ukrajnai hibridháborújába, igaz, a Normandiai négyek, és a „minszkiek” erőltetik: a status quo maradjon, a fegyverek nyugodjanak, húzódjanak vissza. Tolják, de ki kocsiját: Kijevét, vagy Moszkva konfliktus-hűtőkocsiját? Szeptember: az oroszok már legalább annyira Szíriában vannak, mint a hetvenes években. Az ukrán ügyvitel amerikai-német segédletű oroszos gyorsfagyasztása esély a szíriai orosz „kincstári tárgy”, Tartúsz kikötő óvására, és a máshol is használható harci eszközök éles kipróbálására. Az oroszok névleg harcolnak az ISIS ellen, ami azt jelenti: mindenkire lőttek, aki Aszadra lő. Áttörés: az amerikai és orosz gépek nem vadásszák egymást! Moszkvának mintha emelkedne a valós, kalifátusellenes bevetésszáma. Süketítő mellékzöngék: egy orosz személyszállító polgári gép ISIS-gyanúsan felrobbant a Sínai-félsziget felett, Ankara meg letévedte egy bombázójukat. Washingtoni siker, a szíriai katonai helyzet átfordulását támogatja egy politikai helyzetfordulás, Moszkva egyetért Amerikával az ISIS kérdést illetően. Putyin orientálódik: ő kedveli a pro-orosz Trumpot, örömmel látná őt az USA élén. Meghiszem! Hiszen jól jönne a rivális birodalom élére egy szómenésben szenvedő, bohócsipkás félkegyelmű, aki már akkor nem számít, amikor elkezd számítani.

 

Az Európai Csak Papíron Unió

Az európai menekültkrízis minden, csak nem ifi-jelenség, s a szándékos tologatás karöltve az ajropéer-beépített vagánykodó vaksággal, időt adott a „válaszvariációkra”: nemválasz, félválasz, képi-üzeneti elrettentés, szöges-válasz, terepszínű, németes engedékeny, germán fél-visszakozó stb. Idén, több mint egymillió lélek jött át. A saját szuper-schengeni nemhatár határoktól kései védelmet várni önhazudás, s mikor az européer rendszer exitálgat, mert a nagy bajban mindenki a maga történelmi vérmérséklete szerint emberséges, akkor a várfalat kihelyezzük. A simogatott török zsandárral sejttettük, hogy átérezheti az EU körvonalait, ha már annyit áhítozott utána (mostanáig mindhiába). Megkövetem az olvasót: ez vélemény, a logika és az elemző kikapcsol. Elemző visszatér a jövőben, ha van rá igény. Évi egy szubjektivitás nekem is kijár. Ma ennek az ügynek a halogatott, elkapkodott, akció helyett reakciós, globálisból glokálissá, majd lokálissá és székőrző pártpolitikává alakítása nem értékelhető, a minősítés megszűnik a szentségelhetnéknél. Európa politikai döntőképessége beszekundázott, a kreált, vagy valós, friss vagy ősöktől való félelmeken felülemelkedő keresztény-felebaráti szeretetképesség megbukott. A segítőket kivéve, emberi sorsok iránti fogékonyság éppoly holdbéli-csupasz, mint ama bombatölcsérek fala, ahova lakni hazapostázhatnak menekülteket. 2016 más lesz? Álmodok róla.

Kerítésmászók, valahol Európában. Az Unió politikai döntőképessége beszekundázott

 

Nehézvíz békét mos

Áprilisban aláírták, júliusban szentesítették a P5+1 tárgyalók a Joint Comprehensive Plan of Actiont, azaz az iráni nukleáris fejlesztések nyomon követését, csakis a békés célúak engedélyezését, a fegyverre fogható oldalág teljes visszavágását. Irán nem dúsíthat fegyverré uránt tizenöt évig. Ha ennek aláveti magát, 2016 meghozza számára a szankciók olvadását. (Azaz exportálhat rekordalacsony árú olajat, ami miatt egyaránt szenvednek az oroszok, szaudiak s mások, el egész Venezueláig.) Közben azért kipróbáltak egy közép-hatótávolságú rakétát, s Washington elnézett a potenciális szabálysértés fölött: az egyezménynek dübörögnie kell! A atomenergia ügynökség (IAEA) ellenőreinek zárónyilatkozata az eddigi vizsgálatokról nem volt megnyugtató, pedig annak szánták: Irán 2003-ig buzgón foglalkozott nukleáris fegyvertervekkel, 2009 óta már csak egy kicsit. No de nem 2013-ig tartott a nukleáris-virulens Ahmedinezsád korszak? Az Iránnal szembeni békülékeny magatartást magyarázza, hogy Irakban, Szíriában az ISIS ellen szükség van rájuk. Pedig Irán már a helyszíni orosz faktort is jelenti: kilenc tonna dúsított uránt adtak el Moszkvának, cserébe megkapják az áhított S300-as légvédelmi rendszereket, sőt, 3-5 milliárd dollárért némi orosz T90-esek is jöhetnek. Nyugalom, tudni kell, hogy a még ezzel együtt is elavult iráni páncélosokkal, mintegy 800 szaúdi Leopárd, s több ezer Abrams, Challenger, Leclerc és Merkava tank néz szembe Izrael és a nem Irán-szimpatizáns arab országok részéről.

Kézfogás előtt az amerikai és az iráni külügyminiszter

 

A jemeni képlet

Márciusban kezdődött a szaúdiak vezérelte huti-ellenes koalíció támadása Jemenben. Kellett ehhez is egy jemeni tavasz, amely menesztette Abdullah Saleh elnököt, de meghozta Mansur Hadit, aki kormányostól élvezte a jemeniek ellenszenvét, eladdig, míg az inkább elődjéhez ragaszkodó hutik őt is elűzték. A nemzetközileg szeretett, honilag nem akart Hadi Rijádig menekült: és jöttek a pro-Saleh erők elleni berepülések. Szaúdi szárnyak, amerikai kerozinnal. Hadi vissza, visszanyert valamennyit a déli régiókból: a hutik, a Saleh-párti erők, az al-Kaida, meg az új ISIS egységek meghátráltak. Svájcban jemeni fegyvernyugvás-tárgyalás: bukás, januári újrajátszással. Milyen hatása van az al-Kaida és ISIS csoportosulásoknak; mit ér el a szaúdi koalíció, amely a hutikat támogatva Irán-ellenes; mit tesz a szaúdi barát Amerika, amelyet nukleáris egyezmény köt a szaudiakra szúrós szemmel tekintő Teheránhoz, és kvázi velük egyetértésben harcol az ISIS ellen Szíriában? Mindebből csak épp Jemen nem látszik ki.

 

És Ciprasz balról beelőz jobbra

Mielőtt hivatalosan feltalálták Európa menekültkrízisét, tombolt a görög-EU krízis. Miniszterelnök kellett, s színre is lépett a balos fenegyerek, Alexis Ciprasz. Népi elvárás: mentse ki az országot a „trojka” szorításból, azaz a tradicionális felelőtlen adakozás és felelőtlen kölcsönkérés szent kötelékéből. Ciprasz ígéri: leszámol a donorokkal, akik fizetési terminusokkal, auszteritás-programokkal zaklatják az országot, s ha kell, ki is lépnek az euro-zónából, az EU-ból mindenestől. Ez a Grexit-rém, amely más trojkaszorongatottakat is megfertőzhet. Ciprasz népszavazáson lájkoltatja dacprogramját, s mire az megvan, kiegyezik az „ősellenségekkel”: némi megszorítás marad, bejön újabb pár milliárd segélyke. Lehetett-e pálfordulást eladni egy dacoló országnak, s közben nyeregben maradni? Ez a vízen járás csodájához hasonlító mirákulum.

 

Inter arma silent musae?

Január 7-9. gyűjtőfogalom: a Charlie Hebdo-időszak. Szerkesztőségi kivégzés, a francia rendőrség ritka nagyságrendű átfésülő akciója, a végjáték két nap múlva két ostrom. Hosszú évek óta először néz szembe a francia társadalom azzal, és fordít tükröt az európainak abban, hogy a másod-harmadgenerációs bevándorlóknak ma már nem elég egy televízió, hűtőszekrény, olcsóbb gépkocsi. Melyik igazabb: nem illeszkedtek be, vagy nem is adtak erre nekik igazi esélyt? A politikailag torzzá magyarázott iszlám ad hamarjában egy identitást, amely az identitásnélküliekre tökéletesen illik. Lehet, szabad még viccelődni, gondolkodni, alkotni, vagy máris az öngyilkosság dekoratívabb formája a véleménynyilvánítás? Hollande megígéri, Frankhon oly biztos hely, hogy terrorcselekmény ott, többet soha, és aztán mégis: a novemberi (13.) párizsi terrorakció-láncolat. Az első tett a politikai iszlám sara, a második is iszlamista. Felébred a tetszhalott Front National, 2017 előtt majdnem kipróbálja, milyen egy francia régiót vezetni. Ez nem nyereség, ez épphogy nem vesztés, ez a két rivális (Hollande/Sarkozy) és sleppjeik hatalomragaszkodásos szinte-összedolgozása. Ez nem a demokráciának a szélsőségektől való irtózása: az antiszemitizmusból antimigránsokká fazonírozott Le Penék akkorát léptek előre, hogy ők is alig hiszik.

Marine Le Pen pártelnök, a győzelemmel felérő decemberi választási vereség után



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!