A kalóz és a királynő

2016. 10. 31. 17:00

Egy olyan országot szerintem, ahol a Miss Word-re delegált szépségkirálynő otthagyja a versenyt, ahelyett, hogy diétázna, szerintem nem kell félteni. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete egy előre hozott választásról.

Birgitta Jónsdóttir, az izlandi Kalózpárt vezetője. Költő és jogász

 

Már megint elmaradt a rendszerváltás, pedig látszólag lett volna rá igény. A közvélemény-kutatások szerint az emberek nagyobbik részének tele volt a hócipője a korrupt, az államot maffiaszerűen körbefonó, vagyonukat titkoló politikusokkal, szívesen fektetnének nagyobb hangsúlyt az átláthatóságra, az információk szabad, mindenki számára elérhető áramlására.
Mondjuk, az is tény, hogy a miniszterelnök, többek között svéd oknyomozó tévések leleplező riportjának hatására, még áprilisban lemondott (felesége vagyonát offshore számlán rejtegetve kerülte az adózást a válság kellős közepén), szóval a kígyó méregfoga kihullott. Az ország egyébként is csak a 13. a korrupciós világranglistán, a 2008-as válság okozta krachból sikerült kimásznia, a turizmus pedig egyenesen szárnyal.
Ha az első bekezdésből nem is, a másodikból bizonyára rá lehet jönni, hogy ez nem egy kelet-európai mese, hanem Izland jelenkori történelme. Szombaton ugyanis előrehozott választásokat tartottak, ahol is a közvélemény-kutatások szerint az alig négy éve alakult, többek között korrupcióellenes küzdelmet és részvételi demokráciát hirdető Kalózpárt jó eséllyel indulhatott a kormányalakítás jogáért, élén azzal a feminista költőnő-jogász Birgitta Jónsdóttirral, aki a Wikileaks hőskorában Assange mellett dolgozott, illetve az első törvényjavaslatával Edward Snowdennek akart menedékjogot biztosítani. Az már egy külön sztori, hogy a hölgy nem is akart miniszterelnök lenni, pontosabban azt mondta, csak akkor vállalja, ha nincs más megoldás.

Végül aztán nem jött össze a bravúr, hiszen az első helyen az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a jobbközép Függetlenségi Párt végzett, megelőzve a balos zöldeket, és a kalózokat. Ettől függetlenül nem látszik egyelőre, hogy a parlamentbe jutott hét párt közül miként jöhet létre kormányképes szövetség, hiszen sem az eddig kormányt adó jobbközép koalíció, sem Kalózpárt és baloldali szövetségesei nem tudnak többséget összehozni.
Ettől függetlenül egy olyan országot szerintem, ahol a Miss Word-re delegált szépségkirálynő otthagyja a versenyt, ahelyett, hogy diétázna, szerintem nem kell félteni.
Főleg, hogy a képeit elnézve neki van igaza, és a világ hülye.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!