Erdélyi Riport » Publicisztika » 2. oldal

Áldozat a hegynek

A nagyon makacsok jutnak igazán fel. A legkitartóbbak, a legelszántabbak nem is térnek vissza. Bodó Árpádot és Bodó Gábort elemésztette a hegy. Emlékük marad csak, a fenséges iránti szenvedély. Parászka Boróka jegyzete.


TOVÁBB

A ballib sajtó összeomlása, 2016. Analitikus vázlat

Tamás Pál szociológus vitairatként is értelmezhető diagnózisa a baloldali-liberális magyarországi média helyzetéről a Népszabadság megszűnése után, a rendszerváltás előtti időkig vezető okokról, s a lehetséges folytatásról, egy új, progresszív médiarendszer esélyeiről.


TOVÁBB

Demokrácia csapda

Kezeljük tényszerűen: az Amerikai Egyesült Államok következő elnökét Donald J. Trumpnak hívják. Lehet berzenkedni, világvégét kiáltani, eladni a részvényeket, betankolni aranyból, ahogy azt a piacon sokan teszik, de ennél talán célszerűbb a miérteket keresni. Mert a Trump-jelenség nem a baj oka, hanem csak egyik szimptómája. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Szemenszedett történelem

Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete arról, hogy a történelem sosem a múltról, hanem mindig kizárólag a jelenről szól.


TOVÁBB

Kicsimoszkva

Évről-évre visszamenni egy helyre, és szembesülni azzal, hogy a közlekedési táblák, útjelző jelek és út menti fák, házak közé ékelődő tér, az, amelyet emlékeid alapján felismerni vágysz, nem létezik: nosztalgia ez, vagy gyász? Világítás Székelyföldön. Parászka Boróka útinaplója.


TOVÁBB

Szólt a csendes elnök

Nem támad, csak határozottan kijelent. Úgy gondolja, és ezt nem rejti véka alá, hogy Románia nem tekerheti visszafelé a történelem kerekét, nem sorolhat be Moszkva, Ankara és többi illiberális állam mellé, az országot a Nyugat felé kell irányítani, meghatározó szerepet kell kivívjon magának a sorait rendező Európai Unióban. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Szomorú vasárnap

„Érdemes lenne a sokféle árok sok oldalán elsődleges nemzeti minimumként kimondani, hogy ez a nemzet súlyosan beteg, hiszen nincs semmi, amiben egyet tudna érteni.” Tasnádi-Sáhy Péter írása az október 23-i budapesti emléknap történéseiről.


TOVÁBB

Nem ismerem = nem szeretem

Sokféle igazság él egymás mellett a globális faluban, könnyen megesik az is, hogy az egymás mellett élő emberek hiedelem-GPS-e nem csak mást mutat, de egymásnak ellentmond. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB

Védtelenül a nyilvános térben

Azt, ami a Népszabadsággal történik, sokan az ellenzéki sajtóval való leszámolás részeként értelmezik. Nyilván ez is része a történetnek, de a válság, amit a legnagyobb magyar politikai napilap bezárása jelez, jóval túlmutat a pártok konfliktusain, a kormány és ellenzék viszonyán, ez az ügy az egész magyar sajtót érinti. Kis körkép a sajtószabadság nagy válságáról. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Mars a Marsra!

Bő két hete arról szóltak a hírek, hogy az Egyesült Államok törvénybe iktatta a Mars meghódítását, tegnap pedig Obama elnök írt egy cikket a CNN honlapján a vélemény rovatba a témában. Tasnádi-Sáhy Péter írása.

 


TOVÁBB