Erdélyi Riport » Publicisztika » 3. oldal

Választás, főszereplők nélkül

A decemberi romániai parlamenti választás egyik tétje, hogy a következő kormány mennyire tudja közelíteni az országot az EU-hoz, Bukarest hogyan tudja pozícionálni magát a változó Unióban. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Kinek a bölcsessége?

Tizenegy millió eurót kér a tulajdonában lévő Brâncusi-plasztikáért a művész barátjának leszármazottja. A kormány adna ötöt, s hatot remélt közadakozásból, ám alig 1,1 millió gyűlt össze. A márványba faragott nőalakot a határidő év végi lejárta után elárvereznék. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Erdély nincs

Kereshetnék aktuális okot arra, miért és hogyan válnak az erdélyiek ellenséggé (vagy éppen szövetségessé). „Nálatok ott, Erdélyben”, „Ti ott, erdélyiek” – így kezdődnek ezek az általánosító mondatok, sosem tudni, hogy a vége elmarasztalás-e, vagy dicséret. Mindenképpen valami bizonyítvány, amit kívülről, „odaátról” állít ki valaki. Nem jó ezzel együtt élni. Parászka Boróka jegyzete.


TOVÁBB

Majom gépfegyverrel

Lezajlott az első tévévita az Egyesült Államok elnöki székéért folyó Clinton-Trump párharcban. Nem csak azért érdemes vizsgálni a jelenséget, mert a világ egyik legbefolyásosabb pozíciója a tét, hanem mert sokat elárul a demokrácia működéséről. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

A szavazás felelősség is

Akartok-e egy olyan országban élni, ahol egy barátotok/családtagotok közmegvetés tárgya lehet egy magánéleti választás miatt? Vagy ahol egy népcsoportot vagy vallási csoportot meg lehet bélyegezni? Honnan tudjátok, hogy nem ti vagytok a következők? Kupán Zsuzsanna, Németországban élő fordító, tolmács nyílt levele.


TOVÁBB

Se füst, se oltóanyag

Miközben a minisztérium azért aggódik, nehogy a parlament enyhítsen a dohányzás tiltásának szigorán, kanyarójárványról szólnak a hírek. Gyermekbetegség-járvány 2016-ban, amikor már szinte minden betegség megelőzésére léteznek oltóanyagok. Léteznek, de nem jutnak el oda, ahol szükséges – patetikusan fogalmazva – életfontosságú. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Pozsony előtt, Pozsony után

Románia mindenre rábólint, amit Brüsszel kér vagy javasol, próbálja kihasználni a természetes határai adta előnyöket. A román államfő az ET találkozó után újságíróknak elmondta, szeretné, ha valamelyik Angliából távozó uniós irodát vagy ügynökséget Romániába költöztetnék. Helyezkedni tudni kell. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Kultusz és irodalom

Nem gondolom, hogy itt kultuszról beszélni illetlenség volna, és nem hiszem, hogy nemzedékenként nem születhetnek valamilyen „társadalmi megrendelésekre reagálva” író-kultuszok. S ha igen, akkor ezek nem kizárólag a szerző mondataiból, „alanyaiból-állítmányaiból” következhetnek. Tamás Pál írása.


TOVÁBB

Túlélő iskola

Minden tanév végén és kezdetén lefényképezem, hogyan próbálják a marosvásárhelyi Bernády György általános iskolában a hulló vakolatot „ünnepi díszítéssel”, román és uniós zászlókkal eltakarni. Az évek során a diákok, a tanulók változnak, a romlás meg a zászlók maradnak. Hogyan élhető túl a rendszer? Parászka Boróka tanévkezdeti benyomásai.

 

TOVÁBB

Az igazi olimpia

Kire hasonlítunk jobban: egy mindenféle csodaszerrel felpumpált, utolérhetetlen félistenre, vagy pedig egy esendő, jól láthatóan sérült emberre, aki mégis megpróbál helytállni a szinte teljesíthetetlen kihívások közepette? Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB