Se füst, se oltóanyag

2016. 09. 22. 19:42

Miközben a minisztérium azért aggódik, nehogy a parlament enyhítsen a dohányzás tiltásának szigorán, kanyarójárványról szólnak a hírek. Gyermekbetegség-járvány 2016-ban, amikor már szinte minden betegség megelőzésére léteznek oltóanyagok. Léteznek, de nem jutnak el oda, ahol szükséges – patetikusan fogalmazva – életfontosságú. Simon Judit jegyzete.

 

A honatyák – ó, te drága kampány – enyhítenék a dohányzást korlátozó törvényt. Valamicske engedményt tennének a cigarettázó, szivarozó, pipázó választóknak, meg a kávéházaknak, bároknak, s talán a vendéglőknek is. Az egészségügyi minisztérium felcsattant, mintha megcsípték volna, merthogy – állítják a tárca szakemberei – a cigaretta több tízezer ember halálát okozza évente. A statisztikai adatot sem megerősíteni, sem cáfolni nem ildomos, mert az nem derült ki, hogyan is készült.

Ellenben nem ártana egy számadat arról, hányan nem élik túl a kórházi kezeléseket a különböző fertőzések, a higiénia hiánya és gyógyszerhiány miatt, hányan halnak meg, mert éppen nem működik ez vagy az a gép, mert nincs elég orvos, nővér, kisegítő személyzet.

Megjelentek a héten számadatok arról, hogy több száz gyermek kanyarós, ami azt jelenti, járvány van. Gyermekbetegség-járvány 2016-ban, amikor már szinte minden betegség megelőzésére léteznek oltóanyagok. Léteznek, de nem jutnak el oda, ahol szükséges – patetikusan fogalmazva – életfontosságú.

Az egészségügyi tárca mossa kezeit, és azzal érvel, hogy a szülők a hibásak, mert megtagadják, hogy beoltassák a gyermeküket. Persze vannak – finoman szólva – kevésbé intelligens, avagy monomániásan oltásellenes szülők, akik mindenféle bel- és külföldi kuruzsló, összeesküvés elmélet, esetleg egyházak befolyására kockáztatják a gyermekük egészségét, de nem ez a jellemző.

A jellemző az, hogy nincs elég oltóanyag. Kórházakba, háziorvosi rendelőkbe nem érkezetek meg a szerek. Újszülött-osztályokon aggódnak a szülők és az orvosok, mert például nincs amivel beoltsák a csecsemőt TBC ellen. A háziorvosi rendelőkben az orvosok kétségbeesetten próbálnak tenni valamit, de ameddig a szaktárca rá nem bólint, a legtöbb, amit tehetnek, hogy tanácsokkal látják el a szülőket.

Az oltóanyagok beszerzésére és forgalmazására árverést írt ki szaktárca, és csak a procedúra végeztével juthatnak a szérumok az egészségügyi intézményekhez, illetve háziorvosi rendelőkhöz.  Ezen nem háborodik fel az egészségügyi minisztérium, a tárca vezetője nem nyilatkozik a tévében arról, hogy miért nincsenek oltóanyagok, sem arról, hogy mennyiben felelős a járvány kirobbanásáért. A kórházak siralmas állapota, az oltóanyagok hiánya, a járványok nem közegészségügyi kérdések. Az ország lakosságának az egészségét csak a dohányzás veszélyezteti, ezen belül is a dohányzás tiltására vonatkozó jogszabály szigorának enyhítése. Ez is, az is pótcselekvés.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!