Hír plusz komment, szeptember 23.

2016. 09. 23. 15:11

Ferenc pápa szerint az olykor teljes népességet megbélyegző, sztereotipizáló újságírás annyira romboló hatású, hogy a terrorizmus egy formájának is nevezhető. A katolikus egyházfő erről az olasz újságírók szövetségének vezetői társaságában beszélt Rómában, ahol azt is hangsúlyozta, hogy a riportereket ma különösen nagy felelősség terheli, mert az embereknek soha nem látott mennyiségű információ között kell eligazodniuk. "Pletykákat híresztelni a terrorizmus egy formája. Ma már szavakkal is meg lehet gyilkolni valakit, és ez különösen igaz az újságírókra, mert az ő szavaik sokakhoz elérnek" - fogalmazott az egyházfő.

Én tovább mennék: a sztereotipizáló újságírás nem újságírás, hanem propaganda. (tsp)

Néhány olasz médiaszakember (paparazzo) a napokban Magyarországon igyekszik, ellenzékiek lejáratásán dolgozva igazolni a pápa kijelentését. (Sz. L.)

Kár, hogy a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének vezérkara nem hívta meg Ferenc pápát a MÚRE nagykárolyi közgyűlésére. Ki tudja, Őszentsége talán szakított volna időt arra, hogy megjelenjék körünkben, a Károlyi kastély termeiben, és velünk is megoszthatta volna az újságírók felelősségével kapcsolatos, nagyon reális és időszerű aggodalmait… (Sz. A.)

Talán most elhiszik a hitetlenkedők, hogy „a szó veszélyes fegyver”, a világégéseket, a népirtásokat, a holokausztot a szavak, újságcikkek, összeesküvés/elméletek előzték meg. (S.J.)

 

„Kérem, segítsen a szenátusi szavazáskor. Köszönöm. Gabriel Oprea” – ezt írta SMS-ben múlt pénteken minden kollégájának a gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt volt belügyminiszter. Oprea kedden a felsőházi szavazás előtt szóban is arra kérte a szenátorokat, hogy „ne adják ki” a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA). Lobbija eredményesnek bizonyult, ugyanis a szenátorok többsége a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonása ellen szavazott, így a DNA büntetőeljárása nem indulhat el. Csütörtökön viszont a közösségi oldalra írt bejegyzésben azt írta: tévedett, amiért a szavazás előtti napokban körüzenetben fordult segítségért a felsőházi honatyákhoz. „Sokan a szememre vetették, hogy menekülök az igazságszolgáltatás elől. Ez nincs így, ezért kérem a szavazás megismétlését” – fejtette ki ártatlanságát hangsúlyozva Oprea.

Nem menekül, csak próbálja elkerülni. (S.J.)

Én ezt a mentelmi jogot sosem értettem igazán. Milyen alapon gátolja a parlament az igazságszolgáltatás munkáját? Ha valakit igaztalanul citálnának bíróság elé, abból – normálisan – nem lesz vád, aki ellen pedig egy korrekt vádat össze lehet rakni, az álljon bíróság elé. (tsp)

Ideje lenne felvennie egy kommunikációs tanácsadót. Esetleg kirúgni az eddigit. (Sz. L.)

A doktorátustalanított exminiszter, mégtábornok Oprea valószínűleg felidézte felhőtlen ifjúságát, midőn (nem dák, hanem római) ősei kultúráját tanulmányozta elmélyülten. Egy latin bölcselem jutott eszébe, mely szerint: „repetitio est mater studiorum”, az ismétlés a tudás anyja. Szánva-bánva elhamarkodott lobbizását, most a szavazás megismétlését kéri. (Sz. A.)

 

Gylve Fenris Nagell, ismertebb nevén Fenriz, a black metálosok norvég pápája akarata ellenére képviselõ lett abban az oslói kerületben, ahol lakik. A black metal-legenda éppen legújabb albumán dolgozott zenekarával, amikor ismerõsei felkérték, hogy szerepeljen „tartaléklistán” a helyhatósági választásokon, hogy meglegyen a szükséges létszám. Ekkor még úgy gondolta, az egésznek nem lesz tétje, és megengedte, hogy feltegyék a nevét a listára. Ironikus kampányplakátnak egy macskájával, Mogyoróvajjal közös képet választott, amelyre ráírta: Kérem, ne szavazzon rám! Ez valószínûleg óriási hiba volt, az embereknek ugyanis annyira megtetszett Fenriz a macskával, hogy csakazértis rá szavaztak, a dalszerzõ pedig bekerült a képviselőtestületbe. A norvég törvények értelmében nincs lehetősége lemondani mandátumáról.

Hát, amilyen a felhozatal, egy macskás metálzenész nálunk is kiemelkedne a mezőnyből. (tsp)

Mindenért a macskák a hibásak. (Sz. L.)

Feltehetően Fenriz nem számolt azzal, hogy Mogyoróvaj, mint kampányarc, ellenállhatatlan. A nemkívánt siker után meg kellene győznie őcirmosságát arról, hogy a gazdi elfoglaltsága esetén, ő doromboljon/szunyókáljon a sztár helyén a tanácsteremben. (Sz. A.)

Ilyen veszély egyetlen pótlistán szereplő romániai jelöltet sem fenyeget. Egyikük sem merne macskával kampányolni. (S.J.)

 

Andrei Plăcintă, a sport és ifjúsági miniszteri tisztséget is viselt volt demokrata-liberális szenátor, Sorina Plăcintă fia előtt májusban feltételesen megnyílt a temesvári börtön kapuja. A fiatalembert egy 2010-ben elkövetett gyilkossági kísérlet miatt jogerősen hat év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték. Azt követően engedték feltéltelesen szabadlábra, miután négy évet letöltött a büntetéséből. Andrei Plăcintă kiszabadulása után rögtön állást keresett: az igazságügy-minisztérium által feljogosított tolmácsként és fordítóként a Galaci Ítélőtábla mellett fejtheti ki tevékenységét.

A feltételest biztos úgy értelmezte, hogy közel kell maradni a bírósághoz, s ha már ott van, dolgozik is. Gondolom nem volt mindehhez pilája, sok volt elítéltet alkalmaznak így. (tsp)

Felsőfokú vizsgája lehet az odabenti tolvajnyelvből. (Sz. L.)

Az Andrei-gyerek kora ifjúságától kezdve jó néhány ráncot varázsolt anyukája orcájára. Ugyanis a szépreményű fiatalember Svájcban (hol másutt?) tengetve középiskolás éveit, némi kábítószerügyletbe bonyolódott, de onnan Sorinának – kapcsolatai révén – sikerült hazamentenie őt. Szülői vigasz lehet számára, hogy a fia Temesváron kijáratos volt a sittről, és kijárt magának egy egyetemi diplomát. (Sz. A.)

Valahol dolgoznia kell januárig, ameddig megkapja az igazságügyben az államtitkári állást. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!