Erdély-menyegző - Csíkszeredában

2016. 09. 23. 15:43

A Háromszék Táncegyüttes október 4-én, kedden Csíkszeredában mutatja be Erdély-menyegző c. táncszínházi produkcióját. Az előadást 19 órától lehet megtekinteni a Csíki Játékszín nagytermében.

 

Fotó: Henning János

Az előadás színpadi világában Erdély és a menyegző fonódik össze, az otthon, a haza és a házasság. A keletkező élet - házasság - halál - újjászületés körforgása e táncköltemény, olyan valóság, ami a miénk lehet ma is, ha befogadjuk. „Erdélynek a magyar kultúrában, történelemben, művelődésben, tudományban elfoglalt szerepe, egyáltalán az erdélyiség, mint összmagyar kérdés egy nagyon univerzális, nagyon mélyre ható és magasságokba emelkedő közösségi problematika” – fogalmazza meg Mihályi Gábor rendező-koreográfus, rávilágítva arra, hogy a házasság ezzel szemben a lehető legszemélyesebb téma.

Az előadás történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt fontos szerep jut ugyanakkor a háttér animációnak. Izgalmas színként - a táncegyüttes életében először – négy fős kamarakórus is közreműködik a produkcióban.

Az előadás rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. A rendező munkatársa Orza Calin koreográfus, a dramaturgi Prezsmer Boglárka, a zenét Kelemen László szerezte. Az előadás jelmeztervezője Furik Rita, a díszletet, videót és animációt Ütő Gusztáv és Ferencz Hunor készítették.

Jegyek elővételben a Csíki Játékszín jegypénztáránál kaphatók.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!