Kinek a bölcsessége?

2016. 10. 05. 11:04

Tizenegy millió eurót kér a tulajdonában lévő Brâncusi-plasztikáért a művész barátjának leszármazottja. A kormány adna ötöt, s hatot remélt közadakozásból, ám alig 1,1 millió gyűlt össze. A márványba faragott nőalakot a határidő év végi lejárta után elárvereznék. Simon Judit jegyzete.

 

Andy Garcia alakítja Constatin Brâncusi szobrászművészt Mick Davis új filmjében. A két név jó mozit ígér, kérdés, mennyire lesz „élethű” vagy „kalandos” az amúgy érdekes életpályát 1957-ben lezárt világhírű művészről készülő film.

Brâncusiról sok szó esik mostanában ahhoz képest, hogy évtizedekig alig lehetett hallani valamit a kevés művet maga után hagyó, de annál jelentősebb alkotásokkal magát a művészettörténetbe beírt szobrászról. Az köztudott, hogy van az országban három ismert köztéri műve, előszeretettel fényképezgetik magukat mellettük, rajtuk – ki hogyan – a bel- és külföldi turisták. Az utóbbi időben, a nyilvános térben már szakemberek is foglalkoznak az életművével és az életével, beépült a köztudatba, mint számos olyan jeles román alkotó, aki külföldön, konkrétan Párizsban teljesedett ki művészileg, foglalta el helyét Európa és a világ élvonalában.

A média nem azért kezdett foglalkozni a jeles művésszel, mert idén van születésének 140. évfordulója, azért sem, mert jövőre lesz 60 éve, hogy elköltözött az örökkévalóságba, hanem mert a kormány úgy döntött, megveszi egyik kisplasztikáját, az 1907-ben készült Föld bölcsességét (Cumintenia pământului).

A szobor a művész egyik barátja leszármazottainak a tulajdona, akik nem hatódtak meg attól, hogy a művet a mester szülőhazája venné meg. 11 millió euróért hajlandók eladni, és ha év végéig a román állam nem fizeti ki az összeget, akkor árverésre bocsátják. (Az összeget lehet sokallni, de szakemberek már évekkel ezelőtt húszmillióra taksálták. Sajtóhírek szerint hat lehetséges vevő is várja a határidő lejártát.)

A kormány ötmilliót szánt a plasztikáért, ami ugye még a fele sem a vételárnak, és gondolt egy nagyot: a fennmaradó csekély hatmillió eurót a lakosságtól akarta összegyűjteni, gyakorlatilag lejenként. Szeptember 30-ig, a határidőig 1.163.034 euró gyűlt össze, százezer adományozótól. Sok pénz, de nem elég. A miniszterelnök meghosszabbítaná az adakozás időtartamát, hátha decemberig megveheti az ország a Föld bölcsességét.

Tudós, a kultúrát tisztelő és művelő ismerősöm mesélte, ő nem küldött pénzt a szoborra. Pedig tehetné – tette hozzá, mert sosem titkolta, hogy jómódú ember. „Aki vásárolni akar, legyen rá pénze, ne kölcsönből, ne könyöradományból flancoljon” – morogta elmenőben.

A Brâncusi életéről készülő filmet a napokban kezdik forgatni és vélhetően jövő év végén kerül a mozikba. Az alkotók Zsilvásárhelyre is elutaznak forgatni, ahol A csend asztala, A csók kapuja és A végtelen oszlopa található. A szobrász három emblematikus alkotását süti a nap és veri az eső. Hogy bölcs dolog-e ennyi pénzt adni a központi költségvetésből – amennyiben a további gyűjtés sem vezet eredményre – talán a csendben üldögélő szobrocskát kellene megkérdezni.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!