Mars a Marsra!

2016. 10. 12. 12:01

Bő két hete arról szóltak a hírek, hogy az Egyesült Államok törvénybe iktatta a Mars meghódítását, tegnap pedig Obama elnök írt egy cikket a CNN honlapján a vélemény rovatba a témában. Tasnádi-Sáhy Péter írása.

 

Amerika embert küld a Marsra! Lássuk be, szalagcímnek nem rossz, még ha a ködös elképzelések szerint csak 25 év múlva is teszi, ha tulajdonképpen igazából nem is ezen van a hangsúly.

Tény persze, hogy szeptember végén az Egyesült Államok Szenátusa kétpárti konszenzussal megszavazta a NASA költségvetését (nem sokkal nagyobb, mint a tavalyi) és az ezt garantáló törvényben valóban szerepel a szöveg a 25 éven belüli Marsra szállásról, illetve október 11-ei CNN-es publicisztikájában Obama elnök is nagyban lelkesedik, de messze nem ez a lényeg, baj lenne, ha ez lenne.
Természetesen lehet beszélni a világűr kolonizálásáról, az emberiség hosszú távú túlélése szempontjából a Földön kívül más élőhelyek felkutatásáról, de ez rövid távon még mindig science-fiction kategória, sokkal fontosabb, hogy egy ilyen távoli cél milyen hatással van az emberiség földi életére.
Első körben ugye ott van a számtalan találmány, ami a jövőbeni fejlesztéseknek köszönhetően könnyebbé teheti majd életünket, hiszen az űrkutatás eddigi évtizedei nélkül most nem lenne kézi porszívó, könnyű gázmaszk, termo-takaró, számtalan újítás a járműiparban, orvostudományban, mezőgazdaságban.
Aztán a gazdasági hatásokat sem feltétlenül kéne figyelmen kívül hagyni, hiszen a NASA messze nem magányos harcosként munkálkodik a projekten, Egyesült Államok szerte több mint 1000 cég dolgozik valamiféle magán űrprojekten, amennyiben komoly pénzek kerülnek a szektorba, ők helyzetbe kerülnek, a hatás pedig bizonyára továbbgyűrűzik egyéb iparágakba, új lökést adva az innovációnak.

Nem utolsó sorban pedig egy ilyen „Megyünk a Marsra!” jelszóval a tudomány és a csúcstechnológia egész egyszerűen menő lehet, menő marad, ezzel inspirálva a felnövekvő generációkat. Jelenleg Amerikában 100 ezer mérnök szerez diplomát minden évben, és ez a szám ilyen bátor víziókat komolyan véve csak nőni fog.
 

Könnyen előfordulhat, hogy végül az USA nem jut el egy emberöltőn belül a Marsra (mármint emberes küldetéssel), de hogy csak nyerhet az ügyön, az már most borítékolható. Hogy a körvonalazódó új világrendben az egyébként is ötlettelen oktatási rendszerbe alig fektető, összeszerelő országokkal mi lesz, innen nézve jobb nem belegondolni.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!