Komédiáznak Kolozsváron

2016. 10. 21. 12:49

Nyolcadik alkalommal szervezik meg Kolozsváron a Comedy Cluj nemzetközi filmfesztivált, október 21–30. között. A fesztivál hat helyszínén összesen 120 filmet és négy színházi előadást lehet majd megtekinteni. Sarány Orsolya programajánlója.

 

 

A Comedy Cluj Európa egyik legnagyobb filmfesztiválja, amelyen csak komédiákat vetítenek. Célja, hogy a világ több pontjáról összegyűjtött komédiákat elhozva Kolozsvárra, lehetőséget nyújtson a résztvevőknek a komédiának, mint filmes műfajnak minél alaposabb megismerésére. A fesztiválon idén másodszor nemcsak filmes, hanem színházi komédiákat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A négy színházi előadás közül hármat Radu Iacoban román színész rendezett. A Politik.on groteszk módon ábrázolja a politikai választások kulisszatitkait, az Emancipare a tinédzser kor utolsó pillanatait mutatja be, míg az After Hours című előadás két idegen bárbeli beszélgetésit prezentáljak a magányról, kommunikációról. Az Orb de mină, Bogdan Sărătean rendezésében, egy erdélyi falucskában zajló nyomozást mutatja be.

Az idei fesztivál kiválósági díjjal ismeri el Răzvan Vasilescu román színészt, aki mindig rajongott a komédiáért, holott többnyire drámai szerepeket játszott. A fesztiválon a Era OK și la 60 egyszemélyes előadásában az élet apró örömeit, csodáit és paradoxonjait mutatja be, jelenkori komédiaírók szövegein keresztül. A stand up comedyt élőben, október 28-án, 19:30-tól tekinthetik meg az érdeklődők a Győzelem Moziban.

Idén nyolc ország nyolc filmje versenyzik a Comedy Cluj trófeáért. A nyolc filmet Szaúd-Arábiából, Olaszországból, Németországból, Spanyolországból, Izraelből, Brazíliából, Franciaországból és a Fülöp-szigetekről nevezték be a fesztivál versenyére. A filmeket egy öttagú, hazai és külföldi szakértőkből álló zsűri fogja majd értékelni: Florian Mischa Böder, tavalyi Comedy Cluj közönségdíjasa, Ronan Doyle, ír filmkritikus, Sophia Freeman, a London Comedy fesztivál egyik szervezője, Carl Haber, amerikai filmes szakember, illetve Domnica Cîrciumaru, román filmes szakember.

A fesztivál nyitóeseménye október 21-én, este hét órakor kezdődik a Florin Piersic moziban a Hunt for the Wilderpeople című új-zélandi filmmel. A filmet Taika Waititi írta és rendezte, Barry Crump könyve alapján. A film egy lázadó gyerek és mostoha nagybátyjának eltűnését és előkerítését mutatja be az új-zélandi vadonban. A kalandos és humoros film számos díjat bezsebelt már: közönségdíjat a Fantázia Fesztiválon és az Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon is, elnyerte a Legjobb nemzetközi film díját a Galway Film Fleadh-en, illetve a Legjobb filmnek járó díjat bostoni, seattle-i és san francisco-i filmfesztiválokon is.

A fesztivál hat helyszíne: a Iulius Mallban található Cinema City, Florin Piersic mozi, Győzelem mozi, Dacia Mozi, Studio 26, illetve a Román Nemzeti Színház, ahol a négy színházi előadás tekinthető meg.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!