Erdélyi Riport » Kultúra » 3. oldal

Az erdélyi magyar „s”

Két szelíd és barátságos mondatban is felizzik a feszültség Erdély közepén. Markó Béla verseit magyarul és románul is bemutatták Marosvásárhelyen. Kik lépik át a kerítést? Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Amiről nem beszélünk

Tamás Kincső A Csinált-patak állatkertje című novelláskötetét Tasnádi-Sáhy Péter ajánlja az olvasók figyelmébe.


TOVÁBB

Barokk világ kortárs térben

Sok éve, egy fehér bull terrierrel, egy madárszárnnyal és egy vörös drapériával kezdődött az egész. Véletlenül bukkantam rá a festményre az interneten, név és cím nélkül. Nem hagyott nyugodni. Pár napos intenzív kutatás a világhálón, s végre megvolt. A festőművész, akinek alkotása ennyire lenyűgözött, Temesváron született, Fikl György, akinek festményei az angol királyi család magángyűjteményében is fellelhetőek. Kemenes Henriette interjúja.


TOVÁBB

Színházünnep aktualizált kiskacsával

Bemutatóval, köszöntőkkel és igazi bulival ünnepelte a Szigligeti Színház és annak Lilliput Társulata a Színház az iskolában, iskola a színházban programot a bábszínházban, illetve a Szigligeti Stúdió teraszán. Simon Judit az előadást is megtekintette, s a fiatalok bulijába is belekóstolt.


TOVÁBB

HolnapFeszt: ellesett pillanatok

Egy hete ugyan vége már az idei váradi HolnapFesztnek, a társművészeti minifesztiválnak, amely egy békebeli nappaliba is befér, néhány kép erejéig felidézzük a történteket.


TOVÁBB

Útravaló nem haladóknak

Napi politikai költészet is lehetne Markó Béla Kerítés című kötete, ha az aktualizáló olvasathoz ragaszkodunk. Ne tegyük! Merészkedjünk tovább a szövegek ösvényein és zárványain. Parászka Boróka olvasónaplója.


TOVÁBB

HolnapFeszt a szecesszió házában

A Várad Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület ismét megrendezi társművészeti fesztiválját, a 2012-ben alapított, az idén immár harmadízben jelentkező nagyváradi HolnapFesztet.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Helikon?

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon jelent meg a Helikon folyóirat hétszázadik lapszáma, amely a hétszáz éves Kolozsvárt és a kolozsváriság fogalmát járja körül. A lapszámról, a szerkesztőség mindennapjairól és a folyóirat jövőjéről André Ferenc szerkesztőt kérdezte Sarány Orsolya.


TOVÁBB

A zűrzavar vonzalmában

Amedeo Di Francesco olasz irodalomtörténész mesélt a magyar irodalom iránt rajongásáról a 90 éves Korunk rendezvénysorozat Kolozsvári Magyar Napokon szervezett estjén. Sarány Orsolya tudósítása.


TOVÁBB

Fotóhistória a váradi várban

Románia első fotóművészeti és fotótechnikai múzeumát nyitották meg augusztus 8-án, hétfőn este a nagyváradi Várban. A több mint kétszáz érdeklődő, a gyűjteményt megalapító Tóth István retrospektív kiállítását is megtekinthette. Szűcs László tudósítása.


TOVÁBB