Fotóhistória a váradi várban

2016. 08. 09. 11:56

Románia első fotóművészeti és fotótechnikai múzeumát nyitották meg augusztus 8-án, hétfőn este a nagyváradi Várban. A több mint kétszáz érdeklődő, a gyűjteményt megalapító Tóth István retrospektív kiállítását is megtekinthette. Szűcs László tudósítása.

 

Két Mezey Lajos fotográfia a 19. század közepéről, Mezey András gyűjteményéből

 

Még mindig csak ismerkednek a váradiak a nemrég felújított váradi várral, amely egyre inkább bekapcsolódik a város kulturális, turisztikai vérkeringésébe, s e kijelentés akkor is igaz, ha nem is minden rendezvény mutat jól a megújult falak között. Az épületegyüttes már csak azért is ismeretlenül ismerős, hiszen bizonyos részei eddig, vagy életveszélyes állapotban omladoztak több generációnyi idő óta, vagy olyan intézménynek adtak helyet, amelyek nem voltak nyilvánosak a nagyközönség előtt. Néhány hónapja új intézményként jelenik meg a fejedelmi palota falai között a Vár- és Városmúzeum, s ennek néhány termében, egyik részlegeként várja majd a látogatókat a fotómúzeum. (Hadd jegyezzem meg, minden szint akadálymentesítéséről gondoskodtak, remélhetően működnek is a bizonyára méregdrága szerkezetek.)

Tóth István a hatvanas évekből származó, legrégibb fotóival

 

Nem túlzás azt állítani, az ismert váradi fotóművész, Tóth István több évtizedes tudatos gyűjtőmunkája eredményeként összeállt anyag ma a vár kulturális kínálatának legérdekesebb része, valóságos ékszerdoboz. S fontos az is, ami nem látványos: a több mint tízezer euró értékű tárgyadományok mellett Tóth a vármúzeum könyvtárának adományozta kétezer kötetes fotószakkönyv-gyűjteményét is.

 

Megidézett hajdani képírók

Gyenge Rozália volt az első szakképzett váradi fotós hölgy

 

A terembe lépő először az első váradi fotográfus, az 1820-ban született Mezey Lajos festőművész eredeti képeivel és személyes tárgyaival találkozhat, míg a szomszédos tárló az első szakképzett váradi fotográfus nő, Gyenge Rozália alakját eleveníti fel, akinek tanára a holnapos költő, fényképész, Miklós Jutka volt, aki egy időben a mai Ady Endre Emlékmúzeumban működtetett labort. Jelen voltak mindkét megidézett fotográfus családtagjai, akik jóvoltából, egyelőre öt évre, kölcsön kapta a gyűjtemény az értékes tárgyakat, műalkotásokat.

A további tárlókban rengeteg régebbi-újabb fényképezőgépet, kiegészítő eszközöket láthatunk, az analóg technikához a különböző korokban használatos vegyszereket, filmeket, lemezeket, edényeket, nagyítókat, szárítókat. A fiatalabb szemlélőknek bizony már magyarázatra van szükségük ahhoz, hogy ezek akár csak két-három évtizeddel ezelőtt is mire szolgáltak. Még egy fotószalon díszletelemei is helyet kaptak a kiállításon, valamint képek és dokumentumok a váradi fotósélet utóbbi néhány évtizedéből. Mint elhangzott, a gyűjtemény folyamatosan bővíthető.

 

Ötven év száz képe

Az első váradi fotográfus, Mezey Lajos festőművész emlékét is megidézi a gyűjtemény

 

Jellemző a rendkívüli érdeklődésre, hogy a tolongást elkerülendő, a fotómúzeumi részbe csak több váltásban tudták az érdeklődőket bebocsátani. Két további teremben, elegáns megjelenítésben, Tóth István mintegy száz fekete-fehér és színes munkáját tekinthettük meg. Amint az a megnyitó beszédekben is elhangzott, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a hazai fotósélet egyik legaktívabb alakítója, a nemzetközi Euro Foto Art Egyesület alapítója és vezetője, sok száz hazai és külföldi tárlat szervezője, elsősorban maga is fotóművész.

1968 és 2015 között exponált művei közül emlékezetes többek között a felszámolt nagyváradi Olaszi temetőt megidéző sorozata, remek portréi, szociofotói, színes tibeti és kínai sorozata, dél-bihari magyar népviseleti sorozata. Persze, menedzseri mivoltára jellemző, hogy a múzeumnyitás napja valóságos fotó-maratonná bővült, hiszen a nap folyamán további két fotótárlatot nyitottak a városban. (A Brassó megyei Négyfaluból érkezett, többszörösen díjazott Magdó István képei a Fotó Art Galériában láthatók, míg a csíkszeredai Prizma fotósklubot vezető Szabó Attila huszonnégy nagyméretű munkája a várban, a Fejedelmi palota A épületrészének földszintjén.)

 

A hétfő esti ünnepi múzeum- és kiállításnyitón, az alapító Tóth István 65. születésnapján, a Vármúzeum előadótermében házigazdaként Dumitru Sim üdvözölte a megjelenteket, a kiállítást Ramona Novicov művészettörténész és Szűcs László méltatta, beszédet mondott Biró Rozália szenátor, továbbá közreműködött Lucian Malita (hegedű), Thurzó-Sándor József (brácsa), valamint Alexandrina Chelu (ének), Florian Chelu (gitár) és művésztársaik.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!