Színházünnep aktualizált kiskacsával

2016. 09. 12. 22:43

Bemutatóval, köszöntőkkel és igazi bulival ünnepelte a Szigligeti Színház és annak Lilliput Társulata a Színház az iskolában, iskola a színházban programot a bábszínházban, illetve a Szigligeti Stúdió teraszán. Simon Judit az előadást is megtekintette, s a fiatalok bulijába is belekóstolt.

 

Tóth Tünde rendező A rút kiskacsa című meséből olyan előadást állított színpadra, amely egyszerre szívmelengető és vicces, egyaránt szól a gyermekeknek és a felnőtteknek. Divatos szóval élve családi előadás, hiszen ez a rút kiskacsa és ezek a mesélő fiúk olyan okosak, hogy bizony anyuka és apuka is megszívlelheti, amit a színpadon lát.

Andersen klasszikus meséjét Zalán Tibor író, költő, dramaturg dolgozta át, korszerűsítette. A mesét mindenki ismeri, Czvikker Katalin dramaturg és Tóth Tünde rendező az előadáshoz és a szereplőkhöz alkalmazta, valamint némiképpen aktualizálta a szöveget. Éppen csak annyira, hogy az előadás felnőtt nézőjének eszébe jusson, a kirekesztésnek, az elutasításnak, a másság megbélyegzésének a gyermeke és maga is alanya lehet, ha úgy alakulnak a körülmények.

Bárki lehet rút kiskacsa a baromfiudvarban, bárki találkozhat az elutasítással csak azért, mert más, mint a többség, mert nem tud úgy dalolni, viselkedni, mint a baromfiudvar lakói. Olyan helyzetbe is kerülhet, mint rút kiskacsánk, hogy egyedül marad mindaddig, ameddig megtalálja a maga közösségét, és szállhat magasra, repülhet megvalósítani az álmait. A rút kiskacsából gyönyörű hattyú lesz, mert nem tagadta meg önmagát, csak azért, hogy megfeleljen annak a közösségnek, amely feltételeket szabott a befogadásáért.

Megijedni nem kell, az előadás korántsem ilyen komoly, hanem játékos, ötletekkel teli. A csillogóan tehetséges gyermekek, a nagyszerű színészi játék és remek zene, a könnyed (korántsem egyszerű) koreográfia a szellemes, szívet melengető előadás összetevői. Dinamikája, ritmusa, humora van, tele vicces jelenetekkel, s mégis, a gyönyörűséges zárókép, amikor a hattyúk elröpülnek a felhők felé, bizony elszorítja a torkunk. Mert mi lehet annál szebb, mint amikor az álom teljesül.

A gyermekek elsősorban a történeten izgulnak, nagyokat nevetnek a táncokon, a mozgáson, a szövegen, de az előadás után olyat is hallottam egy kilencéves forma kisfiútól, hogy bizony senkit nem szabad bántani, ha nem éppen olyan, amilyenek mi vagyunk.

Én meg eljátszottam a gondolattal, mivé válik a mi rút kiskacsánk, ha úgy dönt, megfelel az elvárásoknak, és Molnár Ferenc szavai jutottak eszembe: a liba is fehér madár.

Előadás után mindenki átvonult a Szigligeti Stúdió teraszára, hogy megünnepeljék a Színház az iskolában, iskola a színházban program ötödik születésnapját. A fehér teremben finom ételek és sütik, a teraszon lemezlovas, filmvetítés várta a fiatalokat, akik részesei voltak az elmúlt öt évben a programnak, továbbá az önkénteseket, valamint a Szigligeti Tanoda és Báboda volt és jelenlegi „tanulóit”.

Czvikker Katalin főigazgató a rögtönzött színpadra hívta a programok támogatóit: Biró Rozália szenátort, Derzsi Ákost, az Europrint nyomda és kiadó vezetőjét, a programban résztvevő iskolák vezetőit, illetve képviselőit, a rendezőként, mentorokként részvevő színészeket és nem utolsó sorban a fiatalokat, akik a Szigligeti Színház idei jelszavát – Színházba járni jó – hordozó kulcstartót kaptak ajándékba azokhoz a jelképes kulcsokhoz, melyeket a színház programjai során gyűjtöttek.

A főigazgató megfogalmazása szerint az elmúlt öt évben „nem feltétlenül az előadások gyártása volt a fő cél. Mindannyian, a munkatársaimmal, a színészrendezőkkel, támogatóinkkal és az oktatási intézmények vezetőivel együtt megpróbálunk a kezetekbe kulcsokat adni” – mondta Czvikker Katalin, és hozzáfűzte: a jelképes kulcsokkal az önismeret, az önbecsülés és az önértékelés felé nyithattak ajtókat a fiatalok, akik az ünneplés „hivatalos” részét követően a színészek társaságában buliztak.

Fotók: Fülöp Crisan Olivér

 

Hans Christian Andersen – Zalán Tibor:

A rút kiskacsa

Rendező: Tóth Tünde

Koreográfus: Györfi Csaba

Zeneszerző: Bakk-Dávid László

Látvány: Cristina Breteanu

Vetítés: Ozsváth Zsuzsa

Dramaturg: Czvikker Katalin

Korrepetitor: Varga Imre

Szereplők: Bődi Csenge, Bődi Kincső, Budai Zsófia, Búzási Patrik, Csiki Roland Ádám, Dóczi Richard, Éhik Brigitta, Guba Áron Máté, Harn Sámuel Alexander, Illés Jázmin, Kapalai Gergő Márk, Kiss Dénes Botond, Kiss Virág Sára, Kiss Dóra, Nagy Tímea, Oszaczky-Butkay Gergő, Soós Anna, Szűcs Tamás, Szatmári Loretta, Trubács Vivien, Vajna Brigitta, Vas Virág, Wagner Áron

Színészek: Csepei Róbert, Hanyecz Debelka Róbert, Oláh Anikó Katalin, Stéfán Bodor Mária

Zenészek: Csepei Róbert, Hanyecz Debelka Róbert, Varga Imre, valamint Ozsváth Zsuzsa irodalmi titkár



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!