HolnapFeszt: ellesett pillanatok

2016. 09. 11. 18:54

Egy hete ugyan vége már az idei váradi HolnapFesztnek, a társművészeti minifesztiválnak, amely egy békebeli nappaliba is befér, néhány kép erejéig felidézzük a történteket.

 

Ramona Novicov művészettörténész, házigazda és Simon Judit újságíró, szervező látszólag főpapnői áldást oszt a drága közönségre, valójában megnyitó beszédeikbe fognak bele igen nagy átéléssel.

 

A megzenésített versekkel koncertező Körömvirág Együttes Berettyóújfaluból érkezett. A gitáros Kocsis Csaba éppen összehajol a hegedűs Miczura Károllyal, aki egykor a száztagúban is húzta, most a háromtagút erősíti. Szászné Ökrös Beáta énekes éppen belépni készül a dalba.

 

Legújabb verskötetében, a Kerítésben Markó Béla szabadversekkel jelentkezik, s ugyan erős késztetést érez arra, hogy felhagyjon politikai karrierjével, azért a helyes irányt most is meg tudja mutatni a kérdezőnek.

 

Talányos gesztus, netán a kérdező nem meri megnézni, kit faggat, nem jut eszébe a következő kérdés, esetleg ráeszmél, hogy elfelejtett macskaeledelt vásárolni.

 

Az előadók észrevétlenül elkeveredtek a közönség sorai között. A taps valójában Kocsis Csaba és zenésztársai ráadásának szólt, amely hogy, hogy nem, egy megzenésített Markó vers volt.

 

Ha már társművészeti fesztivál: a Darvas ház emeleti teraszán, szünet idején Ujvárossy László képzőművész társaságában Szilágyi Aladár sajtóművész, a háttérben Lipcsei Márta reálszakos költő.

 

A HolnapFeszt beragyogta a váradi éjszakát, legalábbis az Élő Várad rendezvényen éppen az nem látszik, hogy Mihók Tamás egy mobiltelefon fényénél olvassa fel egy versét és egy fordítását.

 

A helyszín ugyanaz, néhány órával korábban: a Darvas ház teraszán Tasnádi-Sáhy Péter vezényletével Nagyvárad és a progresszió kapcsolatának múltjáról és jelenéről szólt a beszélgetés.

 

Bíró József színművészre sokan voltak kíváncsiak Váradon, pedig tisztázódott, hogy ő igazán Biharpüspökiben született, s annak, aki még nem tudta, azt is elmesélte, miért hívják őt Lónak.

 

Forgách András immár igazi törzsvendége a váradi irodalmi rendezvényeknek. A képbe belóg egy fotó: a MÚRE sajtófotó-kiállításának egy darabja.

 

Miközben Forgách András Simon Judit kérdéseire válaszol, Péter I. Zoltán, a Várad folyóirat szerkesztője és Ramona Novicov, az új Forgách-mű, az Élő kötet nem marad kihajtogatható, dokumentum-fotókat rejtő borítójával ismerkedik.

 

Fotók: Tasnádi-Sáhy Péter, Tóth Hajnal, Szűcs László

A beszélgetések szerkesztett változatait hamarosan olvashatják az Erdélyi Riportban.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!