Erdélyi Riport » Kultúra » 4. oldal

A későkádárkor skizofréniája

Újra és újra széteső családok, sosem volt szeretők, meggyilkolt és gyilkoló apák. Egressy Zoltán regénye lehet krimi, lehet családtörténet, lehet figyelmeztetés, vagy vigasz. Parászka Boróka olvasónaplója.


TOVÁBB

Így működik a török cenzúra

Isztambul a „névtelen nyilatkozók” városa a sikertelen puccskísérlet után. Nehéz szóra bírni a helyi ellenzéket, még nehezebb beszélgetésre alkalmas helyet-időt találni. Kivételt képez az az ismert színész, aki otthonában fogad a leszámolások napjaiban, hosszan, alaposan ismerteti a kormányzat megfélemlítő technikáit. Van oka az elszántságra. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Csontváry és a falra hányt borsó

Egy értékes kiállítás megtekintéséhez is elkél némi civilizációs előképzettség. Bögözi Attila jegyzete a csíkszeredai Csontváry-kiállítás egyik művének sajátos hírnevéről és következményeiről.


TOVÁBB

A végső maszk: a maszknélküliség

Elhunyt Esterházy Péter író. Hatvanhat éves volt. 2007-ben nagyváradi közönségtalálkozója, a Törzsasztal est előtt járt az Erdélyi Riport szerkesztőségében. Könyveinek utóéletéről, az idegen nyelvű kiadások hatásairól, írói műhelytitkokról, irodalmi kategóriákról, a kritika szerepéről, a fontos, de rossz művek diktatúrabeli legitimitásáról, illetve Európa esélyeiről beszélgettünk. Szilágyi Aladár és Szűcs László akkor készült interjújával búcsúzunk Tőle.


TOVÁBB

Nem szenvedek magyarságból hiányt, kösz!

Kun Árpád Norvégiában élő író volt a Látó évadzáró estjének vendége, akit Vida Gábor, a folyóirat szerkesztője kérdezett. A marosvásárhelyi G Cafeban elhangzottakat Parászka Boróka rögzítette.


TOVÁBB

A megszólaltatott Atlantisz

Újabb színvonalas egyéni kiállítás nyílt a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. A ceglédi Apáti-Tóth Sándor Atlantisz című tárlatát Szűcs László méltatja.


TOVÁBB

Ki leszek – ki vagyok?

Ötödik évét tapossa a nagyváradi Szigligeti Társulat Színház az iskolában – Iskola a színházban című színházi nevelési programja. A diákok idén egy klasszikus darab helyett, önmagukat vették górcső alá színész-mentoraik segítségével, a Ki leszek, ha nagy leszek? kérdésre keresve a választ. Az őszi bemutatót előkészítő, eddigi munkát összegző zártkörű műhelybe Tasnádi-Sáhy Péter osont be.


TOVÁBB

Ódzsa könyve, Ódzsa élete

Könyvbemutatóval és díjátadásokkal gyakorlatilag végéhez ért a nagyváradi Szigligeti Színház idei évada. Hogy milyen évadot zárt a három társulat, arra visszatérünk, most a szezonzárás ünnepélyes, illetve különleges pillanatait vegyük számba. Simon Judit írása.


TOVÁBB

A Melodeustól zengett a ZUG

Minden előítéletre rácáfolva, formaújító koncerttel zárta az évadát a Melodeus kolozsvári kórus. Május 19-én, a Váróterem Projekt független színház udvarán (a ZUG-ban) VJ Lamaskier vizuális művész egészítette ki a fellépést. A nézők gumiabroncsokon, tákolt padokon, üdítős rekeszeken is ültek, miközben a kórustagok foszforeszkáló rudacskákkal világították meg a kottáikat és egymást. Sarvadi Paul tudósítása.


TOVÁBB

Egy korty levegő a Parno Graszttal (Nem választási napló)

A Parno Graszt (jelentése: fehér ló, ami a tisztaság és a szabadság jelképe) roma népzenei együttes koncertezett Marosvásárhely központjában. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB