Erdélyi Riport » Kultúra » 5. oldal

Múzeumok telt házas éjszakája

A Múzeumok Éjszakáját Nagyvárad egyik legújabb kulturális létesítményében töltötte sokadmagával Simon Judit.

 


TOVÁBB

Kortárs az egész világ - hat tárlat az Ecsetgyárban

A kolozsvári Ecsetgyár művészeti galériáiban egyszerre nyitottak meg hat kiállítást május 10-én. Az első két órában látogatók százai jelentek meg, a több szintes épületben nagy volt a nyüzsgés. Le-fel sétáltak a műkedvelők az emeletek között, s élvezték a napsütést az épület tetején kialakított függőkertben. A sok fiatal, a kisgyerekes családok, az extravagáns hipszterek és a külföldi kurátorok vagy műgyűjtők jelenléte újra bebizonyította, Kolozsvár egy dinamikus és élettel teli művészetkedvelő város. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul tárlatajánlója.


TOVÁBB

Réz

„Játékos ember volt, játékos férfi. Játékos férfi is. Nem az, aki pókerarccal pókerezik, hanem az, és ő az egyetlen ebben a játszmában is, aki pókerarccal pasziánszozott!” Kőrössi P. József írása a napokban elhunyt Réz Pálról.


TOVÁBB

Fellini árnyéka

Kozma Attila Férfiak, Nők, Fellini című koreográfiájával Nagyváradon vendégeskedett a Miskolci Balett. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Ceauşescu, az oltyánok és a III. Richárd

Krajován tizedik alkalommal rendezték meg a Shakespeare Nemzetközi Színházi Fesztivált, ahol ismét világhírű társulatokat láttak vendégül. Április 14. és 23. között egymást váltotta a színpadon a Tokiói Arte Saitama Színház, az A&M dél-afrikai társulat, a Worcester Repertory Színház Nagy-Britanniábol, az Izraeli Beer-Sheva Színház, vagy a szentpétervári Baltic House, amely egy Luke Perceval által rendezett darabot mutatott be. Messze a legnagyobb várakozást a Berlini Schaubühne III. Richárdja keltette, Thomas Ostermeier redezésében. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul írása.


TOVÁBB

A bukaresti opera fantomjai

A Bukaresti Nemzeti Operában kirobbant botrány túlhaladja az intézmény kereteit, mi több, a szereplők nemzetközi ismertsége miatt az ország határait is. A személyes kicsinyességeken, szakmai vitákon túl belekeveredett a politika, valamint a lappangó idegenellenesség, amely változások és választások időszakában felerősödik. Ami az Operában történt, részben politikai játék, részben keresztmetszete annak az „összevisszaságnak, amely a romániai kulturális életet jellemzi”. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

A szecesszió reneszánsz nagyasszonya

Megérkezett Nagyváradra gróf Bánffy Miklós múzsája. Szebeni Zsuzsa kutató ezúttal Bormemissza Elemérné Szilvássy Karolát mutatja be érdekes pannókkal, izgalmas írásokkal. A szecesszió asszonyát, stílusosan a váradi szecessziós építészet egyik legszebb házában mutatták be, a Darvas – La Roche villában. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Szentgyörgyi életképek forgatag előtt

Csütörtökön, április 21-én, átutazóban jártam Sepsiszentgyörgyön, ahol a 25. Szent György Napok ugyan már egész napos, színvonalas programmal várta a város lakóit illetve az odalátogató turistákat (gyermekszínjátszó találkozó, a brassói Arlechino bábszínház nagyváradi Lilliput, illetve Szigligeti Társulat, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, illetve a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadásai, jazz és elektronikus zenei koncertek), de a városközpontot megtöltő programokra még csak készülődtek a szervezők. Kép és szöveg: Tasnádi-Sáhy Péter.


TOVÁBB

Könyvéhes Kolozsvár a kaszinóban

Összeturkáltak csaknem 2000 könyvet. Az élő könyveket rongyosra lapozták a bérlők. Volt nyelvgabalyító kvíz játék, hangulatos verssarok, szelfizőfal picit lagzi módra, és hallássérültekből összeállt jelelőkórus. Az írólányok a nők szerepéről beszéltek az irodalomban, a férfiak pedig a költészet fontosságán agyaltak. A Könyvturin kellemes és barátságos volt a hangulat. Meggyőződhettünk arról, hogy az ingyen könyvekre óriási az igény. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul írása.


TOVÁBB

25 éves a Szent György Napok

Sepsiszentgyörgyön idén 25. alkalommal szervezik meg a városnapokat, amely 2016  április 16-án kezdődött és 24-én vasárnap, a sárkányölő névnapján ér véget. Fám Erika fesztiválajánlója.

 


TOVÁBB