25 éves a Szent György Napok

2016. 04. 18. 15:48

Sepsiszentgyörgyön idén 25. alkalommal szervezik meg a városnapokat, amely 2016  április 16-án kezdődött és 24-én vasárnap, a sárkányölő névnapján ér véget. Fám Erika fesztiválajánlója.

 

A sokarcú rendezvénycsomagnak köszönhetően, mindenki találhat magának valót a 9 nap programkínálatából. Minél több résztvevőt próbálnak megszólítani a szervezők, minden korosztály számára akad bőven minden napra egy pár esemény, amelyre szívesen ellátogathatnak majd. Arra is odafigyel a Sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda, hogy a Szent György Napok kínálatában minél szélesebb ízlésvilág, illetve értékrend jelenjen meg, természetesen ügyelve azokra a keretekre, amelyet az iroda, a város, a térség képvisel. Ennek jegyében a változatosság egyértelmű velejárója a bő egyhetes eseménysornak, sportrendezvények, hagyományőrző tevékenységek, néptánc, népzene, kézműves foglalkozások, tudománynépszerűsítő előadások, vallásos események várják az érdeklődőket. Minthogy Sepsiszentgyörgy hangsúlyosan a kultúrára épít, a városnapok erősségét is a kulturális rendezvények jelentik, olyan neves előadók, társulatok, személyiségek érkeznek, amely nemcsak a helyi közönséget vonzzák be, hanem Erdély-szerte nagy az érdeklődés egy-egy kiemelkedő előadásra vagy koncertre. A város mindenik kulturális intézménye kiveszi részét a minőségi programkinálat kialakításában, szervezésében és lebonyolításában, de természetesen számos alapítvány, egyesület, egyház, illetve magánszemély odaadásának is köszönhető, hogy gördülékenyen zajlik számos párhuzamos esemény.

Tüzijáték helyett az idén lampionok eregetésével ér véget a városünnep

 

A szabadtéri koncertek bizonyultak az eddigi kiadások során is a legvonzóbbnak és a legtöbb embert mozgattak meg, az ingyenes zenei rendezvényekre többnyire olyan ismert előadókat hívnak meg, akik sokak kedvencei és sokak számára bírnak sajátos jelentőséggel. Itt természetesen magyar énekesek és zenekarok élveznek prioritást, de minden évben a meghívottak között szerepelnek nemzetközi hírességek is. Idén a Karthago, a Pokolgép, a Zenevonat (egykori LGT tagok) adnak koncertet a nagyszínpadon, de Bonnie Tyler is fellép. Más műfajok is szép számmal képviseltetik magukat, a klasszikus zene kedvelői Bogányi Gergely, Kárász Gergely egyéni koncertje mellett, a marosvásárhelyi Transilvanian Wind Ensemble, a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjein vehetnek részt. A Jazz és blues klub kínálatában, amelyet a MUKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervez, április 19-21. között a Park vendéglő Di Stefano bárjában, fellép a Jazztoday, a Malter Ego, a Border Split, az Elek István Quintet, a Black Betty illetve a Rambling Blues Trio.

A Zenevonat produkcióban az LGT muzsikusai lépnek fel

 

A színházi előadások is erős vonulatát képezik a Szent György Napok kínálatának, hiszen számos vendégtársulat produkciójával találkozhat a közönség, hasonló meghívott előadásokra csupán a kétévente sorra kerülő fesztiválok keretében kerül sor. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Bartis Attila: Rendezés (r. Bartis Attila) darabját játssza, a Kolozsvári Állami Színház Tadeusz Slobodzanek: A mi osztályunk (r. Bocsárdi László) előadását mutatja be a helyi közönségnek, a nagyváradi Szigligeti Színház Csíky Gergely: Buborékok (r. Novák Eszter) című előadásával, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hattyúdal (r. Sinkó Ferenc) produkciójával lép fel. Sok bábszínházi előadásnak örülhetnek a kicsik és nagyobbacskák, lesz országos diákszínjátszó fesztivál is. Nemcsak gyerekeknek muzsikál a Tükrös és a Kolompos együttes valamint a Tárkány Művek, Berecz András meséi pedig életkortól függetlenül bárkinek szólnak.

Az irodalmi események jó részét a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezi, elsődlegesen azt a célt követve, hogy közelebb hozza az olvasóközönséghez a kortárs irodalmat, főként a kortárs magyar irodalmat. Többnyire közönségtalálkozókon ismerhetik meg az érdeklődők az alkotókat, írókat, költőket. Három külön szálon futnak az események. Az egyiken Szegő János magyarországi kritikus, szerkesztő beszélgetett három szerzővel: Marnó Jánossal, Kiss Noémivel és Bartis Attilával. A másikon Péczely Dóra, magyarországi szerkesztő, kritikus, a Tilos az Á kiadó vezetője visz el három kortárs írót, három iskolába: Kemény Zsófit a Mikes Kelemen Elméleti Líceumba, április 19-én, Laboda Kornélt a Plugor Sándor Művészeti Líceumba, április 19-én és Nényei Pált a Székely Mikó Kollégiumba, április 20-án. Gergely Edó Monyónyár című könyvét (április 20-án) mutatják be és lesz közönségtalálkozó Lucian Dan Teodorovici jászvásári és Daniel Bănulescu bukaresti, magyar nyelvre is fordított írókkal, valamint Jeney Zoltán, Havasi Attila, Györei Zsolt magyarországi írókkal, költőkkel.

Az irodalmi programokat a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezi

 

Képzőművészeti eseményekre is sor kerül a hét folyamán, a hét elején két kiállítás is megnyitja kapuit. Az Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK) a Mesterkulcs című tárlat a Magyar Művészeti Akadémia iletve az Egri Kepes Intézet társzervezésében jött létre, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Munkások ünnepe elnevezésű csoportos nemzetközi kiállítás ad alkamat a kortárs vizuális művészet legújabb alkotásaival való találkozásra.

Bár hivatalosan a 2016-os évet Sepsiszentgyörgyön a kép évének kiáltották ki, a városnapokon a képiségnek nem jutott teljeskörű képviselet, hiszen a filmművészet kiszorult és a fotóművészet is csak érintőlegesen van jelen. A mozgóképes alkotások hiánya azzal is magyarázható, hogy nem készült el a felújítás alatt álló mozi épülete, azonban érdeklődő minden bizonnyal lett volna néhány játékfilmre, főként ha a új magyar alkotásokat, filmeket, rendezőket, filmeseket ismerhettek volna meg.

Számos helyszínen zajlanak az események, jó részük szabadtéri környezetben. Néhány állandó program jelenthet fogódzót azoknak, akik többször is visszatérnének hasonló jellegű történéseken, foglalkozásokon részt venni. A városnapok egyik jellegzetes színfoltja a vásár, amely meglehetősen nagy méreteket öltött az utóbbi években, ennek ellenére sikerült megőrizni azokat a minőségi kritériumokat, amelyek tartják a színvonalat, hiszen csak őstermelők, kézművesek árusíthatják portékáikat.

Nemcsak a helyieknek, hanem az idelátogató turistáknak, hazatérő egykori szentgyörgyieknek is emlékezetes, élménydús időtöltést jelent a Szent György Napok, éppen ezért nagyon sokat úgy tervezik vakációjukat, hazalátogatásukat, hogy a városnapok forgatagáról ne maradjanak le.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!