Hír plusz komment, április 18.

2016. 04. 18. 17:34

Klaus Iohannis államfő tagadja, hogy bármi köze lenne Marian Munteanu jelöléséhez a Nemzeti Liberális Párt színeiben Bukarest főpolgármesteri tisztségére a júniusi választáson. Munteanu előzőleg arról beszélt, hogy még a tavaly találkozott az elnökkel. Állítása szerint a félórás találkozón Iohannis a véleményére volt kíváncsi a civil társadalom egészséges működéséről. A Cotroceni palota nem erősítette meg a találkozás tényét.

Szép lenne, ha a bukaresti választók sem erősítenék meg a jelölés tényét. (Sz. L.)

Valaki nem mond igazat… Finomabban fogalmazva: vagy Mariánnak vagy Klausnak csal az emlékezete! Az is elképzelhető, hogy valóban megtörtént a találkozó, csakhogy az óvatosan higgadt államfőnek fel sem tűnt, hogy egyáltalán ül-e vele szemben valaki. (Sz. A.)

Reméljük, hogy Iohannis mond igazat. Máskülönben nagy gáz lenne. (S. J.)

Kicsit tartok attól, hogy Marian Munteanuról egyszercsak kiderül, hogy egy jól sminkelt Iohannis. (P. B.)

 

Romániában 0,3 nappal kevesebb munkaszüneti nap van az Európai Unió átlagánál, míg a munkahét 2,5 órával hosszabb. Ha kevesebb munkával jobban akarunk élni, ahhoz az uniós átlag alig egyharmadát kitevő termelékenységet kellene fokozni. A bolgárok azzal vigasztalhatják magukat, hogy bár az Európai Unióban náluk legalacsonyabbak a bérek, nem kell megszakadniuk a sok munkában, a tagországok közül ugyanis náluk van a legtöbb hivatalos ünnepnap, 17. A kontinensen az abszolút csúcstartó, 19 munkaszüneti nappal Albánia, a legkevesebb munkaszüneti nap Nagy-Britanniában van.

Annak, hogy jelenleg – viszonylag – jól állunk a munkaszüneti napok tekintetében, történelmi okai vannak: Nagyságos fejedelmünk, Öreg Rákóczi György nemcsak megerősítette a parasztok szabad vallásgyakorlatát, nem csupán biztosította számukra a szabad templomhasználati jogot, hanem alaposan megritkította ortodox alattvalóinak túlburjánzott egyházi ünnepeit. (Sz. A.)

Következtetés: két ünneplés között dolgozni kellene. (S. J.)

Pedig itt aztán mindenből kettő van: húsvétból, pünkösdből. Csak fiezetésből jut egy negyed, vagy még annyi sem. (P. B.)

Nálunkfelé a helyzetet sokkal könnyebb fokozni, mint a termelékenységet. (Sz. L.)

 

2025-re teljesen betiltanák a nem elektromos autókat Hollandiában. A javaslat szerint tíz év múlva tilos lenne benzinnel vagy gázolajjal működő járműveket forgalmazni az országban. Hollandia már most is a második helyen áll az egy főre jutó elektromos járművek számában, Norvégia mögött. Igaz, az elektromos járművek ezzel együtt is csak a piac 1,4 százalékát teszik ki. A holland alsóház többsége támogatja a javaslatot, amiből most készülhet egy ütemezési terv.

Szerintem tegyük kötelezővé a kerékpározást Európában, és rendben vagyunk. (P. B.)

De mit szólnak hozzá az 1907-ben létrehozott holland-angol óriásnak – a világ második legnagyobb olajvállalatának – a Royal Dutch Shellnek a részvényesei? A hollandok hazafias meggondolásból kiválnak a bizniszből? (Sz. A.)

Mennyi az átlagkereset Hollandiában? Hány töltőállomás működik az országban? (S. J.)

Semmi ok az aggodalomra, Romániából majd szépen felvásárolják a használt holland benzines és dízel kocsikat. (Sz. L.)

 

Hatalmas nézettséget ért el az a videó, amin a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau beszél a kvantumszámítógépekről egy rendezvényen. Ontarióban, egy fizikai kutatóintézet fejlesztésének átadásán jelent meg a miniszterelnök, és miközben várták, hogy elkezdődjön a program, egy újságíró gúnyolódva kérdezett rá, hogy ha már itt vannak, akkor beszéljen Trudeau a kvantumszámítógépekről. A kérdés hangneméből érződött, hogy biztos volt benne, a miniszterelnök nem ért ehhez a témához. A meglepetés ezután jött, amikor – az angol irodalom és földrajz szakos végzettségű – Trudeau azonnal, összeszedetten, világosan és közérthetően elmagyarázta, mik azok a kvantumszámítógépek és hogyan működnek. Az újságírók tapssal és üdvrivalgással fogadták a fiatal kormányfő szavait.

Az én példám, amelyikkel elő kívánok hozakodni, nem ennyire releváns: Dacian Cioloş, Románia jelenlegi technokrata-miniszterelnöke bármikor, bárhol képes egyetemi szintű előadást tartani a cserebogarak halhatatlanságáról. Viszont őurasága – angol irodalom és földrajz szakos végzettségű kanadai kollégájával ellentétben – kertészmérnöki diplomával rendelkezik. (Sz. A.)

Trudeau okos. Legyen minden miniszterelnök olyan, mint Trudeau. (S. J.)

Kanada miniszterelnöke legközelebbi fellépésére égszínkék köpenyben, és kívül hordott vörös alsógatyában fog megjelenni, mint Superman. És csak az önismeretéről tesz tanúbizonyságot. (P. B.)

Justin, a mindenttrudeau... (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!